Βραζιλία:Θεσμικό πραξικόπημα κατήγγειλε η πρόεδρος Ρούσεφ

“Θεσμικό πραξικόπημα” κατήγγειλε η πρόεδρος της Βραζιλιας και έκτης οικονομικής δύναμης του πλανήτη όπως και βασικού μέλους των BRICS Ντίλμα Ρούσεφ της 8e1fe4a3c0c00af4d984ffbfc616cf8f_XLοποίας την αποπομπή απο το προεδρικό αξίωμα ζητά η δεξιά φιλοαμερικανική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να βγει ο αρχηγός των βραζιλιάνικων Ενόπλων Δυνάμεων  στρατηγός Εντουάρντο Βίλας Μπόας και να δηλώσει την πίστη του στο Σύνταγμα αφήνοντας όμως ανοικτό το “παράθυρο” να στραφεί κατά της προέδρου καθώς όπως είπε “θα παρέμβουμε κατόπιν της έκκλησης κάποιας από τις εξουσίες της Δημοκρατίας” άρα της δικαστικής εάν ζητηθεί.

H είδηση δεν αφορά μόνο την βραζιλιάνικη πολιτική σκηνή αλλά και την συνέχεια και συνοχή των BRICS του μόνου πραγματικού πολιτικού,οικονομικού  αντίβαρου σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, ενώ διαφαίνεται μια “αόρατη” συντονισμένη επίθεση κατά όλων των μη αρεστών προς τις ΗΠΑ Λατινοαμερικανών προέδρων.

Πριν είκοσι περίπου ημέρες συνελήφθη ο μεγαλύτερος κατά τεκμήριο και επιτεύγματα Βραζιλιάνος πρόεδρος Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα,κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα της χώρας

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι εκείνες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε για “κατάχρηση εξουσίας” και για κινήσεις που καταδεικνύουν ότι ο πρώην πρόεδρος λειτουργούσε “υπεράνω του νόμου”.

Ο Λούλα “έχρισε” διαδοχό του μετά τις δύο προεδρικές θητείες του την Ντίλμα Ρούσεφ η οποία και αυτή διανύει την δεύτερη θητεία της και αντιμετωπίζει συστηματοποιημένη και διοργανωμένη από την αντιπολίτευση εξέγερση για να οδηγηθεί σε παραίτηση.
Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας κρατεί τον πρώην πρόεδρο της χώρας Λουΐς Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, ώστε να ανακριθεί, μετά την έκδοση σχετικού εντάλματος, την Παρασκευή, για υπόθεση διαφθοράς.

Πρόκειται για έρευνα σχετική με την υπόθεση Operation Carwash.

Τουλάχιστον 200 άνδρες και γυναίκες της ομοσπονδιακής αστυνομίας εκτελούν συνολικά 44 εντάλματα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, στο Σάο Πάολο και στη Μπάχια.

Η υπόθεση αφορά χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες τα οποία σύμφωνα με την δικογραφία διοχετεύονταν στις καμπάνιες τόσο του  Λούλα όσο και της σημερινής προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ για την εκλογή τους στο ύπατο αξίωμα της λατινοαμερικανικής χώρας.

Τόσο ο κ. Λούλα όσο και η κ. Ρούσεφ προέρχονται από το αριστερό Κόμμα Εργαζομένων.

Οι ΕΔ της Βραζιλίας διαβεβαίωσαν χθες Παρασκευή ότι θα ενεργήσουν σεβόμενοι το Σύνταγμα για να εγγυηθούν τη σταθερότητα της χώρας όπου η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, αντιμέτωπη με μια μείζονα πολιτική κρίση, κατήγγειλε μια απόπειρα «θεσμικού πραξικοπήματος» από μέρους της αντιπολίτευσης.

