Ομιλίες ηγετών ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ,Αλληλεγγύης, Οικολόγων στην ημερίδα για το Κυπριακό

Παραθέτουμε πιο κάτω αποσπάσματα των ομιλιών των  ηγετών ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και Οικολόγων που εγιναν στην ημερίδα στελεχών  για το Κυπριακό σήμερα Παρασκευή στο ξενοδοχείο Aliathon, στην Πάφο.

 

Πόεδρος ΔΗΚΟ: «Χριστόφιας-Αναστασιάδης  μας απομάκρυναν από την επίτευξη σωστής λύσης

«Η αποτυχία της στρατηγικής Αναστασιάδη – Χριστόφια στο Κυπριακό 2ee341f29b1efb1dd0f9b1934b386155τα τελευταία εννέα χρόνια, έγκειται στο γεγονός ότι απομακρυνόμαστε από την επίτευξη μιας σωστής και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού και την ίδια ώρα διαπιστώνουμε όλο και συχνότερα ενέργειες και εξελίξεις που αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος και τον κατοχικό ηγέτη και υποβαθμίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στην Ημερίδα Στελεχών για το κυπριακό, που διοργάνωσαν στην Πάφο, το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων.

«Το αδιέξοδο των ημερών αυτών», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «είναι απλώς καμώματα της τουρκικής πλευράς προκειμένου να αξιοποιήσει ένα κλίμα έντασης, προκλητικότητας και αλαζονείας ενόψει του επερχόμενου δημοψηφίσματος της Τουρκίας. Η μεγάλη εικόνα όμως είναι ότι η τουρκική πλευρά έχοντας πετύχει μια σειρά υποχωρήσεων της πλευράς μας που θα προσπαθήσει να κρατήσει ως κεκτημένα, αλλά και μια σειρά διαδικαστικών υποχωρήσεων και λαθών του Προέδρου Αναστασιάδη – με σημαντικότερο την αποδοχή και καθιέρωση της πενταμερούς διάσκεψης, με απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριφέρεται με τη γνωστή αλαζονεία της και παραμένει αδιάλλακτη και αμετακίνητη».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι η πλήρης απουσία οποιουδήποτε πολιτικού ή οικονομικού κόστους, δίνουν την ευχέρεια στην Τουρκία να κρατά το Κυπριακό άλυτο και την ίδια ώρα να εμφανίζεται διεθνώς ως ασκούσα ένα δήθεν εποικοδομητικό ρόλο.

«Είναι γι’ αυτό το λόγο», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος «που εμείς επιμένουμε στη συλλογική χάραξη μιας νέας στρατηγικής η οποία θα έχει στόχο τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη μιας σωστής, λειτουργικής λύσης».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και επεξήγησε το πλαίσιο της πρότασης για τη νέα στρατηγική που προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Η νέα στρατηγική που προτείνουμε αποσκοπεί στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πλευράς μας, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω διαφόρων πυλώνων. Κυριότεροι εξ’ αυτών είναι: Η ρητή πρόνοια της συνέχισης και μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τελικό σχέδιο λύσης, η δημιουργία

πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία για τη μη-λύση του Κυπριακού, η προσπάθεια για απεγκλωβισμό και απεξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, η αλλαγή της τακτικής στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή η επιστροφή και επιμονή στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και η απόσυρση απαράδεκτων και επικίνδυνων υποχωρήσεων, ο τερματισμός της ενοχοποίησης των Ελληνοκυπρίων, η αποτροπή ενεργειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη, η συνεργασία και συνεννόηση με την Ελληνική κυβέρνηση και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να εγκαταλείψει τη συσκότιση και τη μυστική διπλωματία.

«Σχέδιο λύσης που θα επιβληθεί μέσω συσκότισης, ελλιπούς ενημέρωσης, κοροϊδίας ή παραπλάνησης του λαού είναι καταδικασμένο να αποτύχει», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ομιλία του Προέδρου της ΕΔΕΚ 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος  αναφέρθηκε στο διαδικαστικό – πως φτάσαμε στη Διάσκεψη της Γενεύης, τις συνομιλίες 9-11/1 για την εσωτερική πτυχή και για τη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.

