Για πολύ θράσος απάντησε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση για το ΓΕΣΥ

“Χρειάζεται πολύ θράσος, ειλικρινά, να 17-700x267λέγεται αυτή η άποψη από την πλευρά της κυβέρνησης”, απάντησε στον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου για το θέμα του ΓΕΣΥ ότι «αποτελεί τουλάχιστον θράσος να κατηγορεί το ΑΚΕΛ – που σταθερά από το 2003 μέχρι το 2013 είχε στελέχη του ως Υπουργούς Υγείας και δεν έπραξε το παραμικρό προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ – αυτή την Κυβέρνηση ότι τάχα με τις πολιτικές της δημιούργησε τα προβλήματα και ότι δεν έχει όραμα για την αντιμετώπιση τους».

Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψής του στο πρώτο φεστιβάλ Βιβλίου στη Λευκωσία, ο Άντρος Κυπριακού είπε ότι η κυβέρνηση “είπε προεκλογικά ψέμματα στον κόσμο για ακόμη μια φορά”. Ενώ το ΑΚΕΛ παρουσίασε πώς έχει η κατάσταση στον τομέα της υγείας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, “μας διέψευδαν καθημερινά”. Για να έρθουν εκ των υστέρων, συνέχισε, να παρουσιαστούν ως Ηρακλής που ενδιαφέρθηκε να λύσει τα προβλήματα στην υγεία, παραδεχόμενοι ότι υπήρχε παραπληροφόρηση. “Νομίζω ότι μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης, εάν υπάρχει παραπληροφόρηση θα πρέπει να ψαχτεί ο ΠτΔ, εάν δεν έχει καταφέρει να ενημερώνεται αντικειμενικά για το ποια είναι η κατάσταση στην κυπριακή υγεία”.

Συνεχίζοντας είπε ότι “την κύρια ευθύνη έχουν η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσωπικά”, υπενθυμίζοντας ότι από το Δεκέμβριο του 2012 λήφθηκαν αποφάσεις για την έναρξη της λειτουργίας του ΓΕΣΥ, “η κυβέρνηση τις εγκατέλειψε σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα με το πολυασφαλιστικό, και μετά από τρεισήμισι χρόνια περιπλάνησης, συνειδητοποίησαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει”.

Επιστρέφουν, είπε, στις προτάσεις του 2012. “Αγνόησαν τη σωρεία των επιστολών και των παρεμβάσεων που είχαμε κάνει, μας κατηγορούσαν και μας λοιδορούσαν και σήμερα απαιτούν να μην μιλούμε καν. Γελιούνται. Εμείς θα μιλούμε και θα λέμε τις αλήθειες”, είπε.

Βουλή – εκκρεμή νομοσχέδια

Ερωτηθείς για τα νομοσχέδια που βρίσκονται στη Βουλή και την έκκληση του ΥΠΟΙΚ να ψηφιστούν, προεξέχοντος αυτού για το φόρο των ακινήτων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του θα τοποθετείται μετά από μελέτη και συζήτηση. Για το νομοσχέδιο που αφορά τα ακίνητα είπε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, που “βάζουν στην ίδια μοίρα τους φτωχούς με τους πλούσιους”. Οπως ανέφερε, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει σε αυτή τη φορολογία, οι φτωχοί να πληρώνουν λιγότερα και οι πλούσιοι περισσότερα. “Όχι επειδή έχουν περισσότερη περιουσία, αλλά επιβάλλοντας και έναν μεγαλύτερο συντελεστή”, πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει κατάληξη “και μείνουμε στα περσινά”, ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπάρχει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι η Βουλή έχει δικαίωμα να μειώνει τα έσοδα του κράτους, το εφάρμοσαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Θα τοποθετηθούμε με ξεκάθαρο τρόπο, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η Βουλή θα λάβει απόφαση. “Το τι θα γίνει με την απόφαση που ληφθεί, θα βαρύνει την κυβέρνηση και όχι εμάς”.

Κυπριακό

Σε παρατήρηση ότι την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινούν οι εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών και εάν έχει απάντηση στο αίτημα του ΑΚΕΛ για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά. Το ΑΚΕΛ, είπε, στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, όχι για να επιτύχουμε όμως την όποια λύση, αλλά αυτή που θα βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές. Επιμένουμε, πρόσθεσε, σε θέσεις που κατά κόρον έχουν διατυπώσει το τελευταίο διάστημα. “Ελπίζω και εύχομαι ο ΠτΔ να παραμείνει σε αυτές τις αρχές. Μας ανησυχούν πληροφορίες που λένε ότι γίνονται σκέψεις για παραμονή στρατευμάτων, ελληνικών και τουρκικών, και τη δημιουργία ενός μικρού συντάγματος από την κυπριακή πλευρά”. Αυτά αποπροσανατολίζουν, απομακρύνουν από τις θέσεις αρχών και θα επιτρέπουν το δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας κάτι που – όπως ανέφερε – το ΑΚΕΛ απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ερωτηθείς εάν έχει λάβει έγγραφο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και σύστασης του Εθνικού, είπε ότι δεν έχουν κάτι τέτοιο υπόψη τους και εάν έρθει “τέτοια πρόταση θα τη συζητήσουμε”.