Kυβ.εκπρόσωπος:«Αν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό θα μεταφερθούν επί χάρτου»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. ΝίκοςΧριστοδουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ σχετικά με την επικείμενη συνάντηση στον Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.image735-aspx

Συγκριμένα, αναφορικά με το σκεπτικό για μη μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στο Μοντ Πελεράν ο κ. Εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε τη θέση του με την ανάλογη επιχειρηματολογία και οφείλω να αναφέρω ότι, από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, η πλειοψηφία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησε με την προσέγγιση του Προέδρου. Δεν μπορώ και δεν είναι σωστό να μεταφέρω την επιχειρηματολογία δημόσια. Άπτεται της διαπραγμάτευσης που θα γίνει στην Ελβετία, αλλά κρατώ το γεγονός ότι το Εθνικό Συμβούλιο συμφώνησε με την προσέγγιση του Πρόεδρουτης Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ακόμα ο κ. Χριστοδουλίδης ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ομάδα που θα μεταβεί μαζί με τονΠρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μοντ Πελεράν. Τα κριτήρια του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρα και στηρίζεται στα άτομα εκείνα που σχετίζονται με τα δύο κεφάλαια τα οποία αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων, δηλαδή το εδαφικό και το περιουσιακό. Άρα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Επιθυμώντας ο κ. Χριστοδουλίδης να ξεκαθαρίσει, για ακόμα μια φορά –κατά την έκφρασή του-, τι θα γίνει στην Ελβετία ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή συζητούνται στην Κύπρο τέσσερα κεφάλαια. Θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό το γεγονός και δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Σε αυτά τα τέσσερα κεφάλαια στην Ελβετία θα προστεθεί ένα νέο κεφάλαιο, το εδαφικό, έτσι ώστε να συζητηθεί κατά κύριο λόγο σε συνάρτηση, μάλιστα, με το περιουσιακό, λόγω του ότι τα δυο κεφάλαια συνδέονται μεταξύ τους. Φυσικά, υπάρχουν σε όλα τα θέματα ανοικτές πτυχές και γνωρίζουμε πολύ καλά με ποιον τρόπο να προσεγγίσουμε τη διαπραγμάτευση στο εδαφικό για να πετύχουμε συγκεκριμένους στόχους. Στόχοι, οι οποίοι έχουν και δημόσια εκφραστεί».

Σε άλλο θέμα, ο κ. Εκπρόσωπος εξήγησε το ζήτημα των χαρτών και των κριτηρίων. «Τα κριτήρια είναι αυτά που, αν υπάρξει συμφωνία, ακολούθως θα τα μεταφέρουμε επί συγκεκριμένου χάρτη. Αν δεν υπάρχει συμφωνία στα κριτήρια, δεν υπάρχει ούτε χάρτης, και μάλιστα υπάρχει θέμα στην όλη διαδικασία. Τα κριτήρια είναι το ποσοστό που πρέπει να επιστραφεί, είναι τα θέματα ακτογραμμής, είναι θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, είναι κάποιες περιοχές τις οποίες εμείς θεωρούμε ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να επιστραφούν κ.ο.κ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα κριτήρια, τότε έχουμε πρόβλημα στη διαπραγμάτευση στην Ελβετία».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν έγινε, έστω ακροθιγώς, κάποια συζήτηση ανάμεσα των δυο ηγετών, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι έγινε πολύ γενική ανταλλαγή απόψεων χωρίς να υπάρχει ουσιαστική συζήτηση, η οποία θα γίνει τώρα στην Ελβετία.

Εξάλλου, ο κ. Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο θέμα που θίχτηκε πρόσφατα, αν πρόκειται να συζητηθεί η ασφάλεια ή οι εγγυήσεις στο Μοντ Πελεράν και αν θα επιχειρηθεί σύνδεση του κεφαλαίου αυτού με το εδαφικό, σημειώνοντας: «Θα πω ότι μπορεί η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μας πει ότι αν η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρήσει ότι είναι προς το συμφέρον της να το πράξει. Έχει σημασία; Σημασία έχει τι θα κάνουμε εμείς. Και εμείς σε μια τέτοια περίπτωση γνωρίζουμε πώς θα χειριστούμε το θέμα αυτό. Παραπέμπω και στις δημόσιες δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα δυο ανακοινώσεις που έχουν γίνει. Οι συζητήσεις που θα γίνουν στην Ελβετία θα γίνουν στο εδαφικό και είναι κάτι που όλοι έρεπε να χαιρετίσουν, διότι από την αρχή αυτής της διαδικασίας λέμε ότι πρέπει να συζητηθεί το συγκεκριμένο κεφάλαιο».