Ειδικότερα ανέφερε: 68A406B85C134AD05869981499432829

«Η αισιοδοξία την οποία κάποιοι προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν πριν από τη Γενεύη αποδείχθηκε και εμπράκτως ότι πόρρω απείχε από την πραγματικότητα αφού όπως φάνηκε το κλίμα αισιοδοξίας εξυπηρετούσε απλά σκοπιμότητες.

Η διαδικαστική διολίσθηση της πλευράς μας μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί, εάν κάποιος ανατρέξει στις επίσημες δηλώσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες και τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την πραγματοποίησή της. Η βεβιασμένη και αψυχολόγητη συγκατάθεση του Προέδρου στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου για τη σύγκληση της Διάσκεψης, χωρίς προηγουμένως να διασφαλίσει τη σύνθεση και τη θεματολογία, δυστυχώς απάλλαξε την Τουρκία από τη δύσκολη θέση, τοποθετώντας σε αυτή την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η πενταμερής Διάσκεψης με ασαφή θεματολογία:
διαμόρφωσε αρνητικό ισοζύγιο σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας
με την παρουσία των «δύο κοινοτήτων» ουσιαστικά πιστοποιήθηκε η απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και εν πολλοίς η κατάργησή-της
έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία σε περίπτωση υποχώρησή της στο θέμα των εγγυήσεων να διεκδικήσει εκ περιτροπής προεδρία ή και άλλα ανταλλάγματα τα οποία θα ισχυροποιήσουν τον άμεσο ή έμμεσο παρεμβατικό ή κηδεμονευτικό της ρόλο στη λειτουργία του κράτους. Δεν είναι τυχαία η αναβάθμιση των απαιτήσεων που προβάλλει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κος Ακιντζί.
Πριν από τη Διάσκεψη, ο Πρόεδρος όφειλε να εγκαταλείψει την τακτική που ακολούθησε και να διεκδικούσε:
Την παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α.
Τη διακριτή παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δύο κοινότητες μπορούσαν να εκπροσωπηθούν δια μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας
Την κατάργηση και όχι την αναθεώρηση των εγγυήσεων όπως δήλωσε και η Ελληνική κυβέρνηση
Τη μη διασύνδεση κεφαλαίων της διεθνούς πτυχής με θέματα που έχουν σχέση με την εσωτερική πτυχή
Την άμεση απογραφή του πληθυσμού για να καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός τόσο των νόμιμων κυπρίων υπηκόων, όσο και των εποίκων.
Όσον αφορά τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου:
Αυτές δεν περιορίσθηκαν μόνο στο εδαφικό όπως ήταν η αρχική πρόθεση
Το πρόγραμμα που καθορίστηκε για τη συζήτηση των διαφόρων κεφαλαίων δεν τηρήθηκε
Οι συζητήσεις περιορίστηκαν κατά κύριο λόγο στη Διακυβέρνηση και το περιουσιακό
Στη Διακυβέρνηση η προσπάθεια των Τ/Κυπρίων για ενίσχυση της συμμετοχής-τους στα Ομοσπονδιακά όργανα ήταν εμφανής. Πέτυχαν σε πρόσθετο αριθμό Ρυθμιστικών Αρχών να εξασφαλίσουν ίση αριθμητική συμμετοχή (50/50) και όχι 2:1 όπως ήταν η αρχική συμφωνία
Στο περιουσιακό δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος
Τα θέματα Οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εφαρμογής – Χρηματοδότησης της λύσης, δεν συζητήθηκαν, παρά το γεγονός ότι ήσαν στην Ημερήσια Διάταξη των συνομιλιών
Στο εδαφικό δεν υπήρξε καμία συζήτηση για τον καθορισμό των αντικειμενικών κριτηρίων, στη βάση των οποίων να γίνει η αποτύπωση στους χάρτες, όπως είχε συμφωνηθεί
Ο χάρτης των Τ/Κ όπως έχουμε ενημερωθεί στην ουσία δεν πληροί κανένα κριτήριο. Ακόμα και το ποσοστό του εδάφους (29.2%) που είχαν υποσχεθεί. Λογικά μετά την απόρριψη δεν θα έπρεπε να οδηγηθούμε στην 5μερή, από τη στιγμή που είχε συμφωνηθεί ως προϋπόθεση.
Μια ορθολογική αξιολόγηση των συνομιλιών και της Διάσκεψης της Γενεύης μπορεί να συνοψισθεί στα παρακάτω:
Η πλευρά-μας στην προσπάθειά-της να διαρρήξει το αδιέξοδο που υπήρχε λόγω της τουρκικής στάσης, προχώρησε σε πρόσθετες παραχωρήσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και κύρια την αποδοχή αριθμητικής εξίσωσης σε ένα πρόσθετο αριθμό Ρυθμιστικών Αρχών
Η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν έχει προβεί σε οποιανδήποτε παραχώρηση, αλλά αντίθετα αναβάθμισε τις διεκδικήσεις-της. Ο χάρτης που κατέθεσε και δεν έγινε αποδεκτός είναι εκτός κριτηρίων και δεν περιλαμβάνει τη Μόρφου.
Στα θέματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων δεν υπήρξε πρόοδος.
Μονιμοποιήθηκε η 5μερής
Στο 4ημερο των διαβουλεύσεων δεν υπήρξε οποιονδήποτε ουσιαστικό όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία, αντίθετα υπήρξαν πρόσθετα οφέλη για την Τ/Κ πλευρά.
Η στάση και συμπεριφορά του κ. Ακιντζί και της Τουρκίας τόσο κατά τη Διάσκεψη όσο και μετά επιβεβαίωσαν την παρελκυστική τακτική που ακολουθούν, με προφανή στόχο είτε την επιβράδυνση των συνομιλιών και την αποφυγή κατάθεσης προτάσεων για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού, είτε για άσκηση πρόσθετης πίεσης στην πλευρά μας για περαιτέρω υποχώρησες.

