Στις 19 Μαίου η ποινή των 5 ένοχων στην υπόθεση ΣΑΠΑ

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου προσήχθησαν σήμερα οι πέντε που έχουν κριθεί ένοχοι για την υπόθεση του ΣΑΠΑimagew-3.aspx

Στη σημερινή δικάσιμο οι συνήγοροι υπεράσπισης των πέντε αγόρευσαν για μετριασμό της ποινής των πελατών τους

Οι πέντε είναι ο πρώην βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και πρώην Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκα, και οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πάφου Γιώργος Μιχαηλίδης, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλή.

Οι 61 συνολικά κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί και στους πέντε αφορούν αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απάτης, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπασης χρημάτων από δημόσιο λειτουργό, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, αποδοχή αμοιβής με τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό, διαφθορά, αθέμιτη κτίση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, κλοπή από δημόσιο λειτουργό και αδικήματα που σχετίζονται με το νόμο περί συγκάλυψης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο οι άνω κατηγορίες αφορούν αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους, πρόσωπα που κατά πάντα ουσιώδη χρόνο ήταν ο δήμαρχος της πόλης της Πάφου και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, (κατηγορούμενος αρ. 2) ως επίσης δημοτικοί σύμβουλοι στο δημοτικό συμβούλιο της ίδιας πόλης και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, (κατηγορούμενοι αρ. 1, 3, 4 και 5) καθ’ ον χρόνο βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του κεντρικού αποχετευτικού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων της περιοχής της μείζονος Πάφου και η κατασκευή υποδομής του συστήματος αποχέτευσης των όμβριων υδάτων.

O συνήγορος υπεράσπισης του Φειδία Σαρίκα δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατακρατήσει από το εφάπαξ του πελάτη του το ποσό των 40 χιλιάδων ευρώ.

Παρουσίασε επιστολή που η Γενική Λογίστρια του Κράτους πληροφορεί ότι το ποσό των 40 χιλ. ευρώ παραδίδεται στην ΚΔ.
Από την πλευρά της εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα η Τατιάνα Ιακωβίδου είπε στο δικαστήριο πως το συγκεκριμένο ποσό που κατακρατεί η Γενική Λογίστρια έχει αναφερθεί στην έκθεση κοινωνικοοικονομικού περιεχομένου του Φ. Σαρίκα.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ακόμη πως ο πελάτης του θα υποβάλει έφεση στην απόφαση του Κακουργιοδικείου Πάφου ημερομηνίας 21.4.2017 στο Ανώτατο δικαστήριο.

Ακολούθως στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του Φειδία Σαρίκα αναφέρθηκε στο λευκό ποινικό μητρώο του πελάτη του αλλά και στη συνεισφορά του προς το κράτος και την υπακοή του στους νόμους τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από το Δήμο Πάφου.

Είπε ακόμη πως δεν υπάρχει περαιτέρω πολιτική σταδιοδρομία για τον Φ. Σαρίκα ενώ σημείωσε και την άσχημη οικονομική του κατάσταση όπως οφειλές 1,5 εκ. ευρώ.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε και στη μακρά περίοδο που έχει περιέλθει από τη διάπραξη των αδικημάτων, δηλαδή 14 έως 17 χρόνια.

Είπε ακόμη πως λόγω του μεγάλου αυτού διαστήματος δεν επιβάλλεται ποινή φυλάκισης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Μιχαηλίδη δικηγόρος Χρίστος Χατζηλοϊζου παρουσίασε έκθεση του Γραφείου Ευημερίας σε σχέση με την προσωπική, οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του πελάτη του. Αναφέρθηκε στο λευκό ποινικό μητρώο, στη μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε από τα ΜΜΕ για την υπόθεση ακόμη και με φωτογραφίες του στον Τύπο αλλά και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Συγκεκριμένα είπε πως υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακό σοβαρό επεισόδιο ενώ μετά τη νοσηλεία του διαφάνηκε ότι υπέστη πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας με σοβαρή ανεπάρκεια. Παρουσίασε ενώπιον του δικαστηρίου έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο Γιώργος Μιχαηλίδης χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του Ευστάθιου Ευσταθίου δικηγόρος Σάββας Αγγελίδης έδωσε γραπτή αγόρευση. Ο κ. Αγγελίδης είπε πως μετά από μια μακρά ακροαματική διαδικασία ο παράγοντας της παραδοχής εκλείπει. Αυτό ωστόσο το γεγονός όπως ανέφερε δεν ισοδυναμεί με ισοπέδωση των επίσης μετριαστικών παραγόντων.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε και στο λευκό ποινικό μητρώο του κ. Ευσταθίου. Υποστήριξε επίσης πως συνεργοί δεν κλήθηκαν ως μάρτυρες από πλευράς της Κατηγορούσας Αρχής.

