Panama Papers: Η Κύπρος έχει 3.636 offshore και 109 πελάτες

Άρχισαν οι δικαστικές έρευνες μετά τα Panama Papers, διαμαρτύρεται η εταιρεία

Τα WikiLeaks έδωσαν στη δημοσιότητα τον χάρτη των offshore και τον αριθμό των εταιρειών και προσώπων που συνδέονται με αυτές, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των «εγγράφων του Παναμά».DD3D2D0C942FD89511D51C58009CCF9C

Τα WikiLeaks καταγράφουν τον αριθμό των εταιριών και τον προσώπων που εμπλέκονται ανά κράτος. Για την Ελλάδα, τα έγγραφα κάνουν αναφορά σε 223 εταιρείες, 64 Έλληνες – πελάτες και 285 έλληνες μετόχους.
Σημειώνεται ότι για την Κύπρο, οι εταιρείες που αναφέρονται στα περισσότερα από 11 εκατομμύρια έγγραφα είναι 3.636, περισσότερες από όσες στις ΗΠΑ (3.072).

Ενώ στην Ελβετία, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα ξεκινήσει έρευνα για τα Panama Papers, τα έγγραφα κάνουν αναφορά σε 38.433 εταιρείες (περισσότερες από το Χονγκ Κονγκ).
Κυριολεκτικά από τη μία άκρη της οικουμένης μέχρι την άλλη ξεκινούν δικαστικές και φορολογικές έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας μετά τη «βόμβα» των Panama Papers: Η εισαγγελία του ίδιου του Παναμά ερευνά την εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο, την Mossack Fonseca, ενώ φορολογικές αρχές μέχρι εκείνες σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία αρχίζουν να κοιτούν βιβλία. Διαμαρτύρεται η εταιρεία, «μας χάκαραν, κι αυτό είναι παράνομο».

Μεταξύ ιδιοκτητών και δικαιούχων των εταιρειών που βγήκαν στο φως με τη μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στα χρονικά βρίσκονται αρχηγοί κρατών (εν ενεργεία ή μη), πολιτικοί συνεργάτες τους και ακόμη και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -μέχρι και διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστές.

H εισαγγελία του Παναμά ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις έρευνες γύρω από τις χιλιάδες off shore που ιδρύθηκαν με τη βοήθεια της Mossack Fonseca.

Για το ζήτημα πήρε θέση μέχρι και η κυβέρνηση της χώρας: Σε ανακοίνωσή της, η προεδρία του Παναμά ανέφερε ότι «ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής σε πλευρά του νομικού ή χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν ακολουθεί υψηλά κριτήρια διαφάνειας».

Η κυβέρνηση σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχει εισάγει νέα νομοθεσία που στοχεύει στο να περιορίσει τέτοιες αδιαφανείς διαδικασίες.

Η ύπαρξη και μόνο ενός ονόματος στην τεράστια λίστα των Panama Papers δεν σημαίνει απαραίτητα ότι από πίσω κρύβεται κάποια παράνομη συναλλαγή -ωστόσο, πέραν των νόμιμων δραστηριοτήτων για τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, οι off shore γίνονται κατά κανόνα αρκετές φορές «κρυψώνα» για εισοδήματα.

Η ίδια η εταιρεία που έχει βρεθεί στο κέντρο της καταιγίδας, η Mossack Fonseca, υπερασπίζεται τις πρακτικές της και διαβεβαιώνει πως κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστεί η νομιμότητα όσων υπηρεσιών «περνούν από τα χέρια της».

Ο συνιδρυτής της, Ραμόν Φονσέκα, υποστήριξε πως «η συντριπτική πλειονότητα» των εταιρειών αυτών «χρησιμοποιείται για νόμιμους σκοπούς».

Προσπάθησε δε να περάσει στην αντεπίθεση, λέγοντας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό TVN του Παναμά: «Μας χάκαραν, κι αυτό είναι παράνομο». Περιέγραψε την επίθεση και τις αποκαλύψεις ως «διεθνή εκστρατεία εναντίον των προσωπικών δεδομένων».

Μεταξύ των Αρχών που πρώτες κίνησαν διαδικασίες μετά το φάκελο ήταν η Αυστραλία. Η Φορολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας (ATO) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως «έχει εντοπίσει πάνω από 800 φορολογούμενους» στα Panama Papers και «έχει διαπιστώσει σύνδεση πλέον των 120 εξ αυτών με off shore στο Χονγκ Κονγκ». Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει