Tι δήλωσαν οι πολιτικοί μετά τη ψηφοφορία

Με την προσέλευση  των ψηφοφόρων στις κάλπες να φτάνει στο 29% μέχρι το μεσημέρι συνεχίζεται ομαλά από το πρωί η ψηφοφορία για την εκλογή της 11ης Βουλής  των αντιπροσωπων.CNA_M58187fd7172a4e4ca2bed49f3378796d
Το μήνυμα “ενισχύστε με την εντολή σας στο Κοινοβούλιο”, έστειλε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τον κυπριακό λαό, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από την οικογένεια του, έφτασε γύρω στις 9 το πρωί στο Λανίτειο Λύκειο, όπου ψήφισε στο Κέντρο Α`.

Στις δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του, ανέφερε ότι σήμερα είναι η αποφασιστικότερη ημέρα που καλούνται οι πολίτες να ασκήσουν αυτό που η Δημοκρατία υπαγορεύει και επιβάλλει, “να επιλέξουν τους εκλεκτούς που θα αποτελέσουν το νέο νομοθετικό Σώμα”.

Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως θα πρέπει, μετά τις εκλογές, οι πολιτικές παρατάξεις να αφήσουν πίσω οτιδήποτε μπορεί να τις χώρισε και πρόσθεσε: “Επειδή προβλέπω ότι ο λαός θα κάνει επιλογές με βάση την κρίση, με βάση πολλές φορές ακόμα και το συναίσθημα, ο ρόλος του Προέδρου αναβαθμίζεται την επομένη υπό την έννοια ότι οφείλει να είναι ο πρωταγωνιστής στο να δημιουργηθεί κλίμα συναίνεσης και αυτή είναι η πρόθεσή μου”.

Ανέφερε δε ότι μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα και με βάση το όποιο αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί, θα επιδιώξει συγκλίσεις και συναινέσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα, “είτε αυτά αφορούν το εθνικό μας πρόβλημα, είτε αφορούν μεταρρυθμίσεις του κράτους, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της δημόσιας Υγείας, ή ακόμα βεβαίως και των υφισταμένων προβλημάτων που θα πρέπει άμεσα να επιληφθούμε προκειμένου να δώσουμε λύσεις και να αμβλύνουμε τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων”.

Κληθείς να πει κατά πόσο τον ανησυχεί το θέμα της αποχής και ερωτηθείς τι θα σήμαινε μια μεγάλη αποχή σε αυτές τις εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το δικαίωμα ψήφου δίδεται για να ασκεί ο πολίτης και η ευρύτερη κοινωνία των πολιτών το δικαίωμα.

Εάν αυτό το δικαίωμα απεμπολείται, συνέχισε, επιτρέπεται σε κάποιους άλλους που θα το ασκήσουν να αποφασίσουν για όσους απέχουν. “Συνεπώς, αν όλοι κάνουν αυτή την έκκληση είναι διότι θέλουν να δώσουν στον πολίτη το ρόλο που διεκδικεί και εάν τον απαρνείται ο ίδιος ο πολίτης δεν επιτρέπεται την επομένη να διαμαρτύρεται”, πρόσθεσε.

“Καλώ όλους να ασκήσουν το δικαίωμα, να επιλέξουν το κόμμα, τον υποψήφιο, τον όποιον οι ίδιοι επιθυμούν με βάση την κρίση, επαναλαμβάνω, πολλές φορές και το συναίσθημα – είναι δικαίωμα τους”, είπε ο ΠτΔ και σημείωσε ότι “η αποχή δεν θα επιτρέψει σε κανέναν από τους απέχοντες την επομένη να διαμαρτύρεται”.

Συνεπώς, κατέληξε στις δηλώσεις του, το μήνυμα είναι “ενισχύστε με την εντολή σας το Κοινοβούλιο”.

