Επικρίσεις κομμάτων για την ομιλια Π.τ.Δ. στη Γ.Συνελευση του ΟΗΕ

 

Εντονες επικρίσεις διατύπωσαν τα κόμματα ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ,image735-1-aspx Συμμαχια Πολιτών και Οικολόγοι για την ομιλία του Προεδρου Αναστασιάδη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ κατηγορώντας τον ότι επέλεξε με ανακρίβειες και ψεύδη να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα και τον κυπριακό λαό .

Το ΔΗΚΟ
O Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εκθέσει την τουρκική αδιαλλαξία και τις πρόσφατες ακραίες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη. Δυστυχώς, αντ’ αυτού επέλεξε με ανακρίβειες και ψεύδη να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα και τον κυπριακό λαό.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να ωραιοποιήσει την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις, να συντηρήσει ένα πλασματικό «καλό κλίμα» και να απενοχοποιήσει για ακόμα μια φορά την τουρκική πλευρά και τον κατοχικό ηγέτη.

Ισχυρίστηκε, συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος, πως «επιβεβαιώθηκε η μία και μόνη διεθνής νομική προσωπικότητα, μία και μόνη κυριαρχία και μία και μόνη ιθαγένεια».Όμως, όπως αναφέρει, με βάση τη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου της 14ης Φεβρουαρίου 2014 η κυριαρχία «εκπηγάζει εξίσου από τους ε/κ και τους τ/κ».

“Δεν είναι δε ξεκάθαρο πως θα συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση, άρα για ποια διεθνή προσωπικότητα μιλάμε; Του νέου κράτους;”, διερωτάται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Αναφέρει ακόμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι «Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη ομοσπονδία της Κύπρου θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς».
Δυστυχώς, προσθέτει, η αλήθεια είναι πως η τούρκικη πλευρά αυτό που διεκδικεί είναι την εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους. Επιδιώκουν δηλαδή την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτεία και την παρθενογένεση ενός νέου κράτους.
Στην πραγματικότητα, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό που συζητείται είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάσταση της με ένα ετοιμόρροπο προτεκτοράτο της Τουρκίας, το οποίο δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς τη σύμφωνο γνώμη της Άγκυρας.

Αναφέρει επίσης ότι (ο Πρόεδρος) ισχυρίστηκε πως «εξασφαλίστηκε η ελεύθερη διακίνηση, του δικαιώματος απόκτησης περιουσίας, εγκατάστασης, άσκησης επαγγέλματος και ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης ή άσκησης οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Κύπρο».
Η αλήθεια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, είναι πως η τουρκική πλευρά διεκδικεί περιορισμούς στο δικαίωμα αγοράς περιουσίας και εγκατάστασης ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την λειτουργία επιχειρήσεων, γι’ αυτό εξάλλου διεκδικούν μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Ισχυρίστηκε πως «έχει επιτευχθεί ο πλήρης σεβασμός του δικαιώματος του ατόμου στην ιδιοκτησία». Η αλήθεια, σημειώνει, είναι ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας «αναγνωρίζεται» χωρίς να γίνεται σεβαστό αφού η τούρκικη πλευρά δηλώνει πως ο «χρήστης» θα έχει τα ίδια δικαιώματα όπως και ο ιδιοκτήτης. Επίσης, οι δεκάδες συμφωνημένες εξαιρέσεις στο δικαίωμα ιδιοκτησίας στοχεύουν στην αποστέρηση του δικαιώματος επιστροφής, κατοχής και επανεγκατάστασης για χιλιάδες ιδιοκτήτες, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος.

Στη δήλωση του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι (ο Πρόεδρος) ισχυρίστηκε πως «έχει διασφαλιστεί το ότι ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιού κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μια μικρή απόκλιση, την παραδοσιακή δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως εγκαθιδρύθηκε το 1960».

