Αντιπερισπασμός κυβέρνησης στην απεργία νοσηλευτών

Προς αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα

Σε αγορά υπηρεσιών νοσηλευτών από τον ιδιωτικό τομέα και σε χρησιμοποίηση ασθενοφόρων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς προχωρεί η Κυβέρνηση, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την απεργία των νοσηλευτών.

Õðïõñãåßï õãåßáò.

Αυτό ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απηύθυνε ύστατη έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους, φορείς και οργανώσεις, στον τομέα της υγείας όπως συνεργαστούν με το Υπουργείο Υγείας και προσέλθουν στον διάλογο με σύνεση, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, ώστε να καταστεί επιτέλους εφικτή, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των ασθενών, μια πραγματική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ακραίες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από όποιον κι αν προέρχονται και επανέλαβε την καλή διάθεση της Κυβέρνησης και την αναγνώριση του όντως σημαντικού έργου που επιτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό, αφού όπως είπε, την έχει έμπρακτα αποδείξει μέσα από τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της.

Πρόσθεσε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, σημειώνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα το διορισμό διυπουργικής Επιτροπής, που θα αποτελείται από τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω για καθημερινή παρακολούθηση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω της κλιμακούμενης απεργίας, καθώς και την ετοιμασία σχεδίου ενίσχυσης της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω της αγοράς υπηρεσιών νοσηλευτών.

“Το σχέδιο”, είπε, “θα προκηρυχθεί αύριο. Συνεπώς, υπάρχει ο χρόνος ακόμα και η πρόσκληση είναι ανοικτή προς την ΠΑΣΥΝΟ να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί μέσα από ένα δομημένο διάλογο να επιτευχθούν οι στόχοι που η κοινωνία επιθυμεί και οι πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, αλλά και που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει”.

Επίσης, είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, για όλα τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για τα προγραμματισμένα περιστατικά τα οποία έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απεργίας, καθώς και τη διεύρυνση του καταλόγου ασθενειών, με βάση το πρόγραμμα επιδοτούμενης παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να υπάρξει δραστικός περιορισμός του χρόνου αναμονής.

Επιπλέον, ο ΠτΔ είπε ότι προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την απεργία, θα υπάρξει ενίσχυση της Ομάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Υγείας με συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, ενώ σημείωσε ότι προς ελαχιστοποίηση των συνεπειών από την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων τίθενται στη διάθεση της Διυπουργικής Επιτροπής οι σχετικές Υπηρεσίες του κράτους, για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική και η Εθνική Φρουρά.

“Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι δεν διατίθενται τα υπαγόμενα σε κρατικά νοσηλευτήρια ασθενοφόρα, να αρνούνται να μεταφέρουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Θα επιστρατεύονται είτε εκείνα της Πυροσβεστικής, είτε εκείνα της Εθνικής Φρουράς, είτε της Πολιτικής Άμυνας”, τόνισε.
Ανέφερε ακόμα ότι θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος με απώτερο στόχο την εισαγωγή του ΓΕΣΥ το συντομότερο δυνατόν με τις οργανώσεις των εργαζομένων, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τις οργανώσεις των ασθενών.

Εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του, για τη μη ανταπόκριση των απεργούντων στις πολύ σημαντικές κινήσεις καλής θέλησης που έγιναν από πλευράς Κυβέρνησης, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση ικανοποίησε πλήρως διαχρονικά προβλήματα και αιτήματα που αντιμετώπιζε ο κλάδος της Υγείας.

“Πιο συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί η εργασιακή διασφάλιση, δηλαδή η μονιμότητα, 1189 λειτουργών στο χώρο της υγείας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των νοσηλευτών, με τη μετατροπή των συμβολαίων τους σε αορίστου χρόνου με τη συμπλήρωση 30μηνης υπηρεσίας. Έχει, επίσης, ικανοποιηθεί το αίτημα του κλάδου νοσηλευτών για αποπαγοποίηση 185 θέσεων μονίμων νοσηλευτών”, είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι “με νομοθετική ρύθμιση τερματίζεται η αποκοπή του 10% από τους μισθούς όσων έχουν συμπληρώσει 24μηνη υπηρεσία, κάτι που ήδη ισχύει στην περίπτωση μονίμων υπαλλήλων”, συμπληρώνοντας ότι “η ρύθμιση αυτή συνεπάγεται σημαντική μισθολογική αύξηση, ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων νοσηλευτών”.

