Πίστη στο Ισλάμ φέρεται να δήλωσε ο δράστης του μακελειού στο Ορλάντο

Σε λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που φέρεται image735-3.aspxνα συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αναρτήθηκε φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται είναι ο Ομάρ Ματίν, που έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης του μακελειού σε γκέι νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται ορισμένοι από τους τραυματίες από την επίθεση στο ναϊτκλάμπ Pulse του Ορλάντο, ανέφερε μια νοσοκομειακή πηγή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έξι χειρουργοί ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση τραυμάτων έχουν κληθεί στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να χειρουργήσουν τα θύματα. Το όνομα του δράστη, που διέρρευσε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα και το FBI ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει πρώτα τους συγγενείς του προτού να προβεί σε ανακοινώσεις.

Σύμφωνα πάντα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για έγκλημα μίσους, για τρομοκρατική ενέργεια ή για μια βίαιη επίθεση. Οι αρχές πάντως είναι πεπεισμένες ότι δεν υπάρχει άλλη απειλή, κάτι που σημαίνει ότι ο ένοπλος έδρασε μόνος του.

Ο δήμαρχος του Ορλάντο Μπάντι Ντάιερ ανακοίνωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 50, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ από έναν δράστη. Η προηγούμενη είχε σημειωθεί το 2007 στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια όπου ένας άνδρας σκότωσε 32 σπουδαστές και καθηγητές.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας τις οποίες επικαλείται  το  αμερικανικό δίκτυο NBC News δήλωσαν,  υπό το καθεστώς  ανωνυμίας,ότι  ο μακελάρης Ομάρ Ματίν, λίγες στιγμές πριν αιματοκυλίσει το νυχτερινό κέντρο, αφήνοντας πίσω του 50 νεκρούς και τουλάχιστον 53 τραυματίες, τηλεφώνησε στο «911» (Άμεσος Δράση) και δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και στον ηγέτη του, ενώ έκανε αναφορά και στους βομβιστές του Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Αν και το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανακοίνωση, που να δηλώνει ότι ο μακελάρης έδρασε για λογαριασμό των τζιχαντιστών, πολλοί υποστηρικτές του ISIS στο Διαδίκτυο… πανηγύριζαν με ενθουσιασμό για τη φονική επίθεση στο γκέι κλαμπ Pulse.

Η οικογένεια του ίδιου του δράστη, ωστόσο, παρά τις έρευνες των Αρχών για τυχόν διασύνδεσή του με εξτρεμιστικές οργανώσεις, πιστεύει ότι εκείνο που όπλισε το χέρι του, ήταν το μίσος του για τους ομοφυλόφιλους.

Ο μακελάρης του Ορλάντο ήταν εκπαιδευμένος στο χειρισμό όπλων και εργαζόταν στον τομέα της Ασφάλειας, σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Ο ένοπλος, Ομάρ Ματίν, που άνοιξε πυρ μέσα σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο και κατόπιν κράτησε ομήρους τους θαμώνες ήταν αφγανικής καταγωγής , μουσουλμάνος και Αμερικανός υπήκοος.

Σύμφωνα με το CBS News, ο 29χρονος Ματίν διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντα και δεν είχε ποινικό μητρώο. Οι Αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Ο Ματίν σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών μέσα στο κλαμπ Pulse, όπου βρίσκονταν 100 περίπου άνθρωποι. Κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον δράστη, ωστόσο το κράνος που φορούσε, του έσωσε τη ζωή.

Όπως γράφει η εφημερίδα Orlando Sentinel, περίπου 230 άνθρωποι βρίσκονται στο κλαμπ, όταν ο Ομάρ Ματίν, ο φερόμενος δράστης, εισέβαλε κρατώντας τους ομήρους το διάστημα μεταξύ 02:00 και 05:00 το πρωί (τοπική ώρα), όταν οι δυνάμεις SWAT αντάλλαξαν πυρά μαζί του και κατάφεραν να τον σκοτώσουν.

Άνθρωποι που πρόλαβαν να κρυφτούν στις τουαλέτες τηλεφώνησαν στην αστυνομία κατά τη διάρκεια του μακελειού. Ο δράστης είχε μαζί του ένα αυτόματο τουφέκι, ένα περίστροφο και ενδεχομένως είχε στην κατοχή του και έναν εκρηκτικό «μηχανισμό