Τσαβούσογλου: Αυτή είναι η τελευταία διαπραγματευτική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού

Πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες και τωνimage735-1.aspx δύο πλευρών για την ασφάλεια, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Νέα Υόρκη στην Τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι αυτή είναι η τελευταία διαπραγματευτική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιβολή λύσης από κανέναν στην Κύπρο. Όπως είπε στην αυριανή τριμερή συνάντηση ο οδικός χάρτης θα ξεκαθαρίσει λίγο παραπάνω.

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Χαβαντίς ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “τελικά οι δύο λαοί θα ζήσουν μαζί. Στο δημοψήφισμα για να πουν και οι δύο πλευρές ναι πρέπει να ικανοποιηθούν. Οι Τ/Κ δεν ξέχασαν αυτά που έζησαν. Είμαι βέβαιος ότι και η ε/κ πλευρά με τον ίδιο τρόπο δεν ξέχασαν κάποια από αυτά που έζησαν. Όταν κοιτάμε από ένα παράθυρο θετικό μπορούμε να φτάσουμε σε αποτέλεσμα”.

Για το σύστημα των εγγυήσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζεται ανεπίσημα επειδή αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να συζητήσουν επισήμως. “Αλλά είναι ωφέλιμος αυτού του είδους ο διάλογος για να γνωρίζουμε ποια είναι η στάση τους και ποια θα είναι. Άλλωστε και στο νησί οι δύο ηγέτες συζητούν με τον ίδιο τρόπο αυτό το θέμα. Αυτό κατ ‘εμένα είναι πολύ υγιές. Αλλά μετά θα πρέπει επισήμως να το συζητήσουμε αυτό το θέμα σε πενταμερές σχήμα. Πρέπει να παρατηρηθούν οι ανησυχίες και των δύο πλευρών. Εμείς ποτέ δεν λέμε ότι για μας είναι σημαντικές οι ανησυχίες μόνο των Τ/κ. Λέμε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες και των δύο πλευρών. Εμείς δεν σκεφτόμαστε εγωιστικά σε αυτό το θέμα’’.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αυτή πλέον είναι η τελευταία διαπραγματευτική ευκαιρία για τη λύση. Αυτό το λένε και τα Ηνωμένα Έθνη, το λένε όλοι. Δηλαδή δεν είναι ούτε μπλόφα ούτε απειλή. Κανείς δεν θα ασχοληθεί για πάντα με αυτό. Θα υπάρξουν αναζητήσεις άλλων λύσεων. Εμείς δεν θέλουμε καν να σκεφτόμαστε τις άλλες εναλλακτικές σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση. Θέλουμε να αξιολογήσουμε το παρόν επίπεδο.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι σε μια πιθανή λύση θα εμφανιστούν μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες. Η πραγματοποίησή τους θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, και της Τουρκίας, και της Ελλάδας και της περιοχής. Το χρέος της ‘’ΤΔΒΚ’’ θα το διευθετήσουμε εμείς μεταξύ μας. Αντί η ‘’ΤΔΒΚ’’ να επικεντρώνεται σε αυτά πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια ώστε σε περίπτωση λύσης και όταν και μέχρι να υπάρξει λύση να κλείσει τις διαφορές μας με τον νότο τόσο με μεταρρυθμίσεις οικονομικές όσο και δομικές.

Ο Τούρκος Υπουργός απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι το νησί δεν μπορεί να υπάρξει λύση με την επιβολή του ενός ή του άλλου. Ακόμη και αν υπάρξει δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Στην τελική υπάρχει δημοψήφισμα. Κάτι που θα έρθει με επιβολή και οι δύο πλευρές δεν θα το δεχτούν. Ο λαός δεν το δέχεται. Πρέπει να είναι μια λύση που θα την αποδεχτούν και οι δύο πλευρές.

Σε ερώτηση τί θα γίνει εάν το 2016 δεν υπάρξει λύση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι αυτό το ζήτημα δεν θα συζητείται επ’ αόριστον, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν θέλει να πει τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας. “Αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι δεν θα είναι αυτό το σχήμα που θα υπάρξει μετά. Τότε θα καθίσουμε όλοι μαζί και θα συζητήσουμε τι θα είναι”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.