Ελ.Θεοχάρους:Ορατός ο κίνδυνος εξάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία

«Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι καθόλου αυτό το οικοδόμημα που λέγεται ΕΕ όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας….Η ΕΕ δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε τα εξωτερικά της σύνορα και κινητοποιεί το ΝΑΤΟ και άλλους μηχανισμούς».

 

Το Κίνημα Αλληλεγγύη θα είναι παρών για να εκφράζει άποψη στο θέμα των συνομιλιών, χωρίς να πιστεύει ωστόσο ότι μπορεί να βγει κάτι καλό από αυτές, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Ελένη Θεοχάρους, σημειώνοντας τον ορατό, όπως είπε, κίνδυνο εξάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Ç Ðñüåäñïò ôïõ ÊéíÞìáôïò «Áëëçëåããýç» ÅëÝíç Èåï÷Üñïõò ðñïâáßíåé óå äçëþóåéò ìå èÝìá ôá "¸ããñáöá ÐáíáìÜ êáé ÓêÜíäáëá ×ÕÔÇ-×ÕÔÁ" , Ëåõêùóßá 5 Áðñéëßïõ 2016.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Παράλληλα, με αφορμή τις δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι για την ασφάλεια του κράτους μετά τη λύση, η κ. Θεοχάρους σημείωσε πως δεν εμπιστεύεται καθόλου την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας.

“Είναι μέγιστης σημασίας η απελευθέρωση του κάθε χωριού και της κάθε πόλης”

Σε δηλώσεις της στα γραφεία του Κινήματος, η κ. Θεοχάρους είπε πως στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αποδέχθηκαν όλοι την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μεταβούν τα μέλη του Εθνικού στο Μοντ Πελεράν, ενώ σημειώθηκε και η θέση πως θα μπορούσε η συζήτηση να γίνει στην Κύπρο όπου ο Πρόεδρος θα ήταν περισσότερο προστατευμένος από τις τρομακτικές πιέσεις που θα δεχθεί στο εξωτερικό.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί πως η παραμονή του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο θα του δώσει την ευελιξία που απαιτείται ώστε να αποκρούσει τις πιέσεις, ούτως ώστε αν χρειαστεί να διαβουλευθεί κατευθείαν με το Εθνικό. Πρόσθεσε πως το Κίνημα της Αλληλεγγύης δεν θα καθορίσει χάρτη για συζήτηση στο Μοντ Πελεράν καθώς “είναι ως να ζητούμε από μια μητέρα να μας υποδείξει ποια κομμάτια από τα σιαμαία παιδιά της θα πρέπει να αποκοπούν και ποια να παραμείνουν προκειμένου να επιβιώσει το ένα”. Σημείωσε πως για το Κίνημα είναι μέγιστης σημασίας η απελευθέρωση του κάθε χωριού και της κάθε πόλης.

Αναφορικά με την ταυτόχρονη συζήτηση εδαφικού και περιουσιακού, η κ. Θεοχάρους είπε πως ούτε για το περιουσιακό ούτε για άλλα ζητήματα θα καταθέσει προτάσεις το Κίνημα κάνοντας λόγο για λανθασμένο τρόπο που συζητείται το Κυπριακό με λανθασμένη νομική βάση και με όλες τις υποχωρήσεις που έχει κάνει η ε/κ πλευρά. “Όμως, θα είμαστε εκεί για να στηρίζουμε τη συλλογική προσπάθεια, μήπως μπορέσει να διασωθεί οτιδήποτε, είπε.

Στη συνέχεια, είπε πως από τουρκικής πλευράς τέθηκε το ζήτημα να μη γίνει συζήτηση του εδαφικού χωρίς τη συζήτηση των εγγυήσεων, σημειώνοντας πως υπήρξαν προβλέψεις ότι αν οι Τούρκοι μεταβούν στο Μοντ Πελεράν με πρόθεση να συζητηθεί το εδαφικό παράλληλα με τις εγγυήσεις και η ε/κ πλευρά επιμείνει να υπάρξει η συζήτηση του περιουσιακού με το εδαφικό, είτε θα υπάρξει πλήρες αδιέξοδο είτε θα υπάρξει ένας από μηχανής Θεός που θα παρέμβει και θα πει να συζητηθούν όλα μαζί.