Τόνισε δε ότι “με αυτές τις αποφάσεις και σύμφωνα με την πάγια πολιτική της Κυβέρνησης διασφαλίζονται πλήρως όλοι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι, πριν την όποια συζήτηση για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων”, ενώ την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ έχουν κληθεί επανειλημμένα από το Υπουργείο Υγείας σε διάλογο με συγκεκριμένες μάλιστα προτάσεις.

Εξέφρασε ακολούθως θλίψη “διότι η απάντηση των απεργούντων νοσηλευτών τόσο στις πρωτοβουλίες της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων όσο και στις εκκλήσεις της Κυβέρνησης για ένα δομημένο διάλογο, προκειμένου να πετύχουμε την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και έτσι να μπορέσουμε να καταστήσουμε εφικτή την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η απάντηση ήταν η απόρριψη των προτάσεων και η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, με την απόσυρση του προσωπικού ασφαλείας εις βάρος πάντα, δυστυχώς, των ασθενών”.

“Πολύ περισσότερο με θλίβει η επιμονή τους σε ένα αίτημα που ισοδυναμεί με τεράστια μισθολογική αναβάθμιση μιας συγκεκριμένης μερίδας ή μιας ευρύτερης μερίδας δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται εξάλλου για αίτημα, το οποίο είχε τεθεί και στο παρελθόν και δεν έγινε αποδεκτό και το οποίο επαναφέρεται δυστυχώς τώρα, παραμονές εκλογών”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, συμπληρώνοντας ότι ακραίες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημα των νοσηλευτών τι θα σημαίνει αυτό για τα δημοσιονομικά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και κατά πόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει παρέμβαση των διεθνών πιστωτών, έστω και αν έχουμε εξέλθει του μνημονίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: “Δεν με αφορά η παρέμβαση που δεν μπορεί να γίνει εκτός εάν οδηγηθούμε μέσα από ανάλογες αποφάσεις σε καταστάσεις που θα είμαστε υποχρεωμένοι να αποταθούμε προς τους διεθνείς δανειστές. Και δεν είμαι αποφασισμένος να το πράξω ούτε και ο λαός πιστεύω θα επιθυμούσε κάτι ανάλογο”.

“Τυχόν ικανοποίηση γενικά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλοι τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας θα επιφέρουν τέτοιες οικονομικές συνέπειες αλυσιδωτά που θα είναι ενδεχόμενα αδύνατη η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών με σύνεση για αποφυγή βεβαίως της εμπλεκόμενης πρόσκλησης επανόδου των διεθνών δανειστών. Και δεν είναι η παρούσα Κυβέρνηση τουλάχιστον – πιστεύω και όποια Κυβέρνηση – διατεθειμένη να το πράξει”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι “ο λαός είναι που πληρώνει, για όποια σφάλματα διαχείρισης διαπράξουμε, υποχωρώντας σε παράλογες αξιώσεις”, για να προσθέσει ότι “εάν επιτέλους όλοι συνειδητοποιήσουμε ότι μέσα από ένα σωστό δομημένο διάλογο με επιστημονικά δεδομένα επιτύχουμε την αυτονόμηση προκειμένου να εφαρμόσουμε το συντομότερο το ΓΕΣΥ, σε αυτά τα πλαίσια μπορούν να συζητηθούν κριτήρια αξιολόγησης των πανεπιστημιακών τίτλων, της απόδοσης του καθενός των υπαλλήλων, όπως γίνεται και μέσα από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας”.

Νωρίτερα, προηγήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία έλαβαν μέρος οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και τεχνοκράτες, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πασχόντων και Φίλων, Μάριο Κουλούμα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ έδωσε προηγουμένως δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία έκανε λόγο για μια “άτεγκτη ΠΑΣΥΝΟ”, που δεν θέλει να καταστεί μέλος της λύσης του προβλήματος.

Επίσης, έκανε λόγο για “εμπόλεμη κατάσταση”, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση των μέτρων έχει αντίκτυπό στην υγεία των ασθενών, με μοναδικό στόχο τον εκβιασμό για αποδοχή εργασιακών αιτημάτων.

Προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδία Πασχόντων και Φίλων “δεν θα δεχτεί να χρησιμοποιούνται οι ασθενείς ως όμηροι οποιασδήποτε κατηγορίας εργαζομένων στη διεκδίκηση δικαιολογημένων ή αδικαιολόγητων αιτημάτων”.