Πορεία Κούρδων προς τις πρεσβείες ΕΕ και Γαλλίας

Διαμαρτυρίες και υπομνήματα για τερματισμό της σφαγής αμάχων

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα Τεταρτη οι  Κούρδοι που ζούν στη Κύπρο.Η πορεία θα ξεκινήσει   στις 11 π.μ. από το χώρο του Υπουργείου  Εσωτερικών και ακολούθως οι συμμετέχοντες θα μεταβούν  στη Γαλλική πρεσβεία . Εκεί δυο εκπρόσωποι της πορείας θα ζητήσουν να συναντηθούν με εκπρόσωπο της  πρεσβείας.assets_LARGE_t_420_54543925_type13145

Μετά, η πορεία θα τερματίσει  έξω από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου και θα επιδοθεί υπόμνημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση  του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος»η πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιείται εξαιτίας των άγριων  βομβαρδισμών των κατοίκων της Νουσαϋμπίν και τις επιθέσεις των τρομοκρατών μέσα στη Συρία (Δυτικό Κουρδιστάν).Σε σχετική ανακοινωση αναφέρονται τα πιο κάτω¨

«Εδώ και σχεδόν ένα μήνα ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει αδιάκριτα τους κατοίκους της κουρδικής πόλης Νουσαϋμπίν, μέσα στη τουρκική επικράτεια.

Μετά από συνεχή αποκλεισμό της Σουρ, στο Ντιγιαρμπακίρ, και βομβαρδισμό της από το στρατό, καταστράφηκαν 3 χιλιάδες σπίτια και άλλα 5 χιλιάδες έγιναν επικίνδυνα για κατοίκηση. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν.

Ο Ερντογάν απαιτεί τώρα από όλους τους κατοίκους της Σουρ να παραχωρήσουν τις ιδιοκτησίες τους στο τουρκικό κράτος, ώστε να τις χαλάσει και να τις ξανακτίσει…

Η Σουρ είναι η συνοικία του κέντρου του Ντιγιάρμπακιρ, πάνω στην ακρόπολη της πόλης και μέσα στα αρχαία τείχη. Εχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο, η οποία όμως δεν κάνει τίποτε για να καταγγείλει τη καταστροφή της και να τη προστατεύσει.

Ταυτόχρονα, οι τρομοκράτες του «Ισλαμικού χαλιφάτου» επιτέθηκαν στη συνοικία Σεϊχ Μακσούντ, που κατοικείται κύριως από Κούρδους, στη πόλη Χαλέπι μέσα στη Συρία. Χρησιμοποίησαν κάθε είδος όπλου, ακόμα και όπλα απαγορεύμενα διεθνώς, προσπαθώντας να αναγκάσουν το κόσμο να εγκαταλείψει τη περιοχή που κατοικεί. Από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι.

Ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, που κάνει τις επιθέσεις, βρίσκεται τώρα στη Γενεύη, όπου έγινε δεκτή η συμμετοχή του στις συνομιλίες για τη Συρία.

 

Καλείται η διεθνής κοινή γνώμη να σταματήσει το έγκλημα

Εξάλλου το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) με ανακοίνωση του καταγγέλλει:
«Η γειτονιά Αλ-Σεϊχ Μακσούτ (Al Sheikh Maqsoud), στο Χαλέπι της Συρίας, η οποία κατοικείται κυρίως από Κούρδους, αντιμετωπίζει μια βάρβαρη και χωρίς διακρίσεις επίθεση εναντίον αθώων πολιτών. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι έχουν τραυματιστείς σοβαρά.

Από τη στιγμή της κοινής δήλωσης ΗΠΑ-Ρωσίας σχετικά με την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία στις 27 Φεβρ. 2016, οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) επιβλέπουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, διάφορες τρομοκρατικές ομάδες εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την περιοχή του Χαλεπίου, της οποίας τον έλεγχο έχουν αποτύχει να πάρουν τόσο το καθεστώς όσο και οι τρομοκράτες. Η βούληση των ανθρώπων και η επιθυμία τους για μια ειρηνική συνύπαρξη έχουν κάνει τη συνοικία ένα ασφαλές καταφύγιο για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν τη φρίκη του πολέμου στη Συρία.

Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες οι βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί, σε αντίποινα και για τα δημοκρατικά έργα που έχουν προσφέρει οι αυτόνομες αρχές του Δυτικού Κουρδιστάν, εκτός από τις στρατιωτικές νίκες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων εναντίον τρομοκρατικών ομάδων. Αυτοί οι βομβαρδισμοί αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συμφωνιών περί προστασίας των αμάχων. Υποστηριζόμενες από το Συριακό Εθνικό Συνασπισμό και τα απομεινάρια του αυτοαποκαλούμενου Κουρδικού Πατριωτικού Συμβουλίου, τρομοκρατικές ομάδες, περιλαμβανομένων των Jabhet Al Nusra, Ahrar Al Sham, Ταξιαρχία του Σουλτάνου Murad, Ταξιαρχία Al Fatah, Τομέας 16, Στρατός των Mujahedeen, Ομάδα Fastaqim Kama Umirt, Ισλαμική Ταξιαρχία Nour al-Din al-Zanki και Βόρειος Τομέας, έχουν κάνει χρήση φονικών και απαγορευμένων διεθνώς όπλων προκειμένου να αναγκάσουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ωστόσο, αυτός ο δυνατός λαός, που αποτελείται από Άραβες, Κούρδους και άλλες εθνότητες της συριακής κοινωνίας και με επικεφαλής τις επαναστατικές μονάδες της YPG, είναι σε θέση να ματαιώσει όλα τα σχέδιά τους για κατάληψη της συνοικίας.

Εμείς, το Γενικό Συμβούλιο του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) καλούμε όλες τις χώρες της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες και να προστατέψουν τους αμάχους, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Καλούμε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις σε όσους χρηματοδοτούν και στηρίζουν αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες και ειδικά στην κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η οποία έχει καταντήσει μια πηγή παγκόσμιας τρομοκρατίας που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.»