Κομισιόν: Κατάργηση βίζας για Τούρκους μόνο με εκπλήρωση 5 προαπαιτούμενων

 

Η Κομισιόν πρότεινε  σήμερα την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, μόνο αν εκπληρωθούν τα τελευταία 5 προαπαιτούμενα, τα οποία εκκρεμούν από τα συνολικά 72 της διαδικασίας.

epa05047507 Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (L) and European Commission President Jean-Claude Juncker (R) at the start of an EU-Turkey Summit in Brussels, Belgium, 29 November 2015. The European Union hopes to secure Ankara's concrete help in stemming a surge in migration, at a joint summit in Brussels, with the bloc offering financial aid and closer ties in return. Europe is facing its largest people movements since World War II, with almost 900,000 migrants and asylum seekers arriving this year. Many, including large numbers from war-torn Syria, transit through Turkey and board boats headed for Greece. EPA/OLIVIER HOSLET

Αυτή την απόφαση έλαβε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε πριν από λίγο ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

Τα 5 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία ως τον Ιούνιο είναι τα εξής:

– τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς
– να καταρτίσει επιχειρησιακή συμφωνία με την europol,
– να συμφωνήσει για δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη,
– να ψηφίσει νέα νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων,
– και να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία της για την τρομοκρατία

Η Τουρκία οφείλει επιπλέον να εφαρμόσει και την πολυμερή συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ και να αλλάξει τα διαβατήριά της σε βιομετρικά ως το τέλος του έτους.
Κατά συνέπεια ουδείς μη κατέχων βιομετρικό διαβατήριο θα μπορεί να μπει στην ΕΕ, ακόμα και αν υπάρξει τελική απόφαση από τα κράτη μέλη τον Ιούνιο, χωρίς βίζα.

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμερμανς χαρακτήρισε τα τελευταία 5 προαπαιτούμενα “πρόκληση” για την Τουρκία και τόνισε ότι “θα απαιτήσουν μεγάλη πολιτική βούληση από τις τουρκικές αρχές”. Ακόμα όμως και έτσι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την Τουρκία να λάβει την κατάργηση, καθώς ουδείς στην ΕΕ είναι διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις.

Επιπλέον, η Κομισιόν προτείνει να καταστούν πιο αυστηρά τα κριτήρια επαναφοράς της βίζας, ώστε αν υπάρξουν παρεκτροπές η ΕΕ να επαναφέρει την υποχρέωση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

Τα κράτη μέλη θα διαβουλευθούν επί του ζητήματος στο πλαίσιο του Συμβουλίου τον Ιούνιο.