Η Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών ενέκρινε την υποψηφιότητα του Γ. Λιλλήκα στις προεδρικές

Η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία συνήλθε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με 114 ψήφους υπέρ και 20 εναντίον ενέκρινε την πρόταση για υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος Γιώργου Λιλλήκα στις προεδρικές εκλογές του 2018.glillikas-akrotiriasmo-tis-dimokratias-thelei-o-avneofytou-th

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας της Ανώτατης Συγκλήτου ο Επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Αποστόλου αυτοί που καταψήφισαν των πρόταση δεν τάχθηκαν εναντίον της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα «απλά είχαν προτείνει κάποιες αλλαγές επί της πρότασης».

Στην απόφαση που εγκρίθηκε η Ανώτατη Σύγκλητος εκτιμά ότι το Κυπριακό έχει οδηγηθεί σε τραγικά αδιέξοδα και πως την ευθύνη φέρει η τουρκική αδιαλλαξία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία μέσα από τη λύση επιδιώκει να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο» αναφέρεται, υποδεικνύεται ωστόσο πως «ευθύνες φέρει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης η πολιτική του οποίου έχει χρεοκοπήσει».

«Οι αυτοσχεδιασμοί του, οι παλινδρομήσεις σε θέματα αρχών αλλά και τακτικής καθώς και οι αυταπάτες που έτρεφε ως προς τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας επέτρεψαν στην Άγκυρα να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος και να παρατείνει την κατοχή και τη διχοτόμηση για ακόμα 4 χρόνια» σημειώνεται.

Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι «το κούρεμα των καταθέσεων, οι πολιτικές του Μνημονίου, της λιτότητας και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του κ. Αναστασιάδη οδήγησαν την κυπριακή οικονομία σε ύφεση, στην αύξηση της ανεργίας και στη μετανάστευση των νέων. Η δυστυχία και η ανέχεια αποτελούν καθημερινά βιώματα της κυπριακής κοινωνίας. Η πολιτική του βολέματος των ημετέρων για εξόφληση προεκλογικών γραμματίων οδήγησαν σε υποβάθμιση και συχνά σε υπόσκαψη ανεξάρτητων αρχών και θεσμών».

Σύμφωνα με την απόφαση, όλα αυτά και πολλά άλλα απαιτούν την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. «Αλλαγή που μπορεί να επέλθει μόνο με ένα νέο Πρόεδρο ο οποίος διαθέτει ολοκληρωμένη διεκδικητική στρατηγική όπως αυτή που κατέθεσε η Συμμαχία Πολιτών στο Εθνικό Συμβούλιο, ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία για να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Μια λύση που, όπως σημειώνεται, θα επιτρέπει στους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζήσουν σε μια ελεύθερη και κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία απολαμβάνοντας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας στον τόπο τους.

«Μια λύση που θα ανατρέπει τη διχοτόμηση και θα επιτρέπει σε Ε/κ και Τ/κ να ζουν, να εργάζονται και να συνεργάζονται αρμονικά σε μεικτά χωριά και πόλεις και όχι ως γείτονες και χωριστοί λαοί».

Σύμφωνα με την απόφαση η αλλαγή θα επέλθει με ένα Πρόεδρο ο οποίος έχει όραμα αλλά και προτάσεις για να κερδίσουμε το στοίχημα του 21ου αιώνα και να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο κράτος για το οποίο να είμαστε περήφανοι. «Με όραμα ανάπτυξης, με κοινωνικές ευαισθησίες, ικανό να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική ευημερία μέσα από μια δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου».

Ως ε τούτου, σημειώνεται, «η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών προκρίνει την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα ως την καταλληλότερη για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018».

Η Ανώτατη Σύγκλητος εκτιμά ότι ο Γιώργος Λιλλήκας διαθέτει το κοινωνικό εκτόπισμα και την αναγκαία αποδοχή που καθιστά την υποψηφιότητα του νικηφόρα. «Οι αρχές και οι θέσεις που πρεσβεύει η Συμμαχία Πολιτών προσφέρουν ένα ισχυρό πολιτικό και ηθικό πλαίσιο για τη χάραξη μιας διεκδικητικής πολιτικής στο Κυπριακό και μιας σύγχρονης διακυβέρνησης του τόπου» αναφέρεται.

«Ο Γιώργος Λιλλήκας διαθέτει τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις ικανότητες εκείνες που εγγυώνται μια επιτυχημένη διακυβέρνησης που θα οδηγήσει την Κύπρο σε μια νέα εποχή με νέο πολιτικό ήθος και διευρυμένα δικαιώματα και ενεργό ρόλο των πολιτών» προστίθεται.

Η Ανώτατη Σύγκλητος εκφράζει τέλος αισιοδοξία ότι η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες όπως το 2013 και θα υποστηριχτεί και από τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν τον τερματισμό της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Αποστόλου είπε ότι την πρόταση υπερψήφισαν 114 μέλη της Συγκλήτου ενώ εναντίον τάχθηκαν 20. Και διευκρίνισε πως αυτοί που καταψήφισαν των πρόταση δεν τάχθηκαν εναντίον της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα «απλά είχαν προτείνει κάποιες αλλαγές επί της πρότασης».