Kαθοριστική η σημερινή συντάντηση για το εδαφικό

Στην πλέον καθοριστική ημέρα εισέρχονται  σήμερα οι συνομιλίες για το εδαφικό στο Μοντ Πελεράν.Στις 10.30 το πρωί, τοπική ώρα, σήμερα θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση των δύο ηγετών επί του ενοποιημένου εγγράφου που περιέχει τις θέσεις των πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού, ενώ τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισαν τη σημερινή ημέρα σημαντική.imagew-1-aspx

Νωρίτερα, στις 9, τοπική ώρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τη διαπραγματευτική ομάδα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η χθεσινή απογευματινή  συνάντηση των ηγετών ολοκληρώθηκε γύρω στις 20.30 τοπική ώρα (21.30 ώρα Κύπρου) , κατά την οποία συνεχίστηκε η συζήτηση για το ενοποιημένο έγγραφο με τις θέσεις της κάθε πλευράς για τα κριτήρια του εδαφικού.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ σε δηλώσεις του μετά το δείπνο που παρέθεσαν τα Ην.Εθνη στους Αναστασιάδης και Ακιντζί είπε χαρακτήρισε  τη σημερινή συνάνηση ιδιαιτερα κρίσιμη λέγοντας πως έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος.

Νωρίτερα, χθες το πρωι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί , συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να γίνει ουσιαστική συζήτηση έχοντας ως βάση αυτό το ενοποιημένο έγγραφο με τις θέσεις των δύο πλευρών στα κριτήρια του εδαφικού ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφορές των δύο μερών παραμένουν αγςφύρωτες παρά τις πληροφορίες ότι η συν’αντηση ήταν εποικοδομητική.Η συνάντηση άρχισε στις 11 τοπική ώρα (12 ώρα Κύπρου) μετά από αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς, γιατί όπως αναφέρθηκε χρειαζόταν χρόνο να διαβουλευθεί.

Στο επιτελείο των Ηνωμένων Εθνών επικρατεί ανησυχία καθότι οι  ώρες περνούν χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία. Ο κατοχικός ηγέτης Μ.Ακιντζί ερωτηθείς  τι θα γίνει αν δεν κατλήξουν ούτε και σήμερα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να παραταθούν μέχρι και το Σάββατο.

Να σημειώσουμε  ότι χθες  το μεσημέρι,  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε στο ΡΙΚ πως για να καθοριστεί ημερομηνία για διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού και συμφωνία επί του χάρτη. Τόνισε ακόμη πως μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνηθεί εάν μετά το τέλος της αυριανής διαδικασίας θα υπάρξει κοινή δήλωση. Πρόσθεσε τέλος, ότι για να υπάρχουν πιθανότητες να επιτύχει μία διεθνής διάσκεψη, πρέπει να βρισκόμαστε στο παρά ένα της λύσης.