Αναστασιάδης – Έιντε – Σπέχαρ συζητούν τα θέματα της τριμερούς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει το Σάββατο συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε image735-aspxκαι την ειδική αντιπρόσωπο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για να συζητήσουν την ανακοίνωση που θα κάνει μετά την τριμερή συνάντηση της Κυριακής, ο Μπαν Γκι-μουν. Θα λάβουν μέρος και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρέσβη Νίκο Αιμιλίου.

Παράλληλα θα συζητηθούν και διαδικαστικά ζητήματα της συνάντησης, δηλαδή αν υπάρξει γραπτή δήλωση, ή αν ο ίδιος ο ΓΓ τη διαβάσει στους δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Έιντε και την κ. Σπέχαρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σύσκεψη με τους συμβούλους τους, με θέμα την τριμερή.

Καλά ενημερωμένη ελληνοκυπριακή πηγή είπε πως πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών είναι να βγάλουν ένα θετικό αποτέλεσμα και να δείξουν μία προοπτική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισημάνει στο Γενικό Γραμματέα την πρόοδο που σημειώθηκε, αλλά και τις σημαντικές διαφωνίες που καταγράφονται σε όλα τα κεφάλαια. Άποψη της πλευράς μας είναι να καλέσει ο ΓΓ τους δύο ηγέτες επιστρέφοντας στην Κύπρο να συνεχίσουν με εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια, με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου. Αν αυτό γίνει κατορθωτό και είναι έτοιμοι, να επιστρέψουν στο Γενικό Γραμματέα.

Διευκρίνισε ότι η προσωπική εμπλοκή του ΓΓ, που ζητήθηκε από τους ηγέτες στην κοινή ανακοίνωση Τύπου της 14ης Σεπτεμβρίου σχετίζεται με τα 103 ζητήματα του εγγράφου Έιντε, με θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της συμφωνίας και θα πρέπει να είναι έτοιμα την πρώτη μέρα της λύσης.

Δεν διαβλέπει λύση αν δεν απαντηθούν τα προβλήματα

 

Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας εξάλλου, το βράδυ της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, στο επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών, ανέφερε  πως αν δεν απαντηθούν τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις δεν διαβλέπει πως θα ήταν δυνατόν να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή λύση, που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, έστειλε