“Πως έχει διασφαλιστεί αυτό, όταν ο κατοχικός ηγέτης πριν από λίγες μέρες δήλωνε με σαφή τρόπο ότι επιδιώκει την παραμονή όλων των εποίκων και των εργατών που βρίσκονται σήμερα στα κατεχόμενα οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο `θα μετατραπούν σε ευρωπαίους πολίτες`; Ο αριθμός όλων αυτών ανέρχεται περίπου σε 500.000”, αναφέρει.

Αναφέρει ότι (ο Πρόεδρος) ισχυρίστηκε ότι «Συμφωνήθηκε η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου χωρίς αποκλίσεις και μόνιμες παρεκκλίσεις, προστασία του διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα της λύσης μέσω συγκεκριμένων ρητρών».

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, είναι ότι η τούρκικη πλευρά δεν αποδέχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο «ως έχει» και διεκδικεί μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Αναφέρει επίσης ότι (ο Πρόεδρος) ισχυρίστηκε ότι «Συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί στις περισσότερες πτυχές των Κεφαλαίων της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Την ίδια στιγμή, εκείνο το οποίο είναι ενθαρρυντικό είναι ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες διαπραγματεύσεις, έχουν ξεκινήσει για πρώτη φορά συζητήσεις, υπό τη μορφή ανταλλαγής ιδεών (brainstorming), σε σχέση με τα Κεφάλαια των Εδαφικών Αναπροσαρμογών και της Ασφάλειας”.
Η αλήθεια, αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι μετά από 8 χρόνια διαπραγματεύσεων στα κεφάλαια που έχουμε να δώσουμε εμείς και στα οποία έχει να πάρει η τούρκικη πλευρά, δηλαδή τη διακυβέρνηση και το διαμερισμό εξουσιών, την οικονομία και τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφονται σωρεία δικών μας υποχωρήσεων.

Αντίθετα, προσθέτει, στα κεφάλαια που έχει η Τουρκία να δώσει και να πάρουμε εμείς (ασφάλεια, εγγυήσεις, αποχώρηση στρατού, εδαφικό, περιουσιακό, έποικοι) δεν έχουμε καμία απολύτως υποχώρηση της Τουρκίας “αλλά μόνο … ιδεοθύελλες”, όπως αναφέρει.

“Μπροστά σε αυτές τις δυσάρεστες αλλά υπαρκτές αλήθειες που εμείς, ως Δημοκρατικό Κόμμα, δεν πρόκειται να κρύψουμε από τον λαό, το ερώτημα είναι απλό:Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει να ωραιοποιεί την κατάσταση, να αποενεχοποιεί την τουρκική πλευρά και να ενοχοποιεί ουσιαστικά τους Ελληνοκύπριους για τη μη-λύση;”, καταλήγει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

ΕΔΕΚ

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιωτου ανέφερε:

«Σε σχέση με τη περσινή ομιλία του κ. Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η φετινή εμπεριέχει και θετικά στοιχεία όπως είναι η αναφορά στην εισβολή και στην κατοχή. Παρόλα αυτά εκτιμούμε ότι ο ΠτΔ απώλεσε μία ευκαιρία να αναδείξει την Τουρκική αδιαλλαξία και τις ευθύνες της Τουρκίας για τη μέχρι σήμερα μη λύση του Κυπριακού.Επίσης δεν κατέθεσε το αίτημα για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού: η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Το περιεχόμενο της εν λόγω ομιλίας ωραιοποιεί την όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κυρίως, όμως, αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στις προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.»

