ΥΠΕΞ:Δεν υπάρχει Κύπριος νεκρός στις Βρυξέλλες

Μόνο μια Κύπρια τραυματίσθηκε και θα πάρει εξιτήριο σε 2-3 μέρες

Τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα σήμερα και έκαναν λόγο για Κύπριο μεταξύ των νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, διέψευσε κατηγορηματικά ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι υπάρχει μια Κύπρια τραυματίας η οποία νοσηλεύεται με εγκαύματα πρώτου βαθμού σε στρατιωτικό νοσοκομείο στις Βρυξέλλες και η οποία αναμένεται να πάρει εξιτήριο σε 2-3 περίπου μέρες.

Τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα σήμερα και έκαναν λόγο για Κύπριο μεταξύ των νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες διέψευσε κατηγορηματικά ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων.

 Ένας άλλος Κύπριος πολίτης, εργαζόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος βρισκόταν στη στάση του μετρό Maelbeek υπέστη απλά μικρές εκδορές και δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Ο ΓΔ του ΥΠΕΞ παρέθεσε σήμερα διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο κατά την οποία προέβη σε ανακεφαλαίωση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξανδρος Ζήνων διέψευσε και επισήμως τις «πληροφορίες» που κυκλοφόρησαν νωρίτερα σήμερα και έκαναν λόγο για Κύπριο μεταξύ των νεκρών. Ο κ. Ζήνων σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε το απόγευμα διάψευση από το ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews, το οποίο είχε μεταδώσει τις εν λόγω πληροφορίες. Μάλιστα ο κ. Ζήνων κάκισε «αυτό το δείγμα ανεύθυνης δημοσιογραφικής συμπεριφοράς» και εξήγησε ότι το Euronews πήρε τις πληροφορίες του από ελλαδικό κανάλι. Ανέφερε μάλιστα ότι είναι προς τιμήν των κυπριακών ΜΜΕ που δεν αναμετέδωσαν αυτή την αβάσιμη είδηση.

Επιβεβαίωσε εκ νέου ότι μεταξύ των τραυματιών από τις επιθέσεις βρίσκεται και μια Κύπρια νεαρής ηλικίας που ταξίδευε με ενδιάμεσο σταθμό τις Βρυξέλλες και η οποία μετά από προσπάθειες που διήρκεσαν μέχρι νωρίς το απόγευμα, εντοπίστηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Βρυξελλών όπου νοσηλεύεται με εγκαύματα πρώτου βαθμού. Όπως τόνισε ο κ. Ζήνων, οι πληροφορίες που δόθηκαν στις κυπριακές διπλωματικές αρχές είναι ότι σε 2-3 περίπου μέρες θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σημείωσε ότι λειτουργοί της Πρεσβείας και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας έχουν επισκεφτεί την τραυματία στο νοσοκομείο ενώ υπάρχει και επικοινωνία με την οικογένεια της καθώς κατά την έκρηξη καταστράφηκε το κινητό της και απώλεσε τα ταξιδιωτικά της έγγραφα.

«Ήδη έχει επικοινωνήσει ο Πρέσβης της ΚΔ στο Βέλγιο και της έχει προσφέρει κάθε βοήθεια και αρωγή και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί στη συνέχεια» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης από το κυπριακό ΥΠΕΞ, ο Αλέξανδρος Ζήνων σημείωσε ότι μισή περίπου ώρα μετά τις πρώτες εκρήξεις στο αεροδρόμιο Zavantem των Βρυξελλών, δηλαδή γύρω στις 8:30 το πρωί ώρα Κύπρου, υπήρξε κινητοποίηση των δύο κυπριακών διπλωματικών αρχών στις Βρυξέλλες, της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βέλγιο και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, όπως επίσης και της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Δόθηκαν αμέσως οδηγίες για επικοινωνία με τις βελγικές αρχές για να διακριβωθεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων και έγινε και μια πρώτη καταγραφή όλων εκείνων των Κυπρίων που ζουν στις Βρυξέλλες, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται γύρω στα 500 άτομα, και οι οποίοι είναι γνωστοί στην Πρεσβεία.