Ελ.Θεοχάρους:Αγώνας για κοινή συμπόρευση η μόνη επιλογή

«Όσοι εξακολουθούμε να παραμένουμε πιστοί στον δρόμο της Απελευθέρωσης του νησιού μας, όσοι πιστεύουμε στην Δημοκρατία και στο Δίκαιο και στον Ηθικό Νόμο, όσοι γνωρίζουμε ότι είμαστε υπερήφανοι Έλληνες και θέλουμε να παραμείνουμε Έλληνες και εμείς και τα παιδιά μας, eleni_theocharousόσοι τιμούμε την Ιστορία του νησιού μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον Αγώνα, την κοινή συμπόρευση για την επίτευξη των στόχων μας, για την ανάκτηση των κατεχομένων εδαφών μας, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας. Αν δεν το πράξουμε, σήμερα, θα συναριθμούμαστε εις τον αιώνα με τους εφιάλτες και τους δωσίλογους».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στο πλαίσιο της Ημερίδας Στελεχών για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Πάφο.
Η κυρία Θεοχάρους χαρακτήρισε τραγωδία το γεγονός ότι «οι συγκυβερνώσες ηγεσίες ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος και οι διαπραγματευτές, επιμένουν στην εξευμενιστική πολιτική της υποταγής και των γονυκλισιών, και στην εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία μας οδήγησε στο βάραθρο, να κρεμιόμαστε από ένα θάμνο που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία».
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης, «η Κυβέρνηση έχει κάνει ασυγχώρητες και επικίνδυνες υποχωρήσεις και λάθη στις διαπραγματεύσεις, έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των Άγγλων, των Αμερικανών και της ΕΕ, έχει παραπληροφορήσει την διεθνή κοινότητα και είναι βαρύτατα εκτεθειμένη, και συνεπώς δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Ούτε καν να απαγκιστρωθεί από τις συνομιλίες και τις δεσμεύσεις της. Και ούτε μπορεί να αλλάξει στρατηγική στο Κυπριακό, όπως εμφανίζεται επ εσχάτων να επιδιώκει».
Η κυρία Θεοχάρους υπογράμμισε ότι «μόνο ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα πιστεύει στην Απελευθέρωση και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού, μπορεί να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική. Διότι οι κυβερνώντες, συγκυβερνώντες και διαπραγματευτές, είναι όμηροι των λαθών, των υποχωρήσεων, της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου 2014, του καλού κλίματος και του κοινού οράματος των δύο ηγετών, της εξιδανίκευσης και Μεσσιανοποίησης των Ερντογάν και Ακιντζί, των ψευδολογιών με τις οποίες ξεγελούσαν τον λαό, για άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου, για επιστροφή 100 χιλιάδων προσφύγων, για κρουνούς χρημάτων που θα έρρεαν στον τόπο μετά την άθλια λύση που μηχανεύτηκαν οι διαπραγματευτές, ο Έιντε, οι δύο ηγέτες. Είναι δέσμιοι των μεγαλοστομιών ότι δεν θα αποδεχθούν λύση χωρίς την Μόρφου, αλλά βεβαίως την αποδέχθηκαν, ότι δεν θα αποδεχθούν διατήρηση των εγγυήσεων και παραμονή κατοχικών στρατευμάτων αλλά βεβαίως τις αποδέχθηκαν, ότι δεν θα αποδεχθούν παραμονή εποίκων αλλά την αποδέχθηκαν, πως δεν θα αποδεχθούν την εκ περιτροπής προεδρία αλλά είναι έτοιμοι να την αποδεχθούν, πως δεν θα δεχθούν την παραχώρηση των 4 ευρωπαϊκών ελευθεριών στους τούρκους πολίτες, ωστόσο δεν αποκλείεται να την αποδεχθούν».
Η κυρία Θεοχάρους τόνισε ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε αναλαμβάνοντας την Προεδρία «αν μπορέσω θα απαγκιστρωθώ από την ΔΔΟ». Δυστυχώς το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ έχουν εξιδανικεύσει την ΔΔΟ σε βαθμό που τους έγινε εμμονή».
