Γ.Γ.ΑΚΕΛ:Κανένα βήμα προς τη λύση από τη συνάντηση των δυο ηγετών με ΓΓ ΟΗΕ

Η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε πριν την πραγματοποίηση της τριμερούς διαψεύσθηκε πανηγυρικά, αλλά είναι και υπερβολικό και απαράδεκτο να πανηγυρίζουμε επειδή ο ΠτΔ δεν δέχθηκε να συζητήσει χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος εκτιμά πως το ζητούμενο της συνάντησης, που ήταν να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης, δεν επιτεύχθηκε.image735-11-aspx

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, στην παρουσία του Πρέσβη της Κίνας και της Κούβας , καθώς και εκπροσώπου της Ρωσικής Πρεσβείας, ο Άντρος Κυπριανού έκανε μια σύντομη αναφορά στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, λέγοντας πως “η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε πριν την πραγματοποίηση της διαψεύσθηκε πανηγυρικά”.

” Σωστά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν δέχθηκε να συζητήσει χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό είναι θετικό. Το να πανηγυρίζουμε όμως γι’ αυτό είναι υπερβολικό και απαράδεχτο”, είπε και πρόσθεσε πως “το ζητούμενο σ’ αυτή τη συνάντηση ήταν να γίνουν βήματα μπροστά προς την κατεύθυνση της λύσης και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι κανένα απολύτως βήμα δεν έγινε”.

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, “ούτε οι φοβικές
ανησυχίες σε κάθε ενδεχόμενη εξέλιξη, ούτε οι ωραιοποιήσεις της κατάστασης έχουν κάτι να προσφέρουν”, υποδεικνύοντας πως “δεν γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα έχουμε συμφωνία ή ναυάγιο”.

Η πραγματικότητα, συνέχισε, είναι ότι έχει παραχθεί πρόοδος, “κυρίως λόγω της υιοθέτησης των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ”, ωστόσο απομένουν σημαντικά και δύσκολα ζητήματα που δεν έχουν συμφωνηθεί και για τα οποία “χρειάζεται η λήψη γενναίων πολιτικών αποφάσεων, κυρίως από την Τουρκική πλευρά για να ελπίζουμε σε λύση που θα γίνεται αποδεχτή από την πλειοψηφία και στις δύο κοινότητες”.

Διαμήνυσε ακόμη πως το ΑΚΕΛ τοποθετείται έναντι της διαπραγματευτικής διαδικασίας και των εξελίξεων, όχι με βάση το ποιος είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος, αλλά με βάση αρχές για τη διαδικασία και το περιεχόμενο της λύσης, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αναμένει τη στήριξη του κόμματος, σε λύση που δεν θα βασίζεται στις βασικές αρχές που διαχρονικά στηρίζει.

“Γι αυτό στηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία και τηρούμε υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση”, είπε και δηλώνοντας πως η κριτική στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με το Κυπριακό γινόταν επανειλημμένα στο παρελθόν και θα ξαναγίνει όποτε και αν χρειαστεί, υπέδειξε πως “η δική μας κριτική όμως, έχει αφετηρία τη βούληση μας για λύση βασισμένη σε αρχές, όχι την άρνηση της ομοσπονδίας και της επανένωσης”.

Έφερε δε ως παράδειγμα το ζήτημα της ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου, θέμα για το οποίο το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα έπρεπε να δίνονταν τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων στα πολιτικά κόμματα και να συζητούνται τα θέματα ουσίας, “ώστε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των διαπραγματευτικών θέσεων”.

Τα κόμματα που σήμερα διαμαρτύρονται επειδή ο ΠτΔ δεν δίνει τα έγγραφα έχουν πάθει “όπως το βοσκό το ψεύτη”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, υπενθυμίζοντας πως, όταν ο τέως ΠτΔ Δημήτρης Χριστόφιας έδινε όλα τα έγγραφα στα κόμματα, ” ορισμένα από αυτά ωρύονταν ψευδώς ότι βρίσκονταν στο σκοτάδι, ενώ σήμερα αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι ο Χριστόφιας όντως κοινοποιούσε τα έγγραφα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη”.

Αυτό που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την καλύτερη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, τόνισε, είναι η υπεύθυνη και εποικοδομητική συμπεριφορά από όλους και πρόσθεσε πως αυτό αφορά πρωτίστως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά, κατ’ ανάλογο τρόπο και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων.