Της Ανδρούλας Γκιούρωφ
Το πολιτικό τοπίο γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινό για χώρες που αγωνίζονται να επιβιώσουν όπως η Κύπρος, η Παλαιστίνη, η Σερβία και άλλες τόσες που τις άγγιξε η φωτιά και το σίδερο του πολέμου που άλλοι αποφάσισαν για αυτές χωρίς αυτές.
Σε Κύπρο και Ελλάδα υπάρχουν πολιτικά κόμματα τα οποία προσπαθούν να γίνονται αρεστά όχι στους πολίτες που τα έχουν αναδείξει αλλά σε ξένες δυνάμεις τις οποίες θεωρούν αφεντικά τους.
Τέτοια ξεφτίλα και τέτοιος ξεπεσμός κυριαρχεί δυστυχώς κουρελιάζοντας την λαϊκή κυριαρχία που θεωρείται το ύψιστο εργαλείο της Δημοκρατίας .
Μόλις αναδειχθούν στην εξουσία ξεχνούν την βούληση του λαού και μάχονται να αποδείξουν στα ξένα αφεντικά πόσο πιστοί και αφοσιωμένοι είναι προς αυτούς. Ανίκανοι και αναξιόπιστοι πολιτικοί, άθλιοι σαλτιμπάγκοι, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επιπλέουν και να υπάρχουν χωρίς να γνοιάζονται εάν οι πολιτικές τους πράξεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ίδια τους την πατρίδα.
Ο νυν ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ε.Μεϊμαράκης μιλώντας στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, προχώρησε σε μια απαράδεκτη δήλωση αφήνοντας πληθώρα ερωτημάτων να αιωρούνται. Δήλωσε με στόμφο ότι «… αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση όλοι για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τις αρχές μας, τις αξίες μας, την εδαφική μας ακεραιότητα. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, είμαστε ενεργό μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι, αν μας ζητηθεί, πρέπει να ανταποκριθούμε ώστε να βοηθήσουμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη ακόμη πιο γρήγορα.
Και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι εμείς θα υπερασπιστούμε τις αρχές,τις αξίες μας τον δυτικό τρόπο ζωής και να είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τον καναπέ και να μπούμε πρώτοι στην πρώτη γραμμή της μάχης».
Δεν εξήγησε όμως τι εννοεί με τον δυτικό τρόπο ζωής. Μήπως αυτόν που επιτρέπει την αθρόα εισροή παράνομων μεταναστών επί δεκαετίες στις δυτικές κοινωνίες με αποτέλεσμα αυτές να έχουν διαβρωθεί εντελώς; Η’ μήπως αυτούς που οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια και στην φτωχοποίηση του λαού της με ένα χρέος πάνω από 400 δισεκ;
Ούτε και ξεκαθάρισε εναντίον ποιών θα πολεμήσουν οι Έλληνες πρώτοι στην πρώτη γραμμή της μάχης; Εναντίον του Ιράν; Εναντίον της Ρωσίας;
Και γιατί να πολεμήσουν οι ‘Έλληνες πρώτοι; Άλλοι προκάλεσαν τις συγκρούσεις και έχουν γεωπολιτικά συμφέροντα για να διατηρήσουν την επιρροή τους.
Η Ελλάδα δεν πολέμησε εκεί και όταν έπρεπε για να προασπιστεί την Κύπρο από τον Τούρκο εισβολέα το 1974. Αλησμόνητη παραμένει εκείνη η επαίσχυντη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Κύπρος κείται μακράν! Γιατί να πολεμήσει τώρα και εναντίον ποιών;
Ο ΔΗΣΥ πάλι παίζει το χαρτί του ΝΑΤΟ
Από την άλλη , ες γην εναλίαν Κύπρον και στη βράση του προεκλογικού με ένα μάτσο υποψηφίους για Ευρωβουλή και δημάρχους, η ηγεσία του ΔΗΣΥ πρόβαλε ξανά το αίτημα για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ . Σε αυτήν τη ληστοσυμμορία η οποία 50 χρόνια πριν ήθελε την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο της και κατάφερε με την συνέργεια Τουρκίας Ελλάδας να αιματοκυλήσει το νησί.
Βέβαια θα πείτε πως οι καιροί άλλαξαν αλλά όχι και τόσο που μπορεί να αλλάξουν και τα ισοζύγια δυνάμεων .Η Τουρκία είναι «στρατηγός» στη βορειοατλαντική συμμαχία και ο Στόλντεμεργκ δεν φείδεται κόπων να το επαναλαμβάνει.