Επιπρόσθετα τόνισε τα εξής:
Εφόσον το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας έχει πληροφορίες για κρίση στην Κύπρο προσεχώς, θα πρέπει να καταγγείλει την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ισλαμική Διάσκεψη.
Η ΚΔ οφείλει να προβεί σε καταγγελία του συστήματος εγγυήσεων του 1960 και της παρουσίας στρατευμάτων διότι παραβιάζουν το άρθρο 4, παράγραφος 2 των Συνθηκών της ΕΕ, ενώ ταυτοχρόνως υπάρχει ακόμη και αυτήν τη στιγμή, λόγω της κατοχής, καταστρατήγηση από μέρους της Τουρκίας των άρθρων 42 και 7, που προνοούν ότι δεν γίνονται αποδεκτές εξωτερικές επεμβάσεις και επιθέσεις και καλούν τα κράτη-μέλη σε αλληλεγγύη.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να προβάλει βέτο σε όποια προσπάθεια καταβάλλει η Τουρκία στην ΕΕ, μπλοκάροντας τα προ-ενταξιακά κονδύλια, επιβάλλοντας κυρώσεις στην κατοχική χώρα και προβαίνοντας σε αντίποινα. Θα πρέπει να ζητηθεί η επιβολή κυρώσεων μέχρις ότου η Άγκυρα να αποσύρει τον στρατό της από την Κύπρο.
Η ΚΔ πρέπει να απαιτήσει την εφαρμογή των ήδη ειλημμένων από την Τουρκία υποχρεώσεων στην βάση των συμφωνιών. Τέτοιες συμφωνίες είναι η της 3ης Βιέννης για την Καρπασία και η χωρίς όρους επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, όπως οι Δεύτερες Συμφωνίες Κορυφής του `79 μεταξύ Κυπριανού και Ντενκτάς προνοούν, καθώς και το Ψήφισμα 550 παρ. 6 του Σ. Ασφαλείας.
Η ΚΔ πρέπει να επιβάλει την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων όπως αυτές εκπηγάζουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο, που σημαίνει τον τερματισμό του εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η δυνατότητα εξαγωγής προϊόντων στην Τουρκία όπως συμβαίνει με άλλες χώρες της Ε.Ε., στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. Καμιά προώθηση ή εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης δεν πρέπει να επιτραπεί αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τα όσα είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας. Μέχρι να γίνει τούτο επιβάλλεται η πλήρης απαγόρευση εισαγωγής τουρκικών προϊόντων στην ΚΔ μέσω τρίτων ευρωπαϊκών χωρών.
Η ΚΔ πρέπει να δημιουργήσει Υφυπουργείο Επανενσωμάτωσης των κατεχομένων, δηλαδή Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα συνομιλεί με την ΕΕ για το ζήτημα. Ανάλογη είναι η περίπτωση της Μολδαβίας με το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας που θεωρείται αποσχισθείσα περιοχή.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης, «ο επόμενος Πρόεδρος θα προέρχεται από τον πατριωτικό χώρο. Και πατριωτικός χώρος είναι όσοι δεν αποδέχονται αυτή την άθλια λύση που περιγράφεται ως ΔΔΟ. Αυτός ο Πρόεδρος, ο λαοπρόβλητος και σεμνός, ο αποφασιστικός και γενναίος θα ξεκινήσει με απαγκίστρωση από τις συγκατανεύσεις των μέχρι σήμερα ενδοτικών, θα προχωρήσει σε καταγγελία της Τουρκίας για τα όσα παράνομα και παράλογα πράττει στις συνομιλίες και θα διεκδικήσει λύση συνομιλώντας από θέσεως ισχύος, πολεμώντας την συνεχιζόμενη κατοχή».
«Για μια λύση στην βάση των αρχών της ΕΕ και όχι των κανόνων των τουρκικών τανκς και των κανονιοφόρων του φασίστα Ερντογάν με ταυτόχρονη νέα αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, που θα καθιστά την Κύπρο μοντέλο και πάλι της ΕΕ» κατέληξε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Σύνοψη Ομιλίας Βουλευτή Γιώργου Περδίκη, Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

