Η Ρωσία αποσύρεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Την απόφαση να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποτελέσει η Ρωσία μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου  έλαβε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.russia

Η απόφαση έρχεται έπειτα από μία ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Δικαστήριο, η οποία χαρακτηρίζει την προσάρτηση Κριμαίας ως «διεθνή στρατιωτική σύγκρουση» (international military conflict).

Σύμφωνα με το RT το προεδρικό διάταγμα, το οποίο έχει ήδη δημοσιευθεί την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου αλλά δεν έχει υπογραφεί, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε το Υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι η Ρωσία δεν αποτελεί πλέον συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρει ότι το Δικαστήριο «δεν αποτελεί πραγματικά ανεξάρτητο δικαιοδοτικό όργανο».

Η Ρωσία υπέγραψε το Καταστατικό το 2000, αλλά δεν προχώρησε ποτέ σε επικύρωσή του.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στο χαρακτηρισμό της επέμβασης στην Κριμαία ως διεθνούς στρατιωτικής σύγκρουσης, επικαλούμενα το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στην περιοχή.

Η απόσυρση της Ρωσίας από το ΔΠΔ συνεπάγεται την απελευθέρωσή της από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις στη Συρία, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ζητήσει να διερευνηθεί η τέλεση εγκλημάτων πολέμου κατά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς προς υποστήριξη του καθεστώτος Ασάντ.

 

 

«Ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) υπέγραψε ένα διάταγμα για την πρόθεση της Ρωσίας να μην είναι κράτος μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει σύντομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το δικαστήριο δεν ήρθη στο ύψος των προσδοκιών που υπήρχαν γι’ αυτό και ουδέποτε έγινε ένας αληθινά ανεξάρτητος θεσμός με κύρος στη διεθνή δικαιοσύνη», συνεχίζει το υπουργείο.

«Πράγματι, μέσα σε 14 χρόνια δραστηριότητας, το ΔΠΔ εξέδωσε μόνο τέσσερις ετυμηγορίες, δαπανώντας ωστόσο πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια», προσθέτει.

Η ρωσική διπλωματία κατηγορεί εξάλλου το ΔΠΔ ότι επικεντρώνεται στα εγκλήματα που φέρονται ότι διαπράχθηκαν από τις πολιτοφυλακές της Οσετίας και τα ρωσικά στρατεύματα στη Γεωργία στη διάρκεια του πολέμου που έφερε αντιμέτωπες τις δύο χώρες τον Αύγουστο του 2008, αποσιωπώντας, πάντα σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, αυτά που διαπράχθηκαν από τα γεωργιανά στρατεύματα.

«Σε τέτοιες συνθήκες, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει επ’ ουδενί για αξιοπιστία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», υποστηρίζει το υπουργείο.

«Δεν ήμασταν μέλη του ΔΠΔ. Είχαμε υπογράψει το Καταστατικό, όμως δεν το είχαμε επικυρώσει. Στο εξής αποσύρουμε την υπογραφή μας και οι υποχρεώσεις που συνδέονται μ’ αυτή την υπογραφή αίρονται επίσης, συνόψισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα. «Δεν υπάρχει πλέον καμιά υποχρέωση» για τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Τρεις αφρικανικές χώρες -η Γκάμπια, η Νότια Αφρική και το Μπουρούντι- ανακοίνωσαν πρόσφατα την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από το ΔΠΔ. Οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης.

Η Wall Street Journal υπενθυμίζει ότι και οι ΗΠΑ είχαν επίσης υπογράψει το Καταστατικό, χωρίς να το επικυρώσουν, ενώ αποχώρησαν από το ΔΠΔ το 2002 επί προεδρίας George W. Bush.