Αν.Πρόεδρος ρωσικής Δούμας:Το Κυπριακό να λυθεί προς το συμφέρον του λαού

Το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του κόμματος “Μια Δίκαιη Ρωσία”

Ï Ðñüåäñïò ôçò ÂïõëÞò ôùí Áíôéðñïóþðùí ê. ÃéáííÜêçò ÏìÞñïõ Ý÷åé óõíÜíôçóç ìå ôïí ÁíáðëçñùôÞ Ðñüåäñï ôçò ÊñáôéêÞò Äïýìáò ôçò ÑùóéêÞò Ïìïóðïíäßáò ê. Alexander Leonidovich Romanovich, Ëåõêùóßá 6 ÌáÀïõ 2016.

 και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Leonidovich Romanovich, ο οποίος το πρωί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Μαρίνο Σιζόπουλο. Τα δύο κόμματα υπέγραψαν χθες μνημόνιο συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ρωσία είναι πολύτιμος σύμμαχος στους αγώνες της Κύπρου. Για την κατάσταση στο εσωτερικό της Άγκυρας μετά την παραίτηση Νταβούτογλου, ο κ. Ομήρου είπε ότι αναμένει σκλήρυνση της τουρκικής πολιτικής στο Kυπριακό.

Ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον κ. Romanovich έγινε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων πάνω στη διεθνή πολιτική κατάσταση και ιδιαίτερα στην κατάσταση στην περιοχή μας.

“Βεβαίως είχα την ευκαιρία να αναλύσω, να παραθέσω τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να εκφράσω την εκτίμηση και την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας προς την Ρωσική Ομοσπονδία, την Κυβέρνηση, το λαό της Ρωσίας για τη διαχρονική συμπαράσταση στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της κατοχής και αποκατάσταση της κυριαρχίας , ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου”, ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η στήριξη της Μόσχας είναι διαχρονική και αποτελεί τμήμα της νεώτερης κυπριακής ιστορίας, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία και πριν η Σοβιετική Ένωση, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπήρξαν πολύτιμοι σύμμαχοι της κυπριακής υπόθεσης.

Ανέφερε ακόμη ότι εξέφρασε στον Ρώσο αξιωματούχο και την ευγνωμοσύνη της Λευκωσίας για τη στήριξη και σε άλλους τομείς, όπως ο αμυντικός.

“Γιατί η Ρωσική Ομοσπονδία και προηγουμένως η Σοβιετική Ένωση ήταν από τις χώρες που στήριξαν την αμυντική θωράκιση της Κύπρου όταν άλλες χώρες, ακόμη και εταίροι μας στην ΕΕ πλην της Ελλάδας και της Γαλλίας, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δυστυχώς είχαν και εξακολουθούν να έχουν εμπάργκο στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά αναιτιολόγητο εξοργιστικά τρόπο, γιατί είμαστε θύμα εισβολής και κατοχής και έχουμε ανάγκη οπλικά συστήματα για τη στοιχειώδη άμυνα της χώρας μας”, ανέφερε.

Εξήρε ακόμη τον πολύ θετικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στα γεγονότα της περιοχής μας, σημειώνοντας ότι σε μια περίοδο συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης, η παρουσία της Ρωσίας στη Συρία υπήρξε εξόχως υποβοηθητική για την αντιμετώπιση των απειλών διάλυσης του συριακού κράτους.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε ακόμη στον συνομιλητή του την πλήρη στήριξη της Κύπρου στην αντιμετώπιση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας που είχαν ως αποτέλεσμα και την κατάρρευση ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε η κατάσταση την Τουρκία μετά και την παραίτηση Νταβούτογλου, ο κ. Ομήρου είπε ότι ήταν κοινή η διαπίστωση ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία προοιωνίζονται ακόμη πιο επικίνδυνες, και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της εσωτερικής διακυβέρνηση από τον Ερντογάν “που καθίσταται απόλυτος κυρίαρχος και παντοδύναμος και σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις και αναφέρομαι και στο Κυπριακό”.

“Αναμένω πιο επιθετικές συμπεριφορές από την Τουρκία και στην ήδη ταραγμένη περιοχή και σκλήρυνση της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό”, ανέφερε.

