Σκοπιμότητες για την αναβάθμιση πολεοδομικής ζώνης«Χαλεπιανών» εντοπίζει η Ελ.Υπηρεσία

Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου του πολεοδομικού σχεδιασμού, με την εισαγωγή ασφαλιστικών δικλείδων και διαδικασιών οι οποίες να στοχεύουν στον περιορισμό της διακριτικής ευχέρειας των διοικητικών οργάνων και κατά συνέπεια των περιθωρίων σκοπιμοτήτων, όπου αυτό απαιτείται, συστήνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.imagew-6.aspx

Η σύσταση αυτή εμπεριέχεται στην ειδική έκθεση της Υπηρεσίας για την τροποποίηση πολεοδομικής ζώνης στην περιοχή «Χαλεπιανές» στο Πέρα Χωρίο – Νήσου και της αίτησης για χορήγηση πολεοδομικής άδειας ΛΕΥ/2566/2004, η οποία και δίνεται στη δημοσιότητα.

«Ο πολεοδομικός σχεδιασμός, πέραν του αντικειμενικού στοιχείου που εμπεριέχει και που επιδιώκεται μέσω του θεσμικού πλαισίου, μπορεί να εμπεριέχει και το στοιχείο της υποκειμενικότητας», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης.

Ωστόσο, προστίθεται, στην προκειμένη περίπτωση οι συνεχείς και διαφορετικές εισηγήσεις/αποφάσεις αναφορικά με την τροποποίηση των πολεοδομικών δεδομένων στην περιοχή «Χαλεπιανές» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκπόνησης του ΤΣΝΛ 2015, εγείρουν ερωτηματικά αναφορικά με την αξιοπιστία και την αμεροληψία των εμπλεκομένων στη λήψη αποφάσεων, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα και σώματα που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Ειδικότερα, συμπληρώνεται, «με την προτεινόμενη στις 12.7.2011, από το Πολεοδομικό Συμβούλιο αναβάθμιση της ζώνης σε Ζώνη Ειδικών Χρήσεων ΕΧ1 (σδ 0,60:1), στην οποία θα επιτρέπονταν και εξειδικευμένες αναπτύξεις με διαφοροποίηση της κλίμακας τους, η εταιρεία θα είχε τη δυνατότητα σημαντικής αύξησης στην αξία των τεμαχίων της».

Αναφέρεται ακόμη ότι μετά την τροποποίηση της εισήγησης του Πολεοδομικού Συμβουλίου από τον Υπουργό, κατά την έγκριση του ΤΣΝΛ στις 26.11.2013 και την ένταξη της περιοχής «Χαλεπιανές» σε Γεωργική Ζώνη Γα4 Εξειδικευμένων Αναπτύξεων (σδ 0,20:1-040:1), με αποτέλεσμα τη μείωση των προτεινόμενων από το Πολεοδομικό Συμβούλιο συντελεστών ανάπτυξης, «το ενδιαφέρον της εταιρείας για ανάπτυξη των τεμαχίων της φαίνεται να διαφοροποιήθηκε».

«Λόγω της μη ανταπόκρισης της για προσκόμιση νέων σχεδίων, η αίτηση για πολεοδομική άδεια απορρίφθηκε στις 5.2.2014, αφού αυτή δεν πληρούσε τις πρόνοιες του ισχύοντος ΤΣΝΛ», συνεχίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Αναφορικά με τον σκοπό της αίτησης για κατασκευή γηπέδου για το αθλητικό σωματείο «Ομόνοια» αναφέρεται ότι «η κατασκευή αθλητικού γηπέδου αποτελεί επιτρεπόμενη ανάπτυξη σε όλες τις προαναφερόμενες ζώνες που αφορούν στην περιοχή «Χαλεπιανές», υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

Ωστόσο, προστίθεται, «η υποβολή αιτήματος από την εταιρεία προς το Πολεοδομικό Συμβούλιο στις 23.11.2011, για ένταξη των τεμαχίων της σε Ζώνη Βα3/ΒΕ1 με σδ 1,00:1 (Μεικτή Ζώνη Βιομηχανίας κατηγορίας Β και Οικονομικών Δραστηριοτήτων) εγείρει ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις της εταιρείας αναφορικά με το είδος ανάπτυξης, αφού στην προτεινόμενη Ζώνη (Βα3/ΒΕ1) η δημιουργία αθλητικού γηπέδου δεν είναι επιτρεπόμενη».

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία «τα θέματα που προέκυψαν κατά την εξέταση της αίτησης για πολεοδομική άδεια, αφορούσαν κυρίως την υπέρβαση στον σδ, τις πρόσθετες χρήσεις εντός των τεμαχίων της εταιρείας, και το μη ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, με αποτέλεσμα την ανάγκη για υποβολή αίτησης για παρέκκλιση με απαιτούμενη την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων».

«Η απόσυρση ενδιαφέροντος για τη συνέχιση της εξέτασης της αίτησης για παρέκκλιση εγείρει ερωτηματικά, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολούθησε η έναρξη της εκπόνησης του Τοπικό Σχέδιο Νότιας Λευκωσίας», σημειώνεται.

Επικαλείται τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο σύμφωνα με το άρθρο 11 του οποίου «οι σκοποί των Τοπικών Σχεδίων είναι, μεταξύ άλλων, η ένδειξη των γενικών αρχών επί των οποίων θα προάγεται και θα ελέγχεται η ανάπτυξη καθώς και η καθοδήγηση ως προς την επιλογή ή τον καθορισμό χώρων για ειδικούς σκοπούς».

«Στην προκειμένη περίπτωση, για την περιοχή «Χαλεπιανές», η προϋπάρχουσα αίτηση για πολεοδομική άδεια φαίνεται να καθοδήγησε τις πολεοδομικές αποφάσεις, ενώ θα αναμενόταν το αντίθετο», προστίθεται.

Συστήνεται όπως «εξεταστεί το ενδεχόμενο αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, με την εισαγωγή ασφαλιστικών δικλείδων και διαδικασιών που να στοχεύουν στον περιορισμό της διακριτικής ευχέρειας των διοικητικών οργάνων και κατά συνέπεια των περιθωρίων σκοπιμοτήτων, όπου αυτό απαιτείται».

Ολόκληρη η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας  εδώ.