Άλλος ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Μεξικό

Ένας δημοσιογράφος έπεσε νεκρός από σφαίρες στην πολιτεία Βερακρούς του ανατολικού Μεξικού, μια από τις πλέον επικίνδυνες για τους εργαζόμενους στα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, αυξάνοντας τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από την αρχή της χρονιάς,

epa04599167 (FILE) A file photograph dated 04 February 2014 shows Nairobi-based foreign correspondents sitting in front of Egyptian embassy in Nairobi to protest against imprisonment of Al Jazeera journalists Peter Greste and his colleagues in Egypt, in Nairobi, Kenya. According to Egyptian reports Peter Greste will be deported to Australia 01 February 2015 after serving 400 days in jail, as yet there is no news about his colleagues from al-Jazeera Mohammad Fahmy or Baher Mahmoud. EPA/DAI KUROKAWAανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο Μανουέλ Τόρες, ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Azteca, δολοφονήθηκε στην πόλη Πόσα Ρίκα, 300 χλμ. από την πρωτεύουσα. Εργαζόταν επίσης για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Noticias MT και συνεργαζόταν με τον δήμο της Πόσα Ρίκα. Ο εισαγγελέας της Βερακρούς ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τη δολοφονία του Τόρες, αναφερόμενος μόνο στην ιδιότητα του ως συνεργάτη του δήμου.

Η πολιτειακή επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων (CEAPP), που έχει συστήσει η κυβέρνηση της Βερακρούς αλλά λειτουργεί αυτόνομα, καταδίκασε “έντονα τον φόνο του δημοσιογράφου” καλώντας να διεξαχθεί μια σε βάθος, “σοβαρή” έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι πολιτείες Γκερέρο, Οαχάκα και Βερακρούς θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους στο Μεξικό. Από το 2010 στη Βερακρούς έχουν δολοφονηθεί 18 δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης Articulo 19.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, από την αρχή της χρονιάς ως την 5η Μαΐου είχαν δολοφονηθεί 5 δημοσιογράφοι στο Μεξικό.