Δεν παραιτείται ο Κουτσοκούμνης παρά τις αφόρητες πιέσεις

Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του από Πρόεδρος της ΚΟΠ, είπε χθες ο Κώστας Κουτσοκούμνης, σε δηλώσεις του στην Αθήνα, μετά τη συνάντηση του με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, όπου επιτεύχθηκε συμφωνία με τους εκπροσώπους των ΕΠΟ / FIFA / UEFA newego_LARGE_t_1101_54661821_type13145για αποφυγή του «Grexit».

Σε ερώτηση αν προτίθεται να παραιτηθεί μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε στην Κύπρο σχετικά με περιβολή του που έφερε το τουρκικό εθνόσημο, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε: «Νομίζω άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Αφήστε με να χειριστώ την Κύπρο εγώ και εσείς έχετε σοβαρό πρόβλημα».

Σε παρατήρηση ότι ενδιαφέρει και την Ελλάδα το θέμα, ο κ. Κουτσοκούμνης απάντησε: «Δεν τίθεται θέμα».

Αναφορικά με την συνάντηση με τον κ. Κοντονή, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ και εκπρόσωπος της FIFA είπε ότι έχει συμφωνηθεί με τον Υπουργό η εξής σειρά γεγονότων: 1. Η ΕΠΟ θα αποσύρει την υπόθεση που έχει ενώπιον του ΣτΕ, 2. Η ΕΠΟ θα αιτηθεί την επανεκκίνηση του Κυπέλλου και μέχρι την Παρασκευή που λήγει και η διορία, το Υπουργείου θα δώσει την κατάθεση του, «αφού εν τω μεταξύ, ΕΠΟ και Υπουργείο συμφωνήσουν για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εναπομείναντες αγώνες, ούτως ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ατόμων που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες».

Η FIFA, συνέχισε, έχει δεσμευτεί ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά εργασία σε ολόκληρο το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΠΟ και σε κάποια μελλοντική ημερομηνία ενδεχομένως και εξέταση του καταστατικού, θέτοντας ως προτεραιότητα της, την Επιτροπή Δεοντολογίας.

«Έχει, επίσης, δεσμευτεί η FIFA ότι θα κοιτάξει τους υφιστάμενους κανονισμούς δεοντολογίας και να πάρει απαντήσεις αναφορικά με το γιατί, υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν αυτή την στιγμή δεν έχουν παραπεμφθεί ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως υφίσταται σήμερα», συμπλήρωσε.

Σε περίπτωση, συνέχισε ο κ. Κουτσοκούμνης, που δεν έχουν παραπεμφθεί άτομα ενώ θα έπρεπε, θα ζητηθεί από την ΕΠΟ να λειτουργήσει κανονικά Επιτροπή Δεοντολογίας για εξέταση υποθέσεων που έχουν επισυμβεί το 2015 και μετά.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι ευκαιρία και για τα άτομα αυτά, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποδείξουν την αθωότητά τους, όχι μόνο να το λένε, αλλά να την αποδείξουν ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας .

Ερωτηθείς για το θέμα της διεξαγωγής του Κυπέλλου, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ότι μπορεί να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, μπορεί να γίνει με παιδιά.

«Δεν είναι θέμα δικό μας, είναι θέμα ασφάλειας. Η ΕΠΟ θα στείλει κάποιες απόψεις στο Υπουργείο αναφορικά με τις δικές της θέσεις πως με τον ασφαλέστερο τρόπο θα μπορούσαν να διεξαχθούν», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σε χθεσινή της συνεδρία, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας συζήτησε τα θέματα που έχουν προκύψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού να ματαιώσει τη διοργάνωση του Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της ΕΠΟ, στη συνεδρίαση έγινε αναλυτική συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων, τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά από τις επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ της πολιτείας και των διεθνών ποδοσφαιρικών οργανισμών και ελήφθη η παρακάτω απόφαση:

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεσμεύεται πλήρως, στο πλαίσιο της διεθνούς ποδοσφαιρικής οικογένειας, από το περιεχόμενο της επιστολής που η FIFA απέστειλε στον υφυπουργό αθλητισμού στις 05.04.2016 και με την οποία θέτει απολύτως περιοριστικά το πλαίσιο των εξελίξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως η παγκόσμια ομοσπονδία έχει αποφασίσει.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΠΟ είναι έτοιμη να προχωρήσει, σε συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, για να γίνει μια πλήρης ανασκόπηση του κανονιστικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί, σε σχέση με τον τρόπο που η FIFA ενεργεί σε ανάλογες περιπτώσεις και να εφαρμόσει τις όποιες εισηγήσεις λάβει από τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς.

Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ καλεί τον Υπουργό, δεχόμενος τις επιταγές της FIFA και της UEFA όπως τούτες περιέχονται μέσα στην επιστολή που οι δύο διεθνείς ποδοσφαιρικοί οργανισμοί έχουν αποστείλει, να προχωρήσει:

α. Στην άμεση επανέναρξη και ολοκλήρωση της διοργάνωσης του Κυπέλλου,

β. Στην έναρξη διαλόγου με της Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία καθώς και με την ΕΠΟ για την νομοθετική προστασία της Ρήτρας Ανεξαρτησίας (του αυτοδιοίκητου) της ΕΠΟ, καθώς και την προστασία των ποδοσφαιρικών θεσμών που ισχύουν διεθνώς και που θα πρέπει να διέπουν και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

Ο Κρις Τριανταφυλλίδης επανέρχεται

Να ζητήσει την άμεση παραίτηση του Προέδρου της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη ζητά εκ νέου ο νομικός, πρώην πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ και πρώην μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ, Κρις Τριανταφυλλίδης από τον Πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομο Πετρίδη, καλώντας επίσης τον εκπρόσωπο του ΑΠΟΕΛ στην ΚΟΠ Χάρη Λοϊζίδη να απέχει από τις συνεδρίες της Ομοσπονδίας όσο παραμένει στο πηδάλιο ο κ. Κουτσοκούμνης.

Σε σημερινή του επιστολή προς του κ. Πετρίδη, ο κ. Τριανταφυλλίδης σημειώνει αρχικά την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο κ. Κουτσοκούμνης έχει ήδη διαγραφεί από μέλος του Σωματείου ΑΠΟΕΛ όπως επίσης και το ότι ο Πρόεδρος του Σωματείου έχει καταδικάσει με δημόσια δήλωση την ενέργεια του κου Κουτσοκούμνη.

“Δεν μπορώ όμως να συμφωνήσω μαζί σας ότι η συνεδρίαση του  Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ επηρεάζει καθ΄οιονδήποτε τρόπο τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που οφείλει να αναλάβει το ΑΠΟΕΛ δια την άμεση μετακίνηση του κ. Κουτσοκούμνη από την προεδρία της ΚΟΠ. Όπως είμαι βέβαιος γνωρίζετε πάρα πολύ καλά το ποδόσφαιρο είναι  αυτοδιοικούμενο και ο ΚΟΑ δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης εις τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας”, αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης στον κ. Πετρίδη.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ αναφέρει πως τα Σωματεία της Ομοσπονδίας, με πρωταγωνιστή το ΑΠΟΕΛ, οφείλουν να ενεργήσουν για την άμεση παύση του, εκφράζοντας την άποψη πως στο μεσοδιάστημα οι αντιπρόσωποι των Σωματείων και ειδικά ο αντιπρόσωπος του ΑΠΟΕΛ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ Χάρης Λοϊζίδης οφείλει να σταματήσει να παρευρίσκεται σε συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου των οποίων προεδρεύει ο κ. Κουτσοκούμνης.

Στο μεταξύ, ο κ. Τριανταφυλλίδης με άλλη του επιστολή προς το ΔΣ του ΚΟΑ, εκφράζει την ικανοποίηση του για τον ορισμό συνεδρίας με θέμα τη συμπεριφορά του κ. Κουτσοκούμνη.

“Η θητεία μου ως μέλος του  Διοικητικού Συμβουλίου  του ΚΟΑ αλλά και η γενικότερη ανάμιξη μου στα αθλητικά πράγματα του τόπου, πιστεύω μου δίδει το δικαίωμα να εκφέρω την άποψη ότι ο Οργανισμός οφείλει να ενεργήσει  και να προστατεύσει  τον αθλητισμό της Κύπρου όταν αυτός αμαυρώνεται  από απαράδεκτες ενέργειες όπως αυτή του κου Κουτσοκούμνη οι οποίες  μόνο ντροπή προκαλούν και αποτελούν μέγιστη προσβολή δια όλους που  ασχολούνται με τον αθλητισμό εις την Κύπρο αλλά και γενικά τους πολίτες αυτού του τόπου”, αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Ωστόσο, εκφράζει την απαρέσκεια του για το γεγονός ότι τα Σωματεία μέλη της ΚΟΠ, αρκετά εκ των οποίων είναι προσφυγικά, δεν έχουν ζητήσει να συγκληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση με αντικείμενο την παύση του κου Κουτσοκούμνη και επίσης, μέχρι αυτό να γίνει κατορθωτό να ζητήσουν από τους αντιπρόσωπους τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να αρνούνται να συνεδριάζουν υπό την προεδρία του κου Κουτσοκούμνη.