 

Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Τη βεβαιότητα πως η κυπριακή κοινωνία θα σφραγίσει τη σταθερή προοπτική για τη χώρα, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο Γυμνάσιο Ακρόπολης, στη Λευκωσία.

Ï Ðñüåäñïò ôïõ ÄÇÓÕ ÁâÝñùö Íåïöýôïõ áóêåß ôï åêëïãéêü ôïõ äéêáßùìá, Ëåõêùóßá 22 ÌáÀïõ 2016.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

 Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, είπε πως “σήμερα είναι μέρα της Δημοκρατίας. Είναι η μέρα των πολιτών”.

“Με την ψήφο τους”, πρόσθεσε “καθορίζουν την πορεία της χώρας. Είμαι σίγουρος πως η κοινωνία θα σφραγίσει τη σταθερή προοπτική για τη χώρα”, ανέφερε.

Από αύριο πρωί, συνέχισε “όλοι μαζί για να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο, απαλλαγμένη από την κατοχή και με γερές βάσεις στην οικονομία. Καλή ψήφο”, κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

Στο χώρο του γυμνασίου, την ώρα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος του κ. Νεοφύτου, προσήλθαν υποψήφιοι καθώς και υποστηρικτές του ΔΗΣΥ, ενώ το γεγονός καλύφθηκε και από δημοσιογράφους από τα κατεχόμενα.

Γ.Γ.ΑΚΕΛ
Το μήνυμα ότι η αποχή δεν αποτελεί λύση, αλλά είναι η συμμετοχή που συμβάλλει στο να πάει ο τόπος μπροστά, έστειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, διαβεβαιώνοντας πως το κόμμα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές, μέσω συνεργασιών εντός και εκτός Βουλής, για να υλοποιήσει τους στόχους που έθεσε.CNA_M7fa11d5b0bec4fb99154ebec678ca98e

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Κυπριανού είπε πως η σημερινή εκλογική διαδικασία αποτελεί κορυφαία στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τη Δημοκρατία στον τόπο μας, και έκανε έκκληση να συμπεριφερθούν όλοι οι πολίτες με τρόπο που να τιμά αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας αποδεικνύοντας ότι ως Κύπρος έχουμε ψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού.

Ο κ. Κυπριανού απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό είπε πως με την αποχή δεν θα λυθεί κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά είναι με τη συμμετοχή που εξασφαλίζουμε ότι ο τόπος μας πάει μπροστά. Ευχήθηκε όπως η αυριανή ημέρα αποτελέσει την αφετηρία για ελπιδοφόρα προοπτική για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό όσο και σε ό,τι αφορά τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.

“Σε ό,τι μας αφορά ως ΑΚΕΛ θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε συνεργαζόμενοι με άλλα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις εντός και εκτός της Βουλής να συμβάλουμε στην υλοποίηση αυτών των στόχων τους οποίους καθορίζουμε”, είπε.

Ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο αναμένει την αποχή, ο κ. Κυπριανού συνέστησε υπομονή να προχωρήσει η εκλογική διαδικασία και στο τέλος να εξαχθούν τα συμπεράσματα. Επανέλαβε πως η αποχή δεν πρόκειται να λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά είναι ψήφος διαμαρτυρίας, η οποία κοστίζει σε όσους απέχουν, είναι η συμμετοχή που συμβάλλει στο να οδηγηθεί ο τόπος μπροστά.

Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Ο κ.Παπαδόπουλος γύρω στις 10 το πρωί έφθασε στο δημοτικό σχολείο Αγίου Ανδρέα ,στη Λευκωσία συνοδευόμενος από τη σύζυγό και τα παιδιά του αλλά και συνεργάτες GM0_9923_(002)thdgfhgfhκαι υποστηρικτές του ΔΗΚΟ.

