Μετά τις αντιδράσεις της Κύπρου αλλάζει στάση η Ελλάδα στο θέμα του Κοσόβου

Ο Γεραπετρίτης κάλυψε την Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας πως είναι θέμα “ανεξαρτησίας κάθε βουλευτή”

“Ανέκρουσε πρύμνα” η Ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της ένταξης του Κοσσόβου, στο Συμβούλιο της Ευρώπης ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες από την Κύπρο μετά την θετική εισηγητική έκθεση της Ντόρας Μπακογίαννη.

Η αντίδραση από την Λευκωσία, ήταν άμεση καθώς η κυπριακή κυβέρνηση διεμήνυσε στην Αθήνα με σαφήνεια ότι “τυχόν ένταξη του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης οδηγεί σε οριστική διχοτόμηση του νησιού”

Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε μετά την αντίδραση της Λευκωσίας να δώσει εντολή στο ΥΠΕΞ για αλλαγή πορείας, χαρακτηρίζοντας  ως “ξεκάθαρη”  τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της ένταξης του Κοσόβου στους διεθνείς οργανισμούς, όπως ανέφερε ο  υπουργός Εξωτερικών Γ.Γεραπετρίτης, και για να δικαιολογήσει τη στάση της Ντ.Μπακογιάννη ανέφερε ότι είναι θέμα “ανεξαρτησίας” του κάθε βουλευτή.

Ο κ. Γεραπετρίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Σίας Αναγνωστόπουλου είπε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από «στάση αρχής. Ποτέ δεν θα εμφανιστούμε ασυνεπείς» για να προσθέσει ειδικά για το ζήτημα της ψηφοφορίας:

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως σταθερή στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία δεν αφορά κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα τηρεί συνεπή στάση. Οπως απείχαμε από την διαδικασία κατά την οποία αποπέμφθηκε η αίτηση Κοσόβου για ένταξη του στο Συμβούλιο Ασφάλειας, έτσι θα ψηφίσουμε στο επόμενο συμβούλιο υπουργών. Η αποχή λογίζεται ως άρνηση»

Ο Υπουργός σε άλλο σημείο είπε πως «η στάση μας είναι διαυγής και καθαρή. Είπαμε ότι δεν θεωρούμε ότι θα μπορέσει υπό τις παρούσες συνθήκες να ενταχθεί το Κόσοβο σε διεθνείς οργανισμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην ένταξη του Κοσόβου, μολονότι διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Το τι έπραξε κάθε βουλευτής είναι θέμα ανεξαρτησίας. Η θέση της κυβέρνησης όμως είναι συνεπής».

Τώρα γιατί η Ελλάδα πρέπει να απέχει από την ψηφοφορία αντί να καταψηφίσει ανοιχτά την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και πως η αποχή λογίζεται ως άρνηση το γνωρίζει μόνο το ΥΠΕΞ.

Υπάρχει όμως και μια διάχυτη υποκρισία. Ο Γ.Γεραπετρίτης ανέφερε για την Ντ.Μπακογιάννη ότι “Το τι έπραξε κάθε βουλευτής είναι θέμα ανεξαρτησίας”.

Όχι δεν πρόκειται καθόλου για θέμα ανεξαρτησίας όταν η χώρα διατυπώνει αλλοπρόσαλλες και αντιφατικές  θέσεις εξωτερικής πολίτικης που αγγίζουν τα εθνικά θέματα και το Κυπριακό. Δεν υπάρχει “ανεξαρτησία” βουλευτή και δη του κυβερνητικού κόμματος όταν η Ελλάδα εμφανίζεται με δύο πρόσωπα στα διεθνή φόρα αναστατώνοντας τις σχέσεις της με φίλες χώρες όπως η Σερβία στην προκειμένη.
Αντιδράσεις και …ένα τηλεφώνημα

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη, που συζητήθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και εισηγείται την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό, έγινε αντικείμενο έντονων αντιδράσεων.

Η Σερβία έχει διαμαρτυρηθεί γιατί η συγκεκριμένη έκθεση παρακάμπτει διεθνείς υποχρεώσεις τις οποίες η Πρίστινα αρνείται να εκπληρώσει, όπως η παραχώρηση αυτονομίας στους δήμους με σέρβικη πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατηγόρησε μάλιστα την Ντ. Μπακογιάννη ότι άλλαξε στάση, μετά από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από τον όρο η Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα την Ένωση Σερβικών Δήμων (ZSO).

Ο ίδιος σε διάγγελμά του ανέφερε ότι γνωρίζει ποιος «έδωσε την εντολή». «Ξαφνικά μετάνιωσε (…) Μετά θυμήθηκε ότι το ZSO δεν είναι σημαντικό. Μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση ήταν σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας» είπε.

Σημειώνεται ότι η ZSO είναι ένα σχέδιο για αυτοδιοικούμενη ένωση δήμων με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο. Η πρόταση προήλθε από τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013 που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Η Κύπρος εξέφρασε τη διαμαρτυρία και την έκπληξή της, σχετικά με τη στάση της Ντ. Μπακογιάννη καθώς είναι σταθερά αντίθετη σε κάθε «δεδικασμένο» που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους. Την ίδια στάση τηρούν άλλωστε και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.