Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γ. Καρεκλα, «Κυπριακό 1950-1974. Δίκαιες αξιώσεις-λάθος επιλογές»

Παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης το βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου και τέως διευθυντή σύνταξης του ΡΙΚ Γιάννη Καρεκλά «Κυπριακό 1950-1974. image735-7-aspxΔίκαιες αξιώσεις-λάθος επιλογές» στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρο Κουλουμπή και Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής, ανέφερε ότι ο Γιάννης Καρεκλάς παρέμεινε σταθερή φωνή με βασικό χάρισμα στο σεβασμό του αντιπροσωπευτικού διαλόγου.

Μόνιμος στόχος ήταν η διαμόρφωση κλίματος αποδοχής της αντίθετης άποψης, συνέχισε προσθέτοντας ότι διατηρούσε ήπια αμφισβήτηση του λαϊκισμού στον πολιτικό λόγο.

Ανέφερε περαιτέρω ότι το βιβλίο αποτελεί απόσταγμα της συσσωρευμένης γνώσης και μπορεί να χαρακτηριστεί από μια λέξη, τη σύνεση.

Ανέφερε επίσης ότι η αποτίμηση του όλου προβλήματος από το 1950 μέχρι την εισβολή, είναι υπόθεση επιλογών μεταξύ του κακού και του χειρότερου και χαρακτηρίζεται με διπλωματικές αποφάσεις που λήφθηκαν με γνώμονα την εσωτερική τους απήχηση.

Ο καθηγητής ανέφερε ακόμα πως η εφικτή λύση αποτελεί μια ενδεχόμενη συμφωνία για συνέχιση του Κυπριακού Κράτους ως δικοινοτικής ομοσπονδίας, με επιστροφή εδαφών, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και παραμονή των βρετανικών βάσεων και ειδική σχέση Τουρκίας με την ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι δεν ξέρει αν συμφωνεί ο κ. Καρεκλάς με παραμονή των Βάσεων, αλλά εξήγησε δεν θα ήταν φρόνιμο να ανοίξει και μέτωπο με τη Βρετανία.

Ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι σίγουρα τον τουρκικό στρατό δεν μας τον έφερε η θάλασσα της Κερύνειας αλλά η εισβολή και είναι αποτέλεσμα λαθών.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως το βιβλίο ως ιστορικοπολιτική τοποθέτηση εκτός από τις δίκαιες αξιώσεις καταγράφει και τις χαμένες ευκαιρίες.

Είπε πως ο συγγραφέας ποτέ δεν αποδέχθηκε τη συνομοσιολογική προσέγγιση και καταγράφεται ότι οι Κύπριοι δεν είχαν την ωριμότητα να διαχειριστούν την αυτοδιάθεση και πως αυτό που απουσίαζε ήταν η ρεαλιστική ανάγνωση των δεδομένων.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος αναφέρθηκε στον νομικό επιστήμονα, συμμαθητή του, στο γυμνάσιο αρρένων Κύκκου, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικός μελετητής του Κυπριακού ζητήματος.

Είπε πως το βιβλίο είναι μια επιστημονική μελέτη και αποτελεί έργο σημαντικό και εθνωφελές

Πρόσθεσε ότι ο συγγραφέας κατέβαλε τεράστιο μόχθο ώστε να ανασύρει την αλήθεια της ιστορικής περιόδου από την πυκνή ομίχλη και τη φωτίζει.

Είπε ακόμα πως από το βιβλίο μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το σήμερα και το αύριο.

Ο Αντρος Παυλίδης ανέφερε ότι η δική μας γενιά στάθηκε τυχερή στον τομέα συγκλονιστικών εμπειριών.

Πρόσθεσε ότι γεννηθήκαμε σκλάβοι, βιαστήκαμε να ανδρωθούμε για τον απελευθερωτικό αγώνα,
περάσαμε πόλεμο, δικτατορία, κατοχή, είχαμε αγνοούμενους, πρόσφυγες, έννοιες όπως συρματόπλεγμα και δεκαετίες αργότερα, οστά σε μικρά φέρετρα.

“Ουδεμία άλλη γενιά στον κόσμο δεν βίωσε τόσες συγκλονιστικές εμπειρίες. Μόνο η δική μας γενιά όλες αυτές τις εμπειρίες σε μία και μόνη ζωή”, συμπλήρωσε.

“Πώς θα μπορούσαμε να χωρέσουμε σε ένα βιβλίο”, διερωτήθηκε και προσθέτοντας ότι το βιβλίο μπορεί να αποβεί διδακτικό, ανέφερε ότι δαπανήθηκε κόπος και προσπάθεια να ξεμπλέξει το κουβάρι με συνεντεύξεις και έρευνα.

Είπε τέλος ότι η συγγραφή απαιτεί ψυχρή ανάλυση.