«Θα ενεργήσουμε εντός του αυστηρού νομικού πλαισίου, από το Σύνταγμα ως τους νόμους, και πάντοτε κατόπιν της έκκλησης κάποιας από τις εξουσίες της Δημοκρατίας» της Βραζιλίας, υπογράμμισε ο στρατηγός Εντουάρντου Βίλας Μπόας, μιλώντας σε μια εκπομπή υπό τον τίτλο «Ο διοικητής απαντά» που παράγεται για λογαριασμό των ένοπλων δυνάμεων και μεταδίδεται μέσω YouTube.

Ο στρατηγός επικαλέστηκε το άρθρο 142 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι οι ένοπλες δυνάμεις δρουν υπό τις εντολές της προεδρίας.

«Θα συμβάλλουμε στη διατήρηση της σταθερότητας», καθώς οι θεσμοί αναζητούν έναν τρόπο εξόδου από την «οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση» με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα, πρόσθεσε ο αρχηγός των ΕΔ της Βραζιλίας.

Η πρόεδρος βρέθηκε μετά την επανεκλογή της ενώπιον μιας οξείας πολιτικής κρίσης, εν μέσω αλλεπάλληλων “αποκαλύψεων” για το σκάνδαλο διαφθοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, που πλήττει πολλά στελέχη της συμπολίτευσης, κι ενώ η Βραζιλία συνεχίζει να πλήττεται για δεύτερη χρονιά από μια βαθιά ύφεση της οικονομίας.

Η Ρουσέφ κατήγγειλε την Τρίτη με έντονο τρόπο στη Μπραζίλια μια απόπειρα «πραξικοπήματος» της αντιπολίτευσης, καθώς μια επιτροπή της Βουλής εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει στην ολομέλεια να ψηφίσει επί της πρότασης αποπομπής της από το αξίωμα.

Η δεξιά και φιλοαμερικανική αντιπολίτευση κατηγορεί την πρόεδρο ότι παραποίησε τα στοιχεία σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, και ιδίως για το δημόσιο έλλειμμα, ώστε να διευκολυνθεί η επανεκλογή της στο αξίωμα το 2014.

«Δεν συγκρίνω αυτό εδώ το πραξικόπημα με τα στρατιωτικά πραξικοπήματα του παρελθόντος, αλλά θα αποτελούσε μια ρήξη της συνταγματικής τάξης της Βραζιλίας», επέμεινε σε μια συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη σε πέντε διεθνείς εφημερίδες, ανάμεσά τους τη Guardian και τη New York Times, η Ρουσέφ, άλλοτε αγωνίστρια  που είχε φυλακιστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου της στρατιωτικής-αμερικανοκίνητης δικτατορίας (1964-85).

Η Ρούσεφ και ο Λούλα αποτελούν “κόκκινο πανί” για τις ΗΠΑ λόγω των στενών σχέσεών τους με Μόσχα και Πεκίνο, όπως το ιδιο συνέβαινε και με την οικογένεια Κίρχνερ στην Αργεντινή και τον προεδρο Μοράλες στην Βολιβία.

Δεν θεωρείται τυχαίο από όσους θέλουν να βλέπουν την πραγματικότητα ότι υπάρχει μια σχεδιασμένη  επίθεση κατά των φίλα προσκείμενων σε Ρωσία και Κίνα προέδρων της Λατινικής Αμερικής ώστε οι χώρες αυτές να επανέλθουν  στην σφαίρα επιρροής της Ουάσιγκτον.

Αυτή τη στιγμή η Κολομβία είναι η μόνη χώρα με στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ ένώ στην Αργεντινή μετά την ήττα του κόμματος της Κίρχνερ, ο νικητής και προτιμητέος από τους Αμερικανούς Μαουρίτσιο Μάκρι που κέρδισε τον διάδοχο της Κριστίνα Φερνάντεζ, Ντανιέλ Σκιόλι, επιχειρεί να την “ξαναδέσει” στο αμερικανικό άρμα.

Τώρα επιχειρείται να εκδιωχθεί και η “ενοχλητική” Ντ.Ρούσεφ.

