Κολομβία: Ιστορική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και των ανταρτών της”FARC”

image735-8.aspxΣε τελική συμφωνία κατέληξαν την Τετάρτη η Κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας, περισσότερο γνωστοί ως μέλη της οργάνωσης “FARC”, βάζοντας έτσι ένα τέλος στον πόλεμο που διήρκεσε πέντε δεκαετίες, φέρνοντας κάποτε τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης.

Σύμφωνα με την ιστορική συμφωνία που τερματίζει μια από τις παλαιότερες διενέξεις στον κόσμο, οι αντάρτες του FARC θα καταθέσουν τα όπλα και θα επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Περισσότεροι από 220.000 πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, δεκάδες χιλιάδες εξαφανίστηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω της βίας.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια συνομιλιών στην Κούβα προκάλεσε πανηγυρισμούς στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά. Ακολούθως θα τεθεί σε δημοψήφισμα, στις 2 Οκτωβρίου.

«Σήμερα μπορώ να πω από τα βάθη της ψυχής μου ότι εκπλήρωσα την αποστολή που μου αναθέσατε» δήλωσε ο Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος επανεξελέγη το 2014 με την υπόσχεση να φέρει μια ειρηνευτική συμφωνία.

Απευθυνόμενος στους Κολομβιανούς, είπε ότι η απόφαση είναι πλέον στα χέρια τους. «Ποτέ πριν οι πολίτες μας δεν κρατούσαν στα χέρια τους το κλειδί για το μέλλον τους» διαμήνυσε ο Πρόεδρος Σάντος μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι οι Κολομβιανοί θα στηρίξουν τη συμφωνία, όμως ο Σάντος αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τη σφοδρή αντίδραση κέντρων εξουσίας, που θεωρούν ότι η μόνη λύση για τερματισμό της παρουσίας του FARC είναι στρατιωτική.

Κατά της συμφωνίας τάσσονται και δύο πρώην Πρόεδροι της Κολομβίας, περιλαμβανομένου του Alvaro Uribe.

Στην Μπογκοτά, εκατοντάδες μαζεύτηκαν μπροστά σε μια γιγαντοοθόνη υπό βροχή για να ακούσουν την ανακοίνωση της συμφωνίας, κουνώντας σημαίες της Κολομβίας και κρατώντας πανό με συνθήματα.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι αντάρτες του FARC θα έχουν εκπροσώπηση στο Κογκρέσο χωρίς δικαίωμα ψήφου μέχρι το 2018 και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές. Μετά το 2018, οι 7.000 πρώην αντάρτες θα πρέπει να κερδίσουν τη λαϊκή ψήφο, όπως κάθε άλλο πολιτικό κόμμα, πρόσθεσε ο Σάντος.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα σταλεί στο Κογκρέσο σήμερα Πέμπτη και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, πρόσθεσε.

«Κερδίσαμε την ομορφότερη από όλες τις μάχες» δήλωσε από την πλευρά του ο διαπραγματευτής του FARC, Ivan Marquez, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στην Αβάνα την Τετάρτη. «Η ένοπλη σύρραξη τελείωσε, τώρα αρχίζει η μάχη των ιδεών» πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει εκεχειρία στα τέλη του Ιουνίου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Σάντος για να τον συγχαρεί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η ένοπλη δράση του FARC ξεκίνησε το 1964 ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ενώ η οργάνωση έφτασε να απαριθμεί 17.000 μαχητές στα τέλη της δεκαετίας του `90, έχοντας υπό τον έλεγχο της μεγάλα τμήματα της χώρας. Χρηματοδοτούσε τη δράση της από το εμπόριο κοκαΐνης και τα λύτρα απαγωγών.