Και τo κολοκάσι Σωτήρας στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών

image735.aspxΣτην κατοχύρωση του Κολοκασιού-Σωτήρας/Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας στο μητρώο ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Το κολοκάσι και οι-πούλλες Σωτήρας αποτελεί το τρίτο σε σειρά προϊόν που κατοχυρώνεται στο μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων, μετά από το παφίτικο λουκάνικο και το γλυκό τριαντάφυλλου Αγρού.

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση της κατοχύρωσης ονομασίας του προϊόντος στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι η κατοχύρωση αγροδιατροφικών προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις δημιουργεί συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης μέσω της στήριξης νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της δημιουργίας προοπτικών απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.

Ο κ. Υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, για την κατοχύρωση αγροτικών προϊόντων υλοποιείται.

Όπως ανέφερε, τα δύο χαρακτηριστικά της καλλιέργειας του κολοκασιού, δηλαδή η άριστη προσαρμοστικότητά του στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και η τεχνογνωσία που ανέπτυξαν και εφαρμόζουν οι παραγωγοί της Σωτήρας, ήταν αυτά που αποτυπώθηκαν και τονίστηκαν περισσότερο στον φάκελο για κατοχύρωση της ονομασίας «Κολοκάσι Σωτήρας» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης .

Το προϊόν θα παράγεται στην επαρχία Αμμοχώστου και πιο συγκεκριμένα στον δήμο Σωτήρας και στις κοινότητες Αυγόρου, Φρενάρους και Λιοπετρίου.

Η σημασία της σημερινής κατοχύρωσης κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική καθώς θα δοθούν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στους παραγωγούς και στους οργανωμένους φορείς για περαιτέρω προώθηση και προβολή του προϊόντος.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ακόμη ότι μέσα από την κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων, αναδεικνύεται η κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία και εμπλουτίζεται ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, ενώ με τη σημερινή κατοχύρωση, η Κύπρος μπαίνει για τα καλά στο χάρτη των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο παραμένει η κατοχύρωση του χαλουμιού, ενώ ήδη έχουν προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φάκελοι για την κατοχύρωση αρκετών αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως του χοιρομεριού Πιτσιλιάς, ποσυρτής, λούντζας Πιτσιλιάς, λουκάνικου Πιτσιλιάς και του ροδοστάγματος Αγρού.

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου είναι συνεχής και επίμονη, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται αυτήν την περίοδο ο τόπος μας, το Υπουργείο προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην καταχώρηση των εξαιρετικών παραδοσιακών μας προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Η διατήρηση και η ανάδειξη των παραδοσιακών καλλιεργειών του τόπου μας είναι ο δρόμος που όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε. Πρέπει να επιμένουμε κυπριακά, να επιμένουμε παραδοσιακά και να παραμείνουμε πραγματικά πιστοί στις ρίζες και στις παραδόσεις του τόπου μας, ανέφερε ο Υπουργός καταληκτικά.
______________

ΕΦ/ΙΠ/ΣΧ