Είπε ακόμη πως είναι πρόδηλο ότι ο κατηγορούμενος έτυχε άνισης μεταχείρισης σε σύγκριση με τους συνεργούς του Χειμαρίδη, Τουμαζή, Δήμητρα Καραντώνη και Κυριάκο Αβρααμίδη.

Το ίδιο είπε ισχύει και με τον Σαβέριο Βραχίμη. Είπε πως αυτή η αρχή ενεργοποιείται από τη στιγμή που τα ευρήματα του Δικαστηρίου είναι τέτοια τόσο για την καταδίκη του Κατηγορούμενου 3 αλλά και για τη συμπεριφορά των μαρτύρων κατηγορίας που είχαν σχέση με τη διάπραξη.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ακόμη πως βαρύνουσα υπό αυτές τις περιστάσεις είναι και το γεγονός ότι όλοι αυτοί που έδωσαν μαρτυρία προέκυψε και κρίθηκε από το δικαστήριο ότι δεν είπαν όλη την αλήθεια ή απέκρυψαν γεγονότα που ήταν εις βάρος τους.

Σε σχέση με το διάταγμα δήμευσης, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι ο κατηγορούμενος 3 δεν έφερε ένσταση στο Διάταγμα δήμευσης της περιουσίας που θα καταλήξει σε δήμευση εσόδων. Αυτά τα έσοδα, συνέχισε, είναι η διασφάλιση της αποζημίωσης. Θα πρέπει – όπως είπε- αυτή η παράμετρος να συνυπολογιστεί στους μετριαστικούς παράγοντες.

Εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισης του Βάσου Βασιλείου δικηγόρος Γιαννάκης Θωμά για σκοπούς μετριασμού της ποινής δεν αναφέρθηκε σε γεγονότα.

Ο κ. Θωμά ανέφερε πως στο κατηγορητήριο δεν συμπεριλήφθηκαν οι εργολάβοι. Αναφέρθηκε στη μακρά περίοδο που πέρασε από την εποχή που διαπράχθηκαν τα αδικήματα. Αναφέρθηκε στην αίτηση παραίτησης που υπέβαλε ο πελάτης του στον Υπουργό Υγείας από τη θέση του Γυναικολόγου στο ΓΝ Πάφου. Ο κ. Θωμά αναφέρθηκε και στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Βάσος Βασιλείου αφού έχει διαγνωσθεί με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη αλλά και στο λευκό του ποινικό μητρώο.

Επίσης αναφέρθηκε και στην εθελοντική του προσφορά από διάφορους οργανισμού που υπηρέτησε.

Ακολούθως ο κ. Θωμά παρουσίασε δύο συστατικές επιστολές στο δικαστήριο από τον Διευθυντή του ΓΝ Πάφου Σπύρου Γεωργίου και από τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού του Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου. Ο κ. Θωμά ανέφερε τέλος πως τα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο πελάτης του αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό στη ζωή του.

 

Ο Γ.Σιαηλή θα προχωρήσει στη δήμευση περιουσίας ύψους 27.500 ευρώ.

Τέλος ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Σιαηλή δικηγόρος Κώστας Σιαηλής παρουσίασε στο δικαστήριο γραπτή αγόρευση.

Ο κ. Σιαηλής αναφέρθηκε στην ίση μεταχείριση των παραβατών και προσαγωγή όλων των παραβατών στη δικαιοσύνη.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο λευκό ποινικό μητρώο του πελάτη του αλλά και στον έντιμο βίο του.

Παρουσίασε ακόμη συστατική επιστολή του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Πάφου, σύμφωνα με την οποία καταγράφεται ο χαρακτήρας του κατηγορούμενου, και ο σεβασμός που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ως λειτουργός της Δικαιοσύνης αλλά και προς τους συνανθρώπους του και αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας του Γιώργου Σιαηλή αλλά και της συζύγου του καθώς και στο οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται αφού το μόνο άτομο που ενισχύει οικονομικά την οικογένεια είναι ο κατηγορούμενος.

Επιπρόσθετα ο κ. Σιαηλής κάλεσε το δικαστήριο να αντιμετωπίσει τον πελάτη με επιείκεια και να τον εξετάσει ξεχωριστά από τους υπόλοιπους αφού εξελέγη δημοτικός σύμβουλος την 1.1.2012.

Αν, είπε ο κ. Σιαηλής, το δικαστήριο επιβάλει στον πελάτη του ποινή φυλάκισης τριών ετών τότε το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την αναστολή της.

Είπε τέλος πως ο πελάτης του θα προχωρήσει στη δήμευση περιουσίας ύψους 27.500 ευρώ.

Το δικαστήριο επιφύλαξε να ανακοινώσει την ποινή του στις 19 Μαϊου στις 10:00 το πρωί.