Στις δηλώσεις του, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ευχήθηκε η σημερινή μέρα να μην είναι μόνο μέρα διαμαρτυρίας, αλλά να είναι και μέρα εντολής για το δρόμο και την πορεία που θα ακολουθήσει η Κύπρος στο μέλλον.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ να στηρίξουν το κόμμα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Κάλεσε όμως παράλληλα τον κάθε Κύπριο και την κάθε Κύπρια, να δώσει στο ΔΗΚΟ τον καθοριστικό ρόλο που του αρμόζει για να μπορέσει να πάει η Κύπρος Μπροστά στα δύσκολα που έρχονται.

«Ούτε Δεξιά, Ούτε Αριστερά, να πάρουμε την Κύπρο μόνο Μπροστά», τόνισε με νόημα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

«Πετύχαμε στο παρελθόν, μπορούμε να το πετύχουμε και στο μέλλον» ανάφερε κλείνοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόεδρος ΕΔΕΚ

Οι πολίτες έχουν σήμερα τον πρώτο λόγο και την ευθύνη να εκφράσουν την ετυμηγορία τους και να καθορίσουν τη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στο Κρατικό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης που στεγάζεται στο Λανίτειο Λύκειο (Κέντρο Ε`).CNA_M92244694758d401eab39e0c7c73b570b

Στις δηλώσεις του ο κ.Σιζόπουλος ευχήθηκε και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου “θα αντιπροσωπεύσει τις προσδοκίες του λαού μας σε όλα τα ζητήματα που σήμερα τον απασχολούν και στα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, στα θέματα της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής πολιτικής”.

“Καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και να ασκήσουν το ιερό δικαίωμα της ψήφου για να αναδείξουν το νέο τους Κοινοβούλιο” είπε, ενώ ερωτηθείς για το θέμα της αποχής, έστειλε το μήνυμα πως όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι καθοριστικές και ότι η αποχή δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

Η αποχή μπορεί να διαιωνίσει και να μεγιστοποιήσει προβλήματα, είπε και συμπλήρωσε πως “αντίθετα, η συμμετοχή δίνει πάντα την ελπίδα για βελτίωση, γι’ αυτό ας προσέλθουμε στις κάλπες”.

Πρόεδρος Συμμαχιας Πολιτών

Το μήνυμα πως η αποχή δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα αλλά τα αποφεύγει, έστειλε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας πως από την ψήφο των πολιτών θα εξαρτηθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών, του Κοινοβουλίου και της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Λιλλήκας είπε πως σήμερα είναι η μέρα του πολίτη και της Δημοκρατίας. “Σήμερα ο πολίτης καλείται με τη ψήφο του, με κριτική σκέψη, με ελεύθερη συνείδηση να αποφασίσει για τους αντιπροσώπους του, να επιλέξει αυτούς που θέλει να τον αντιπροσωπεύουν, να τον εκπροσωπούν στο νέο Κοινοβούλιο, αυτούς οι οποίοι θα αποφασίζουν εκ μέρους του και με τη ψήφο τους θα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του και την καθημερινότητα του”, είπε.

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε όλους τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα καθώς, όπως σημείωσε, αυτό είναι το μέσο που τους δίνει το δημοκρατικό πολίτευμα για να έχουν οι ίδιοι λόγο στον τρόπο διακυβέρνησης τους. “Από τη δική τους συμμετοχή θα εξαρτηθεί η ποιότητα ζωής, η ποιότητα του ίδιου του Κοινοβουλίου και η πορεία της πατρίδας μας”, είπε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών τόνισε πως η αποχή δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, αλλά τα αποφεύγει και πως η επόμενη ημέρα των εκλογών “θα μας βρει με τα προβλήματα να περιμένουν λύσεις και απαντήσεις. Είμαι βέβαιος πως οι Κύπριοι πολίτες έχουν ήδη αποφασίσει για την πορεία που θέλει να πάρει η χώρα μας”, κατέληξε

Κίνημα Αλληλεγγύη

Δικαίωμα και καθήκον, χαρακτήρισε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες.IMG_4795

Η κ. Θεοχάρους άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στη Λεμεσό συνοδευόμενη από τη μητέρα της.

