Χριστόφιας: Συκοφαντικά τα όσα μου καταλογίζει ο Μ. Νεοφύτου

Ομολογώ ότι δεν πίστευα ότι θα ακούσω όσα εξωπραγματικά και συκοφαντικά ακούστηκαν σε αυτή την αίθουσα κατά τη διάρκεια της παρούσας διαδικασίας, ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην κατάθεσή του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στην υπόθεση της αγωγής που καταχώρησε εναντίον του ο Μιλτιάδης Νεοφύτου.

Διαβάζοντας ενώπιον του Δικαστηρίου την 16σέλιδη γραπτή του δήλωση, οdchristofias-den-perimena-tosi-acharistia-kai-tosi-sklirotita-eikones κ. Χριστόφιας είπε “ομολογώ ότι εξεπλάγην και πληγώθηκα ιδιαίτερα από τα όσα ο Μιλτιάδης Νεοφύτου ανέφερε για μένα”.

“Δυστυχώς, ο Μιλτιάδης Νεοφύτου για τους δικούς του σκοπούς είτε λέγοντας ψέμματα είτε μισές αλήθειες προσπαθεί σήμερα να προωθήσει την αγωγή αυτή, προκειμένου να αποκομίσει οικονομικό όφελος που δεν δικαιούται αλλά και για να πλήξει εμένα προσωπικά”, πρόσθεσε.

Στην μακροσκελή κατάθεση του ο  τέως Πρόεδρος απέρριψε  ως εξωπραγματικό  το κόστος των εργασιών που παρουσίασε η εταιρεία του Μιλτιάδη Νεοφύτου, θεωρώντας ότι το ποσό που ζητήθηκε από την οικογένειά του είναι υπέρογκο και δεν αντιπροσωπεύει τις εργασίες που έγιναν. Για το ποσό που σχετίζεται με την Ομόνοια, υποστήριξε ότι δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με το Σωματείο και τα όσα του καταλογίζει ο κ. Νεοφύτου.Ανεφερε μάλιστα πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ειχε επιφορτισμένο πρόγραμμα και δεν μπορούσε να ασχολείται με τα της Ομόνοιας .

Διαβάζοντας από την κατάθεση του ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως “η εξουσία είναι καρκίνος, και όχι . Δεν περίμενα τέτοιο βάσανο στη ζωή μου και νομίζω άξιζα καλύτερης μεταχείρισης σαν άνθρωπος έντιμος και με την προσφορά μου μια ολόκληρη ζωή στα κοινά. Δεν περίμενα τόση αχαριστία και τόση σκληρότητα”, ανέφερε.

– Για τα όσα ακούστηκαν για τις αλλαγές των πολεοδομικών ζωνών και για το ποσό των 5,9 εκατ.ευρώ, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε “Ειλικρινά δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί είμαι σήμερα κατηγορούμενος για διαδικασίες που δεν έγιναν καν την περίοδο της δικής μου Προεδρίας”.

– Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι ο Μιλτιάδης Νεοφύτου είχε εκλεγεί με πρωτοβουλία δική μου το 2006 ως μέλος του ΔΣ της Ομόνοιας, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

– Θεωρώ ανάξια σχολιασμου τα όσα λέχθηκαν για τον έλεγχο που δήθεν ασκούσα στα της Ομόνοιας.

– Σε ό,τι αφορά την Ομόνοια ανέφερε ότι ουδέποτε υπήρξε μέλος του Σωματείου. “Ομολογώ ότι υπήρξα από τα παιδικά μου χρόνια και συνεχίζω να είμαι οπαδός της Ομόνοιας. Δεν νομίζω όμως αυτό να είναι κολάσιμο”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Χριστόφιας.

– Ο ενάγοντας 2 αποφάσιζε μόνος του για πολλές μετατροπές και γενκά για πολλά πρακτικά ζητήματα κάτι για το οποίο επαίρετο. Δηλαδή έπαιρνε από μόνος του αποφάσεις και εκτελούσε χωρίς να ενημερώνει οποιονδήποτε και χωρίς να ενδιαφέρεται για το κόστος.