«Οι εξελίξεις στο Κυπριακό από τις 20 Δεκεμβρίου 2016, όταν είχαμε πραγματοποιήσει την προηγούμενη ενημέρωση στελεχών στη Λευκωσία, έχουν σε μεγάλο βαθμό διαφοροποιήσει την εικόνα τωνimage735.aspx διαπραγματεύσεων.

Ισχυρίζομαι όμως ότι οι εξελίξεις δεν έχουν διαφοροποιήσει ποσώς την ουσία του Κυπριακού. Για μένα και για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η ουσία παραμένει ως έχει τα τελευταία εξήντα χρόνια και συνίσταται στην Τουρκική πολιτική επανάκτησης της νήσου Κύπρου, όπως αυτή αναλύεται και στη γνωστή πλέον έκθεση Νιχάτ Ερίμ.

Επανερχόμενος στην εικόνα των εξελίξεων, σημειώνω ότι από τις 20 Δεκεμβρίου 2016 είχαμε την πραγματοποίηση της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης (που θέλουμε να αποκαλούμε «διεθνή»), τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στο Μοντ Πελεράν, την πρόταξη των απαράδεκτων προαπαιτούμενων από την Τουρκία και πρόσφατα την αποχώρηση από τις συνομιλίες του κ. Ακιντζί.

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι η διάσκεψη της Γενεύης οδηγήθηκε σε αποτυχία και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκαιο όταν λέγαμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη. Παρά τις δικές μας αντιρρήσεις ο Πρόεδρος αποδέχτηκε τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης στην απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς όλα αυτά (και άλλα που συνέβησαν στη Γενεύη) αφήνουν μια αρνητική προίκα για το μέλλον.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών στη Γενεύη διαπιστώνουμε ότι η πενταμερής διάσκεψη μας έμεινε ως ένα αρνητικό προηγούμενο. Η αποδοχή της πενταμερούς δεν είχε καν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από όσους την υποστήριξαν. Το μόνο θετικό στοιχείο που ξεχωρίζω είναι η είσοδος στο τοπίο των διαπραγματεύσεων του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος φαίνεται – επί του παρόντος τουλάχιστον – να τηρεί μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στο ζήτημα και να μην είναι έρμαιο των σχεδιασμών του όποιου κυρίου Άιντε.

Κατά την άποψή μου στη Γενεύη δεν θα έπρεπε να κατατεθεί χάρτης, από τη στιγμή που δεν υπήρξε συμφωνία επί των κριτηρίων. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα χάρτη που κρίθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως απαράδεκτος, αλλά παραμένει κλεισμένος σε ένα γραφείο του ΟΗΕ μέχρι την τελική συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι επιβλήθηκε η θέση των Τούρκων ότι το εδαφικό (που επηρεάζει άμεσα το θέμα της επιστροφής των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων προσφυγών και ιδιοκτητών), θα κλείσει μαζί με τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Παραβιάζεται έτσι ακόμα και η συμφωνία Αναστασιάδη – Ακιντζί του Φεβρουαρίου 2014, για την έναρξη των συνομιλιών, που προνοούσε παράλληλη συζήτηση όλων των κεφαλαίων.