Επίσης έξι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ οι οποίοι είτε ταξίδευαν είτε βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για υπηρεσιακούς λόγους διαπιστώθηκε μετά από επικοινωνία μαζί τους ότι ήταν ασφαλείς.

Σημείωσε επίσης σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων στο ΥΠΕΞ, ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Κύπρο παρακολουθείται επί καθημερινής βάσεως. «Σήμερα το πρωί υπήρξε σύσκεψη και θα υπάρξει και άλλη. Δεν είναι επειδή συνέβη αυτό. Η σημερινή σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη καθώς πρόκειται για συσκέψεις που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και υπάρχει αναθεώρηση του επιπέδου ασφαλείας ανάλογα με τα δεδομένα και τις πληροφορίες που έχουμε», είπε και πρόσθεσε πως για την ώρα στην Κύπρο δεν έχει υπάρξει αλλαγή του επιπέδου ασφαλείας ωστόσο υπάρχει εγρήγορση των αρχών ασφαλείας όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο ΓΔ του ΥΠΕΞ εξέφρασε εκ νέου την καταδίκη της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις και επανέλαβε όπως και το Νοέμβριο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να επιβάλουν τον δικό τους νόμο» και πως «οι αξίες, οι αρχές, ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής των ανοιχτών κοινωνιών μας στο τέλος θα επικρατήσει».

«Αυτό», τόνισε ο ΓΔ του ΥΠΕΞ, «είναι και το μήνυμα που έχουν δώσει όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα που είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη, όπως ήταν και η 13η Νοεμβρίου».

Εξέφρασε παράλληλα εκ μέρους της Κυβέρνησης συλλυπητήρια προς τη βελγική κυβέρνηση και προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο κ. Ζήνων υπενθύμισε ακόμη ότι το ΥΠΕΞ έχει ήδη εκδώσει δύο ανακοινώσεις σήμερα με οδηγίες προς όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες.

«Η συμβουλή μας είναι να επικοινωνούν με τις αεροπορικές τους εταιρείες για να ξέρουν αν και προς τα πού θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις. Πτήσεις πραγματοποιούνται αλλά όχι προς το αεροδρόμιο Zaventem. Διοχετεύονται είτε σε γαλλικά αεροδρόμια είτε σε άλλα αεροδρόμια του Βελγίου» σημείωσε, και προέτρεψε όσους Κύπριους βρίσκονται ή προγραμματίζουν να μεταβούν στις Βρυξέλλες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και οδηγίες των αρχών ασφαλείας του Βελγίου.

Όπως διευκρίνισε δεν υπάρχει γενική απαγόρευση μετάβασης προς το Βέλγιο, πρόσθεσε ωστόσο πως «είναι αυτονόητο πως όταν απαγορεύεται η κυκλοφορία μέσα στην πόλη των Βρυξελλών είναι προφανές ότι και κανένας δεν μπορεί να πάει εκεί».

Υπενθύμισε ότι η βελγική κυβέρνηση έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού και ασφάλειας από κίτρινο στο πορτοκαλί (επίπεδο 4,στο μέγιστο επίπεδο για τρομοκρατική απειλή) και μετά από την έκρηξη στο σταθμό Maelbeek έχουν ανασταλεί όλες οι μαζικές συγκοινωνίες και έχουν εκκενωθεί όλοι οι σταθμοί και στάσεις του μετρό της πρωτεύουσας.

Υπενθύμισε τέλος πως όσοι έχουν οικείους που ευρίσκονται στις Βρυξέλλες, για διακοπές ή εργασία, και επιθυμούν να ενημερώσουν το Υπουργείο Εξωτερικών για σκοπούς καταγραφής μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα +35722801000, +3227395111, στο κινητό του λειτουργού Υπηρεσίας +35799660129 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις cycc@mfa.gov.cy και dutyofficer@mfa.gov.cy.