Όσο για τον επίσης “ενοχλητικό” Βολιβιανό πρόεδρο Ε.Μοράλες έχουν ξεσπάσει και εκεί τα ανάλογα και “απαραίτητα” σκάνδαλα.

Ολα ξεκίνησαν κατά την προεκλογική περίοδο για το δημοψήφισμα της 21ης Φεβρουαρίου. Μια αναμέτρηση στην οποία ο Εβο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006, ο οποίος ευαγγελιζόταν τον σοσιαλισμό, την διαφάνεια και την ηθική, ήθελε να αλλάξει το σύνταγμα για να μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, μια τέταρτη φορά, το 2019. Οι πολίτες ψήφισαν Όχι 51,3%.

Σε αυτό το Οχι συνέβαλε το γεγονός ότι προηγήθηκε μια θύελλα αποκαλύψεων για τον πρόεδρο της Βολιβίας. Εν πρώτοις, η ερωτική του σχέση με μια ψηφοφόρο του κόμματός του, το 2005, την Γκαμπριέλα Ζαπάτα. Η Ζαπάτα εκείνη την εποχή ήταν μόνο 17 ετών και γέννησε ένα παιδί απο την σχέση τους. Ο Μοράλες αναγνώρισε το παιδί, όπως φαίνεται από την πράξη γέννησής του, την οποία αποκάλυψε ο τοπικός Τύπος.

Στην αρχή ο Μοράλες αρνήθηκε τα πάντα. Μετά, τα ομολόγησε όλα, σαν να μην συνέβαινε τίποτα και πρόσθεσε ότι το εν λόγω παιδί πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του και ότι η ερωτική σχέση που είχε με την νεαρή γυναίκα τελείωσε σύντομα.

Η υπόθεση κανονικά έπρεπε να είχε τελειώσει εδώ. Εξάλλου, αφορούσε την προσωπική ζωή του Μοράλες: είναι ανύπαντρος, παρότι έχει δύο παιδιά από δύο διαφορετικές γυναίκες. «Εχω παντρευτεί τη χώρα μου» είναι το σύνθημα του Μοράλες, 56 ετών, ο οποίος δεν έχει ποτέ εμφανιστεί δημόσια με κάποια Πρώτη Κυρία.

Αλλά η ιστορία είχε και οικονομική «ουρά» και όπως φάνηκε, η 28χρονη σήμερα Γκαμπριέλα Ζαπάτα δεν βρισκόταν πολύ μακριά από τους διαδρόμους της εξουσίας. Εγινε οικονομική σύμβουλος μιας κινεζικής εταιρείας, της China CAMC Engineering Co., η οποία κέρδισε διάφορες δουλειές με το κράτος της Βολιβίας, έναντι 560 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κοινή γνώμη της Βολιβίας ξεσηκώθηκε. Ολοι κατάλαβαν ότι η θέση αυτή δεν δόθηκε τυχαία στην Ζαπάτα και ότι κάτι κρύβεται. Η αντιπολίτευση καταγγγέλει ότι η Ζαπάτα ζει σαν εκατομμυριούχος, σε πολυτελή έπαυλη και ότι η αλλαγή της είναι εμφανής.

Είναι σαφές ότι ακόμα και αν δεν ανατραπεί ο Ε.Μοράλες είναι πλέον πολύ πιθανό ότι ο όποιος διάδοχός του δεν θα μπορέσει να κερδίσει την προεδρία.

Σε συνάρτηση με τα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο πρόεδρος  της Βενεζουέλας Ν.Μαντούρο (είτε αληθινά είτε προσχεδιασμένα από το εξωτερικό) είναι πλεόν σαφές ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν ολική επαναφορά στον ζωτικό τους χώροτης χώρες  της  Λ.Αμερικής οι ηγέτες των οποίων πέτυχαν την απεξάρτηση τους από τον μεγάλο αδελφό