Μέχρι και την Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποχώρησε σε πολλά σημεία και επί διαδικαστικών και ουσιαστικών θεμάτων με την ελπίδα ότι θα έπαιρνε κάτι από τους Τούρκους. Οι υποχωρήσεις αυτές όμως, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα επικίνδυνες κρίνονται οι περαιτέρω παραχωρήσεις στους Τουρκοκύπριους στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης (π.χ. αυτό που λέγεται αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ομοσπονδιακή διακυβέρνηση).

Ο κ. Άιντε ξεκάθαρα έπαιξε παιχνίδι κατά της Κύπρου και ευτυχώς που υπήρξαν οι παρεμβάσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά, που έσωσαν την κατάσταση.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναδείξω το φαινόμενο της ασύγγνωστης αγνωμοσύνης που επέδειξαν διάφοροι πολιτικοί, παραπολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι και είχαν ξεκάθαρο στόχο τον κ. Κοτζιά.

Αμέσως μετά τη Γενεύη άρχισε η Τουρκία να κλιμακώνει την προκλητικότητα της με όσα ζητάει βάζοντας στο τραπέζι τις 4 ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους πέραν των γνωστών κόκκινων γραμμών της για τις εγγυήσεις, τα στρατεύματα και την εκ περιτροπής προεδρία.

Στη συνέχεια ήρθε η αποχώρηση Ακιντζί με αφορμή μια άσχετη με τις συνομιλίες απόφαση της Βουλής που αφορά το ενωτικό δημοψήφισμα. Έχουμε καταλήξει σε πάγωμα των συνομιλιών, πιθανότατα μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα στην Τουρκία στις 16 Απριλίου, με αποκλειστική ευθύνη των Τούρκων.

Έχω την άποψη ότι πολύ λανθασμένα κάποιοι θεωρούν ότι εφόσον ο Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα θα γίνει πιο διαλλακτικός. Περιμένω να δω μια εμπεριστατωμένη ανάλυση που να τελειώνει μια τέτοια πρόβλεψη.

Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επιθυμούμε την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά σε μια άλλη βάση, άλλο θεμέλιο και πλαίσιο.

Προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να είναι η απόσυρση των απειλών και των προκλητικών τοποθετήσεων που προέρχονται από την Τουρκία.

Εμείς θεωρούμε ότι η κρίση που προέκυψε με τη γνωστή απόφαση της Βουλής δεν μπορεί να ξεπεραστεί με μονομερή μέτρα. Τα μονομερή μέτρα από τη Βουλή και από τους Ελληνοκυπρίους θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα και περισσότερη ένταση μέσα στην Κυπριακή κοινωνία.

Σε ότι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών, επιμένουμε στον ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συμμετοχή των πέντε Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα πλαίσια μιας διεθνούς διάσκεψης. Οι συγκλίσεις των τελευταίων εννέα χρόνων πρέπει να επανεξεταστούν σε ένα γενικό και ολιστικό πλαίσιο.

Εμμένουμε στη δική μας κόκκινη γραμμή, ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε λύση του Κυπριακού με την παρουσία ξένων στρατευμάτων, εποίκων και εγγυήσεων, χωρίς την κατοχύρωση όλων των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού, όπου δεν θα εξασφαλίζεται η συνέχιση της Κυπριακής δημοκρατίας και η ενότητα του κράτους και του λαού. Μια τέτοια κατάσταση για εμάς, δεν είναι λύση. Δεν είναι καν επιλογή. Είναι η απόλυτη καταστροφή και θα είμαστε ένοχοι απέναντι στην ιστορία αλλά και το μέλλον του λαού μας αν αποδεχθούμε μια τέτοια – ή παρόμοια – συμφωνία για το Κυπριακό.

Επιθυμούμε να αλλάξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την τακτική του «δώσε, δώσε, δώσε» γιατί δώσαμε ήδη τόσα πολλά μέχρι τώρα και πήραμε για αντάλλαγμα μια αμυδρή ελπίδα. Διαφορετικά δεν υπάρχει άλλη λύση από το να αλλάξουμε Πρόεδρο. Αυτή ίσως να είναι η μοναδική ελπίδα. Αλλά αυτό είναι το θέμα μιας άλλης συζήτησης.