– Διανύοντας τα 70 μου χρόνια ομολογώ ότι εξεπλάγην και πληγώθηκα ιδιαίτερα από τα όσα ο Ενάγων 2 ανέφερε για μένα.

Η διαδικασία στο Δικαστήριο διεκόπη για λίγα λεπτά και ο κ. Χριστόφιας συνέχισε  την ανάγνωση της γραπτής του δήλωσης στα πλαίσια της κύριας εξέτασής του.

 

*Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ουδέποτε δέχθηκαν να τους γίνει δώρο οποιαδήποτε εργασία από τον Μ. Νεοφύτου. Κάλεσε, είπε τον κ. Νεοφύτου σπίτι του και του έδωσε 270 χιλιάδες ευρώ και ότι θα του έδινε και άλλες 130 χιλιάδες. Πρόσθεσε πως είναι αστείο να του ζητά 21 εκατομμύρια. Η φαντασία του Μ.Νεοφύτου οργιάζει, είπε. Οσον αφορά τις εργασιες στο σπίτι του υποστήριξε ότι ο εργολάβος έκανε ότι ήθελε και δεν άκουγε κανένα, αλλά δεν τον έδιωξε επειδή ήταν φίλος του.

*Σε ερώτηση για τον Κώστα Παπακώστα, ο κ. Χριστόφιας παρέπεμψε τον δικηγόρο στο βιβλίο του. Εγώ τον έκανα υπουργό Αμυνας, είπε. Εγώ τον πρότεινα στον Γιώργο Βασιλείου ως αρχηγό Αστυνομίας. Ευεργέτησα πολλούς και σήμερα δίνουν τα ρέστα τους, ανέφερε. Σε ερώτηση με τον κ. Κατσουρίδη, ο πρώην ΠτΔ ανέφερε πως ο Νίκος Κατσουρίδης ήταν ακατάλληλος να είναι επικεφαλής της εκστρατείας του υποψηφίου ΠτΔ κ. Μαλά.

*Όσον αφορά στο εξοχικό στο Κελλάκι, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως αγοράστηκε για έξι χιλιάδες λίρες από πώληση περιουσίας της συζύγου του, ενώ έκανε λόγο για υπερτιμολογήσεις από μέρους του κ. Νεοφύτου. «Σταμάτησα να πηγαίνω στο γήπεδο όταν άρχισαν να εμφανίζονται διάφορα παρατράγουδα εντός και εκτός γηπέδων», ανέφερε, σε σχέση με την Ομόνοια και δεν αρνήθηκε τη σχέση της ομάδας με το ΑΚΕΛ.

Χαρακτήρισε ως «κουραφέξαλα» τον ισχυρισμό του   Μιλτιάδη Νεοφύτου ότι αν δεν πάει καλά η Ομόνοια δεν θα έχουμε δεύτερη προεδρική θητεία».Ανέφερε ακόμα   ι πως οι πληρωμές προς τον κ. Νεοφύτου δεν αφορούσαν την ομάδα αλλά προσωπικές δουλειές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστόφιας παρέπεμψε στο ΑΚΕΛ για τις αγορές και πωλήσεις που έκανε το κόμμα. Ο ίδιος, είπε, δεν γνωρίζει και δεν είχε καμία εμπλοκή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιλτιάδης Νεοφύτου καταχώρησε αγωγή εναντίον του κ. Χριστόφια απαιτώντας αποζημιώσεις πέραν των €22.000.000 για έξοδα που ο ίδιος ο ενάγων έκανε μετά από οδηγίες του εναγόμενου. Σημειώνεται ότι το ποσό των €21 εκατ. ο ενάγων το ξόδεψε, όπως υποστήριξε, για την Ομόνοια μετά από εκκλήσεις του εναγόμενου, ο οποίος του είχε αναφέρει ότι θα του έδινε πίσω τα χρήματα μέσω εταιρειών του ΑΚΕΛ.

Το άλλο €1 εκατ. αφορά οικοδομικές εργασίες που έγιναν στις κατοικίες του κ. Χριστόφια στο Κελλάκι και στη Μακεδονίτισσα.