Η κ. Θεοχάρους εξέφρασε τη θέση πως αυτά που συζητήθηκαν στη διάρκεια των εντατικών συνομιλιών δεν έχουν δώσει καλά αποτελέσματα, αν ισχύει αυτό που έχει διαρρεύσει στα ΜΜΕ πως έχει επιτευχθεί συμφωνία για αριθμητική ισότητα 50:50 στις περισσότερες θέσεις και σε αρκετές άλλες 2:1 με απαραίτητη προϋπόθεση τη σύμφωνο γνώμη ενός Τ/κ. “Αυτό το σύστημα είναι πέρα για πέρα μη λειτουργικό και θα καταρρεύσει από την πρώτη μέρα, όσοι μηχανισμοί προστασίας και αν χρησιμοποιηθούν”, είπε και πρόσθεσε πως η μειονότητα θα ποδηγετεί και θα καταστρατηγεί κάθε απόφαση της πλειοψηφίας και αν λάβουμε υπόψη ότι η Τουρκία ελέγχει την τ/κ κοινότητα, τότε θα μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της.

Η Πρόεδρος του Κινήματος είπε πως το σχέδιο Β’ της Τουρκίας σε μια ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών έχει σχεδόν τεθεί σε εφαρμογή, και σημείωσε πως δεν είναι τυχαία η μη εφαρμογή της χειμερινής ώρας στα κατεχόμενα, η εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία σε νερό, ρεύμα, οικονομία και οι απειλές του στρατού. Όλα αυτά δείχνουν πως η Τουρκία προχωράει με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την προσάρτηση των κατεχομένων, είπε, και διερωτήθηκε ποια δύναμη θα τα βάλει τότε με την Τουρκία και θα της επιβάλει κυρώσεις.

“Καμιά ενημέρωση για την επίσκεψη Μογκερίνι”

Η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επίσκεψη Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι στην Κύπρο, λέγοντας πως ενημερώθηκε αρχικά για την επίσκεψη αυτή από τα τούρκικα ΜΜΕ και πως δεν είχε καμία ενημέρωση από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, το ΥΠΕΞ και την Προεδρία.

Διερωτήθηκε γιατί οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές δεν ενημερώθηκαν για αυτή την επίσκεψη κατά τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη της επίσκεψης έτσι ώστε να διαμόρφωναν τις παρεμβάσεις τους. Πρόσθεσε πως η πληροφόρηση που έχει η Επιτροπή είναι εντελώς μονόπλευρη, πως οι Ευρωβουλευτές αγνοούνται παντελώς και σε καμία περίπτωση η ενημέρωση των Κύπριων Ευρωβουλευτών δεν αγγίζει ούτε στο 1% της ενημέρωσης που τυγχάνουν οι άλλοι Ευρωβουλευτές.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνω αυτές τις καταγγελίες, δεν είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της κυπριακής υπόθεσης το να εξουδετερώνονται οι Ευρωβουλευτές με προσβάσεις διαφόρων παραγόντων κατευθείαν προς την Επιτροπή ή προς το Συμβούλιο, γιατί θα έρθει η στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα ψήφιζε όπως ψήφιζε μέχρι τώρα”, είπε.

Όσον αφορά την αναφορά της κ. Μογκερίνι για το επαρκές περιβάλλον ασφαλείας του νέου κράτους μέσα στην ΕΕ, η κ. Θεοχάρους είπε πως δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε, καθώς η ΕΕ δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε τα εξωτερικά της σύνορα και κινητοποιεί το ΝΑΤΟ και άλλους μηχανισμούς.

“Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι καθόλου αυτό το οικοδόμημα που λέγεται ΕΕ όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας και το γεγονός ότι είμαστε κράτος μέλος, δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να μας προστατεύσει ή εμείς δεν αφήσαμε ποτέ να κατανοήσει η ΕΕ ότι οφείλει να μας προστατεύσει από την κατοχή της πατρίδας μας από τις τουρκικές δυνάμεις”, είπε.