Συμμαχία Πολιτών

Στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος τη Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε:

«Ο κ. Αναστασιάδης, για ακόμη μια φορά, δεν αξιοποίησε δυστυχώς την ομιλία του στη Γ.Σ του ΟΗΕ για να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της και να εκθέσει την  αδιαλλαξία της στη διεθνή κοινότητα. Είναι εμφανές ότι ο κ. Αναστασιάδης  παραμένει ακόμα εγκλωβισμένος στην αυταπάτη ότι με την πολιτική του εξευμενισμού η Άγκυρα θα εγκαταλείψει την αδιάλλακτη πολιτική της στο Κυπριακό.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έκανε καμία αναφορά στον εποικισμό ούτε κατήγγειλε ως όφειλε την Τουρκία για τα έργα και τις αποφάσεις της που οδηγούν στην προσάρτηση κατεχομένων. Η λεπτομερής αναφορά του κ. Αναστασιάδη στις συγκλήσεις θα συμβάλει στην καλλιέργεια υπεραισιοδοξίας  και στη δημιουργία αβάσιμων προσδοκιών στη διεθνή κοινότητα,  την ώρα που ο κ. Ακινζτί έχει αμφισβητήσει τις πλείστες από αυτές τις συγκλήσεις.

Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης δυστυχώς συνέβαλε με την ομιλία του στην δημιουργία μιας πλασματικής πραγματικότητας που δεν συνάδει με τα όσα συζητούνται στις συνομιλίες. Ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι υπάρχει σύγκληση στον πλήρη σεβασμό του ατόμου στην ιδιοκτησία ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για διαφορές στο περιουσιακό οι οποίες, όπως και ο ίδιος γνωρίζει οφείλονται στην άρνηση τουρκοκυπριακής πλευράς να αποδεχτεί το δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη στις κατεχόμενες περιουσίες.

Η αναφορά του στο κόστος των περιουσιών αποδεικνύει πως στην ουσία αυτό που διαπραγματεύεται δεν είναι την ανάκτηση της περιουσίας από τον νόμιμο ιδιοκτήτη αλλά την αποζημίωση του.

Στην εκτενή περιγραφή της λύσης που είναι υπό διαπραγμάτευση ο κ. Αναστασιάδης  αφαίρεσε τον όρο δίκαιη έχοντας προφανώς συναίσθηση και ο ίδιος ότι με τις υποχωρήσεις του οδηγούμαστε σε άδικη λύση. Η αναφορά του σε λύση που θα οδηγεί σε σύγχρονο κράτος μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκθλιφθεί.

Σε ποιό  σύγχρονο και σοβαρό κράτος οι αποφάσεις για τα σοβαρά προβλήματα λαμβάνονται με κλήρωση;  Αντί κράτους δικαίου αυτό που προτείνει ο κ. Αναστασιάδης είναι κράτος καζαντί.»

Οικολόγοι

Στη δική του ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων  αναφέρει:«Τα όσα γίνονται στη Νέα Υόρκη επιβεβαιώνουν τα όσα είχαμε προαναγγείλει πριν το ταξίδι της κυπριακής αποστολής στις ΗΠΑ.Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά προς τη θετική κατεύθυνση.Αν μάλιστα συνέβαιναν όσα ήλπιζαν οι υπεραισιόδοξοι, θα ήμασταν σίγουρα σε λάθος δρόμο.

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων δύσκολα θα αλλάξουν το τοπίο στις συνομιλίες και φαίνεται ότι ο πήχης των προσδοκιών χαμήλωσε ακόμη πιο πολύ.

Μέχρι και η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν άνευρη χωρίς επιχειρήματα και σαφήνεια στις θέσεις της Κύπρου στα κρίσιμα ζητήματα.

Κρίμα γιατί χάθηκε μία καλή ευκαιρία. Χάθηκε μια ευκαιρία να αναδείξει το κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν λες και  μιλούσε σε κάποια συγκέντρωσή στην Κύπρο.

Αναλώθηκε στο να διαφημίσει την πρόοδο στις συνομιλίες αντί να αναδείξει την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στα θέματα εγγυήσεων, ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο μόνος κερδισμένος εμφανίζεται να είναι ο κ. Ακιντζί που βρήκε την ευκαιρία να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος με τις συναντήσεις του σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο και την τάση όλων σχεδόν των ξένων επισήμων να εξισώνουν τους δύο ηγέτες.»