Αναφερόμενος στις εξελίξεις του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτή την περίοδο είμαστε μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις και σημαντικά διλήμματα.
«Εξελίξεις που σηματοδοτούνται από μία πρόοδο που πραγματοποιείται στις διαπραγματεύσεις, σε μια σειρά κεφαλαίων και θεμάτων, που άπτονται είτε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε της διοίκησης, είτε της οικονομίας, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όντως έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος. Αλλά όπως είπε στα Ηνωμένα Έθνη, κατά την ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση και θα επαναλάβω την Κυριακή κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, πέραν από την πρόοδο υπάρχει και στασιμότητα. Υπάρχουν προβλήματα, τα οποία αν δεν απαντηθούν δεν διαβλέπω πως θα ήταν δυνατόν να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή λύση, που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Και δεν παραγνωρίζω τους Τουρκοκύπριους,. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να πετύχουμε μια λύση που να σέβεται τα δικαιώματα όλων. Που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων. Που να μη δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές που αυτό που ζητούμε να γίνει κατανοητό είναι ότι «μέσα από έναν οδυνηρό συμβιβασμό έχει διασφαλιστεί η Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η δομή του κράτους – η μετεξέλιξη του κράτους- από ενιαίο σε μια διζωνική ομοσπονδία δημιουργεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε κάθε κοινότητα – όπως συμβαίνει στην Αμερική για την κάθε πολιτεία – να έχει τη δική της διακυβέρνηση/διοίκηση, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζεται η ισχύς του κεντρικού κράτους. Το κράτος πρέπει να είναι ένα, μια διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη υπηκοότητα».
Αφού επισήμανε ότι αυτό είναι συμφωνημένο, τόνισε ότι μέσα από τις νέες δομές οι Τουρκοκύπριοι είναι απόλυτα διασφαλισμένοι.
«Γι’ αυτό και δεν βλέπω γιατί θα πρέπει κάποιοι να επιμένουν πως η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί έστω κι ελάχιστον αριθμό στρατευμάτων. Πως θα πρέπει να έχει τάχα εγγυητικά δικαιώματα. Σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν είναι δυνατόν να αναμένεται ότι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν κάποιους τρίτους να τους εγγυώνται. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους όσοι εμπλέκονται και θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού, ότι αυτή την ώρα, για να εξυπηρετήσουν – αυτό που λέμε τουλάχιστον δημόσια ότι επιδιώκουμε – μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να αξιοποιούμε το κυπριακό και να προσπαθούμε μέσα από το κυπριακό να ικανοποιήσουμε ευρύτερα συμφέροντα».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους ομογενείς κι όσους ανησυχούν ότι δεν είναι από αυτούς που θα τους καταβάλλει ο φόβος.
«Η μέχρι σήμερα πορεία καταδεικνύει ένα: Ότι έχω το θάρρος, την τόλμη, την αποφασιστικότητα να εργαστώ ακούραστα για να δω να επανενώνεται η πατρίδα μας. Για να δω να απαλλάσσεται από τα κατοχικά στρατεύματα. Για να δω και να κατοχυρώσω τις βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων – και σ’ αυτό έχουμε επιτύχει. Αλλά ταυτόχρονα θέλω να δω μια πατρίδα που να είναι κυρίαρχη, πραγματικά ανεξάρτητη, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με τις ελευθερίες πλήρως κατοχυρωμένες, αλλά και την αξιοπρέπεια των πολιτών του. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές εθνικής συμβίωσης, συνδημιουργίας και προοπτικής για το μέλλον».
Πρόσθεσε ότι εκείνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι τι είναι αυτό που διεκδικείς κι αυτό που συμφέρει στην πατρίδα σου, να τολμάς να παίρνεις αποφάσεις, αλλά και να τολμάς όταν πρέπει να αρνείσαι στις όποιες επιβουλές ή συμβουλές ή υποδείξεις.
Καταλήγοντας ευχαρίστησε τους Ομογενείς για τους αγώνες που δίνουν για την Κύπρο και τους κάλεσε να συνεχίσουν όπως πράττουν πάντα όλα αυτά τα χρόνια, να παραμένουν δίπλα από την εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί υπεράνω όλων δεν πρέπει να είναι ούτε τα κόμματα, ούτε τα πρόσωπα, αλλά η πατρίδα μας.
«Γι’ αυτήν αγωνιστήκατε, γι’ αυτήν θέλω να αγωνιστείτε, γι’ αυτήν θέλω να είστε μονιασμένοι, ξεπερνώντας προσωπικές διαφορές ή τις οποιεσδήποτε ιδεολογικές παρεισφρήσεις που μπορούν να δημιουργούν προβλήματα. Εκείνο που πάντοτε διέκρινε τον Ελληνισμό όταν επετύγχανε ήταν η ενότητα. Αν μέσα από τις δύσκολες ώρες που περνούμε κρατήσουμε την ενότητά μας, να είστε βέβαιο ότι θα πετύχουμε».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είπε πως λόγος που είμαστε εδώ είναι γιατί θέλουμε να ζήσουμε σ’ ένα δίκαιο κόσμο.
«Σ’ ένα κόσμο που τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, σ’ ένα κόσμου όπου η Κύπρος θα έχει τη θέση που της ανήκει σαν ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, χωρίς εγγυήσεις από το εξωτερικό και χωρίς κατοχικά στρατεύματα».
Απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα «τι είναι η Κύπρος για έναν Ελληνα σαν κι εμένα και τι είναι ο Απόδημος Κυπριακός Ελληνισμός», είπε ότι η εικόνα στο μυαλό του ήταν τα λόγια του ποιητή «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος», αυτό το πέλαγος που σας έφερε στην Αμερική. «Και που δεν πρέπει και δεν γίνεται να ξεχάσετε το δέντρο που δημιούργησε αυτά τα φύλλα και σας έφερε εδώ. Η Κύπρος της καρδιάς μας, που είναι η μεγαλύτερη αγάπη μας, η Κύπρος που πληγώσαμε εμείς σαν Ελλάδα και της χρωστάμε κάθε μέρα αγάπη, συμπαράσταση και στήριξη».