Ο αείμνηστος πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όταν εγέρθηκε πριν χρόνια από την ηγεσία του ΔΗΣΥ το ζήτημα είχε δηλώσει πως η Τουρκία θα είναι ο στρατηγός και η Κύπρος ο δεκανέας. Άστε βέβαια που η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν της χαλάνε τα χατίρια. Στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής για τα ευρωτουρκικά είναι διάχυτη η προσπάθεια να μην ενοχληθεί η Άγκυρα. Οι πανηγυρισμοί της Λευκωσίας ότι «στείλαμε ένα θετικό μήνυμα στην Τουρκία» μοιάζει σαν το παραμύθι που λένε στα άρρωστα μωρά για να τρώνε την σούπα τους.
Άλλωστε η Τουρκία αντέδρασε αμέσως λέγοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ σύνδεση των Ευρωτουρκικών με το Κυπριακό.
Τι Κύπρος , τι Κόσοβο
Μια άλλη αρνητική εξέλιξη που συνιστά ντροπή και όνειδος για την Ελλάδα είναι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης την περασμένη Τρίτη να αποδεχτεί το αίτημα του Κοσόβου για ένταξη στον οργανισμό. Στην ουσία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ενέκρινε το πόρισμα της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη (αδελφής του Έλληνα πρωθυπουργού και επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας ) όπου αναφέρεται ότι «το Κόσοβο πληροί τους όρους για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.»
Την οριστική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Υπουργών του οργανισμού που θα συνεδριάσει στις 16 Μαΐου.
Οι Σέρβοι χαρακτήρισαν «φεστιβάλ υποκρισίας» τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι καταπατήθηκαν βασικές αρχές λειτουργίας του οργανισμού με την αποδοχή αιτήματος ένταξης από μία οντότητα που δεν αποτελεί κράτος-μέλος του ΟΗΕ.
Ω καιροί ω ήθη! Για πρώτη φορά στην Ιστορία, προτείνεται η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε κάτι που δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Με αυτή την απόφαση, που επιβλήθηκε από τα ισχυρά κράτη υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια του Συμβουλίου και η διεθνής έννομη τάξη.
Η Ελλάδα ακόμα μια φορά κάνει ότι προστάζουν τα ξένα αφεντικά και ανατρέπει την περιβόητη συμφωνία περί αγαστής συνεργασίας και συμπόρευσης με την Κύπρο. Ούτε καν συνεννόηση δεν υπήρξε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αλλά ούτε και μεταξύ των αδελφών κομμάτων Ν.Δ.-ΔΗΣΥ.
Προς τιμή τους τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, Γιώργος Λουκαΐδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, καταψήφισαν τη Γνωμάτευση τονίζοντας ότι η ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό δεν εξυπηρετεί τον στόχο της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά αντίθετα μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση και να οδηγήσει στην έξαρση του εθνικισμού στην ιδιαίτερα ταραγμένη αυτή περιοχή.
Ως βασικό λόγο της αντίθεσής τους στην αποδοχή του αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ, πρόταξαν τον κίνδυνο δημιουργίας αρνητικού προηγούμενου καθώς άλλες παράνομες αποσχιστικές οντότητες ενδεχομένως να επιδιώξουν τη διεθνή αναγνώρισή τους.
Φαίνεται όμως πως η κα Ντόρα Μπακογιάννη δεν στέκεται στο θέμα αρχής ότι η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών δεν πρέπει ποτέ να διακυβεύονται.
Άλλο που δεν θέλει η Τουρκία να θέσει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους . Έτσι η Ελλάδα άλειψε βούτηρο στο ψωμί των παράνομων διεκδικήσεων της και αυτό το ατόπημα της Ελλάδας θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας .Εκτός και εάν στο πίσω μυαλό της κας Ντόρας είναι η νομιμοποίηση όλων των παρανομιών που δημιουργήθηκαν με τις ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές παρεμβάσεις.
20 χρόνια από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν
Την ερχόμενη Τετάρτη 24 τρέχοντος κλείνουν 20 χρόνια από το δημοψήφισμα του 2004 και το βροντερό ΟΧΙ που πρόταξε το 76% των Ελληνοκυπρίων. Μόνο το 24% το αποδέχθηκε
Αυτή όμως η μειοψηφία επιμένει μέχρι σήμερα να το επαναφέρει περιφρονώντας την απόφαση της πλειοψηφίας και του βούληση των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.
Το 65% των Τ/κ που το αποδέχθηκε ήταν στην πλειοψηφία τους έποικοι. Άλλη μια παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να θεωρείται αλα καρτ ο εποικισμός που είναι έγκλημα πολέμου. Στις Βαλτικές χώρες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι Ρωσόφωνοι οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί εκεί πριν το 1940 επί Σοβιετικής Ένωσης γιατί τους θεωρούν έποικους, αλλά οι Τούρκοι της Ανατολίας έχουν όλα τα δικαιώματα των νόμιμων πολιτών.
Απ’ ότι φαίνεται άρχισε να αυξάνεται το είδος των πολιτικών σαλτιμπάγκων και των σφουγκοκωλάριων που υπηρετούν ξένα κέντρα και όχι την χώρα τους