Ο κ. Romanovich, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση για θέματα που αφορούν το κυπριακό Κοινοβούλιο και τη ρωσική Δούμα, λέγοντας ότι υπήρξαν πολλά κοινά σημεία στις απόψεις τους για τις διεθνείς καταστάσεις.

Μίλησε για αδικίες που συντελούνται στις διάφορες συγκρούσεις στις γειτονικές περιοχές, αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία και τόνισε ότι είναι κοινή η γνώμη πως “η κατάσταση στη Συρία πρέπει να ομαλοποιηθεί με βάση τις διατάξεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση πολιτικού διαλόγου και να συμμετέχουν όλες οι πλευρές και αντιπρόσωποι του Κουρδιστάν”.

Ο Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και για το Κυπριακό, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία στις “ανθρώπινες εκτιμήσεις και να φύγουμε από τον πολιτικό διάλογο”.

Ανέφερε ότι για πρώτη φορά επισκέπτεται την Κύπρο και είχε την ευκαιρία να δει το βάθος του προβλήματος όταν πήγε στην πράσινη γραμμή και αντίκρισε τους σάκους με την άμμο και τους στρατιωτικούς της Τουρκίας.

Είπε ότι μετά τη συνάντηση είναι πλέον πολύ πεπεισμένος ότι η σύγκρουση στην γη αυτή πρέπει να λυθεί προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας και ότι στη γη της Κύπρου η λύση πρέπει να είναι δίκαιη και πρέπει οι άνθρωποι να ζουν στα σπίτια τους, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους για να έχουν καλύτερο μέλλον.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Δούμας και Αντιπρόεδρος του κόμματος “Μια Δίκαιη Ρωσία” διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα κάνει ότι είναι δυνατό στον τομέα της συνεργασίας με την ΕΔΕΚ, θα αναπτύξει σχέσεις ανάμεσα στους αντιπροσώπους των λαών, θα γίνουν ανταλλαγές επισκέψεων νεολαιών και γυναικείων οργανώσεων για να συνδράμουν και στη διμερή πολιτιστική συνεργασία αλλά και στον τουριστικό τομέα ώστε περισσότεροι Ρώσοι να έρχονται για διακοπές στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, με πρόσκληση του οποίου επισκέπτεται την Κύπρο ο κ. Romanovich και η αντιπροσωπεία του, δήλωσε ότι το Κίνημα αποφάσισε ότι πέρα από τις σχέσεις που θα διατηρήσει με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, θα αναπτύξει και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με κόμματα που προέρχονται από άλλες χώρες, κυρίως βαλκανικές και όχι μόνο “που έχουμε την ίδια θρησκεία, τα τα ίδια ιδανικά και αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε τους ίδιους εξωτερικούς κινδύνους και εχθρούς”.

Ο κ. Σιζόπουλος ρωτήθηκε αν οι αρχές που πρεσβεύει η κυβέρνηση Πούτιν, στην οποία συμμετέχει το κόμμα “Δίκαιη Ρωσία” και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα συνάδουν με τις αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που η ΕΔΕΚ πρεσβεύει.”Συνάδουν με τις αρχές του σοσιαλισμού, και κυρίως με τις αρχές της ανεξαρτησίας της κάθε χώρας, της προστασίας από εξωτερικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις και κυρίως την παραχώρηση δικαιώματος στους κατοίκους της κάθε χώρας ανεξάρτητα από φυλετική ή εθνική προέλευση να ζουν αρμονικά μαζί σε ένα δημοκρατικό κράτος”, ήταν η απάντησή του.

“Νομίζω ότι η Ρωσική Ομοσπονδία πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στήριξε αυτές τις προσπάθειες κατά τρόπο εποικοδομητικό και λυπάμαι να παρατηρήσω ότι υπάρχουν και άλλοι φίλοι από τον ευρωπαϊκό χώρο που υποστηρίζουν και προάγουν σχέδια λύσης του Κυπριακού που στηρίζονται στη βάση της φυλετικής διάκρισης, του γεωγραφικού και φυλετικού διαχωρισμού, της καταπάτησης πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω σε μόνιμη βάση”, ανέφερε.