Σε ποινές φυλάκισης απο 5 ½ -4 χρόνια οι «5» του ΣΑΠΑ

Στους Γιώργο Μιχαηλίδη και Ευστάθιο Ευσταθίου από 5 ½ χρόνια χρόνια φυλακή, στους Φειδία Σαρίκα, Βάσο Βασιλείου 4 χρονια και στο Γιώργο Σιαηλή  4½   χρόνια

 

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο μεταφέρθηκαν σήμερα από τις κεντρικές φυλακές οι πέντε που έχουν κριθεί ένοχοι για την υπόθεση ΣΑΠΑ.images

Το δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα τις ποινές που επέβαλε στους κατηγορούμενους .

Στον Γιώργο Μιχαηλίδη για τις 19 κατηγορίες (1,3,5,7,9,11,21,22,24,25,53,5 4,55,56,57,58,59,64,66)που αντιμετωπίζει επέβαλε μέγιστη ποινή φυλάκισης 5 ½ χρόνια .

Στον Φειδία Σαρίκα για τις 6 κατηγορίες(46,47,48,49,51,63) που αντιμετωπίζει μεταξύ των οποίων αυτή της παράνομης νομιμοποίησης εσόδων  το Δικαστήριο επέβαλε μέγιστη ποινή φυλάκισης 4 χρόνια ποινή φυλάκισης.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Ευστάθιο Ευσταθίου που αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες (2,4,6,8,10,12,27,30,33,36,39,43,59,65) μέγιστη ποινή  φυλάκισης, 5 1/2 (πεντέμισι) χρόνια

Στον Βάσο Βασιλείου που αντιμετωπίζει 7 κατηγορίες (28,31,34,37,40,44,65) μέγιστη ποινή φυλάκισης 4 έτη ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της παράνομης νομιμοποίησης εσόδων.

Στον Γιώργο Σιαηλή για 6 κατηγορίες (15,16,18,19,41,62) μέγιστη 4 χρόνια ποινή φυλάκισης για το  αδίκημα παράνομης νομιμοποίησης εσόδων και επιπλέον διαδοχική ποινή έξι μηνών για αδίκημα παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία.Έτσι διαμορφώνεται η ποινή στα 4 ½ χρόνια.

Οι καταδικασθέντες, ο πρώην δήμαρχος Πάφου  και πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας και οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι  του  ΔΗΣΥ  Γιώργος Μιχαηλίδης, του ΔΗΚΟ Ευστάθιος Ευσταθίου, του ΑΚΕΛ Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής ουδέποτε παραδέχθηκαν ότι χρηματίστηκαν.

Μετά την απόφαση και οι πέντε ένοχοι οδηγήθηκαν πίσω στις Κεντρικές φυλακές για να εκτίσουν τις ποινές τους.

Βάσει της απόφασης που ανέγνωσε ο πρέοδρος του Κακουργιοδικείου, η επιβολή της ποινής έπρεπε να είναι αυστηρή, αλλιώς το δικαστήριο όπως τόνισε θα έστελλε λανθασμένα μηνύματα σε επίδοξους παραβάτες, ενώ θα ματαιώνονταν οι σκοποί της δικαιοσύνης. Αξιολογήσαμε το κάθε τι που τέθηκε υπόψη μας από τους συνηγόρους και λάβαμε υπόψη το περιεχόμενο των κοινωνικοοικονομικών ερευνών του Γραφείου Ευημερίας για καθένα από τους καταδικασθέντες, τονίσθηκε.

Ανέφερε επίσης ότι λήφθηκαν υπόψη από το δικαστήριο όλοι οι μετριαστικοί παράγοντες. Ωστόσο, τόνισε, ήταν σοβαρά τα αδικήματα, ενώ επιπρόσθετα τελέστηκαν από δημόσιους αξιωματούχους. Μεγαλύτερη προσφορά στην πατρίδα, τονιζόταν στην απόφαση, είναι η υπακοή στους νόμους. Αντιθέτως, τονίσθηκε, οι καταδικασθέντες παρουσιάσθηκαν ενώπιον μας με συμπεριφορές που συνέβαλαν στην δυσκολία της απόδειξης των αδικημάτων και λειτούργησαν συνομωτικά και προσχεδιασμένα.

Με βάση όλα αυτά, ανακοίνωσε το Κακουργιοδικείο, η φυλάκιση θεωρήθηκε ως η αρμόζουσα και αναπόφευκτη ποινή. Οποιαδήποτε άλλη ποινή θα ήταν ακατάλληλη και ανεπαρκής.

Οι κατηγορίες που βάραιναν τους πέντε ήταν 61 τον αριθμό και αφορούσαν σε αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δεκασμού δημόσιου λειτουργού ,απόσπασης χρημάτων από δημόσιο λειτουργό, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, αποδοχής αμοιβής με τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό,διαφθοράς, αθέμιτης κτίσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, κλοπής από δημόσιο λειτουργό και αδικήματα που σχετίζονται με το νόμο περί συγκάλυψης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Η εκδίκαση του σκανδάλου άρχισε το 2015 και στο διάστημα αυτό δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης κατέθεσαν το δικαστηριο, ενώ ένας τεράστιος όγκος μαρτυρικού υλικού κατατέθηκε ενώπιον της έδρας. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνοντο ο πρώην Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας και ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης οι οποίοι καταδικάστηκαν και εκτίουν εξαετή ποινή φυλάκισης για το ίδιο σκάνδαλο.