Εξερχόμενη του εκλογικού κέντρου, η Ελένη Θεοχάρους κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στις αλλαγές και δομές, οι οποίες θα “βοηθήσουν κάθε φτωχό να έχει μια καλύτερη ζωή”.

Τονίζοντας την ανάγκη της αλληλεγγύης, υπέδειξε ότι η αποχή των πολιτών από τις κάλπες θα οδηγεί τη χώρα από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Κληθείσα να σχολιάσει τη μειωμένη προσέλευση στις κάλπες, η κ. Θεοχάρους εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα ανατραπεί έως το απόγευμα και η αποχή δεν θα είναι πολύ μεγάλη.
Κίνημα Οικολόγων

Πολλή αισιοδοξία ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα είναι στη νέα Βουλή εξέφρασε ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

Ο Γιώργος Περδίκης συνοδευόμενος από τη γυναίκα του Ηλέκτρα και το γιο του αλλά και στελέχη και υποστηρικτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:30 π.μ στο Δημοτικό Δασούπολης στη Λευκωσία το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τα κεντρικά γραφεία του Κινήματος.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από την κάλπη ευχαρίστησε τα κινήματα και τις οργανώσεις πολιτών που στήριξαν σε αυτή την εκλογική μάχη το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δημιουργώντας το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

«Για μας ήταν μια σκληρή και δύσκολη μάχη που ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς λόγω της αλλαγής του εκλογικού μέτρου και της επιθετικής εναντίον του Κινήματος Οικολόγων από τα μεγάλα κόμματα» είπε.

«Η εκστρατεία αυτή ολοκληρώνεται με πολλή αισιοδοξία γιατί πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα επιλέξουν να στείλουν στη Βουλή τίμιους, μακριά από οποιαδήποτε διαπλοκή, αγωνιστές για τα δικαιώματα των πολιτών βουλευτές, γιατί τα χρόνια που έρχονται είναι δύσκολα και θα χρειαστεί μεγαλύτερη υποστήριξη των δικαιωμάτων των απλών πολιτών» πρόσθεσε.

Δήλωσε ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα είναι στη νέα Βουλή για να στηρίξει το λαό, του πολίτες, την Κύπρο.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «αυτή η χώρα και οι πολίτες της δικαιούνται ένα καλύτερο αύριο και το αύριο ξεκινά από σήμερα».

Χριστόφιας

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στις 10:00 το πρωί στο Γυμνάσιο Έγκωμης (εκλογικό κέντρο Στ`, Επαρχία Κερύνειας) ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την ελπίδα το 2016 να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Χριστόφιας προσήλθε στο εκλογικό κέντρο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Έλση.

«Η ώρα η καλή για τη Δημοκρατία μας, η ώρα η καλή για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Κυπρίων, οι οποίοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι απέναντι μας είναι ο Πενταδάκτυλος» δήλωσε στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο.

«Εμείς είμαστε από την Κερύνεια και συνεχώς μας ταλανίζει το βάσανο του πότε θα λυτρωθεί αυτός ο τόπος» ανέφερε.

«Εμείς τότε δώσαμε όλο τον εαυτό μας ώστε να φτάσουμε σε λύση» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σήμερα συζητά με τον Τ/κ ηγέτη επί των συγκλίσεων που πετύχαμε το 2010».

«Εύχομαι και ελπίζω να φτάσουμε σε λύση φέτος, γιατί δεν αντέχει άλλο, πρώτα απ` όλα η τ/κ κοινότητα που αφομοιώνεται με γοργότατους ρυθμούς» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν είναι λιγότερη η αγωνία όταν είναι κάποιος απλός ψηφοφόρος, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «η αγωνία δεν σταματά μέχρι τη δικαίωση του λαού μας και μέχρι και τη δική μας δικαίωση».