Πίνακας του Καραβάτζιο βρέθηκε τυχαία σε σοφίτα σπιτιού

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού στην Τουλούζ, όταν από το πουθενά βρέθηκε στο σπίτι τους ένας πίνακας του Καραβάτζιο αξίας 120 εκ ευρώ.590_3fb7163a97cd63bb164b8c77904f2462

Οι δυο τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με το απίστευτο εύρημα όταν πήγαν να ελέγξουν τη διαρροή νερού στη σοφίτα του σπιτιού τους.

Ο πίνακας που βρέθηκε απεικονίζει το φόνο του Ολοφέρνη από την Ιουδήθ και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών τέχνης το έργο ανήκει στον πασίγνωστο Ιταλό ζωγράφο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο και χρονολογείται μεταξύ 1600 και 1610.

Να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης είχε ζωγραφίσει τον συγκεκριμένο πίνακα σε δύο εκδοχές. Ο ένας πίνακας βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης στη Ρώμη, ενώ ο άλλος εξαφανίστηκε περίπου έναν αιώνα αφότου τον ζωγράφισε.

`Στη διαρκεια συνέντευξης τύπου στο Παρίσι ο εμπειρογνώμωνας Ερικ Τουρκέν, είπε οτι ο πίνακας είναι αυθεντικό έργο του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο .”Αυτό το ιδιαίτερο φως, αυτή η χαρακτηριστική ενέργεια του Καραβάτζιο, χωρίς διορθώσεις, με ένα σίγουρο χέρι, αποδεικνύουν ότι ο πίνακας είναι αυθεντικός”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερικ Τουρκέν.

Επί του πίνακα αυτού “θα υπάρξουν περισσότερες διχογνωμίες από ό,τι μελέτες”, πρόσθεσε ωστόσο ο εμπειρογνώμωνας, ορισμένοι συνάδελφοι του οποίου εμφανίζονται πιο καχύποπτοι. Ο πίνακας ανακαλύφθηκε από τους ιδιοκτήτες σπιτιού της περιοχής της Τουλούζης, τον Απρίλιο 2014, όταν άνοιξαν έναν χώρο κάτω από τη στέγη για να επιδιορθώσουν μία διαρροή, εξήγησε ο Τουρκέν.

Στη συνέχεια ο πίνακας πέρασε από έναν εκτιμητή, ο οποίος απευθύνθηκε στο γραφείο του εμπειρογνώμονα. Το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε, με απόφασή του της 31ης Μαρτίου, να χορηγήσει “πιστοποιητικό εξαγωγής που ζητήθηκε για τον πίνακα ο οποίος αποδίδεται ενδεχομένως στον Μικελάντζελο Μερίζι, τον επονομαζόμενο “Καραβάτζιο”, εν αναμονή του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων”.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο πίνακας πρέπει “να παραμείνει στη Γαλλία ως ένα πολύ σημαντικό δείγμα της σχολής του Καραβάτζιο, η διαδρομή και η ταυτότητα του οποίου μένει να εξακριβωθεί”.