Πανικός στο Βέλγιο:34 οι νεκροί από το μπαράζ επιθεσεων

Tο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ επιθέσεων στις Βρυξέλλες, που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 34 νεκρούς και 136 τραυματίες.617B13DF3E62EA4307666FAA4FCB91C7

Μόλις τέσσερις μήνες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, ο τρόμος επέστρεψε στην Γηραιά Ήπειρο και πλήγωσε την «καρδιά» της Ευρώπης μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων στο διεθνές αεροδρόμιο αλλά και το μετρό των Βρυξελλών.
Λίγο μετά τις 8:00 το πρωί (τοπική ώρα), δύο εκρήξεις συγκλόνισαν το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ, όπoυ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 81 άνθρωποι.
Λίγη ώρα αργότερα, τρομοκράτες έσπειραν το θάνατο σε σταθμό του μετρό κοντά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου σκοτώθηκαν άλλοι 20 άνθρωποι.

Τρένο με τρία βαγόνια αναχωρούσε από τον σταθμό Maelbeek με κατεύθυνση  το Arts-Loi, όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Η βόμβα φαίνεται ότι εξερράγη στο μεσαίο βαγόνι που διερχόταν από την αποβάθρα εκείνη την στιγμή. Ο οδηγός αμέσως ακινητοποίησε το τρένο και εκκένωσε το πρώτο και το τελευταίο βαγόνι, όπως μεταδίδει το RTBF.
Πυκνοί καπνοί έβγαιναν από το κτίριο του μετρό Maelbeek, ενώ εικόνες έδειχναν επίσης επιβάτες να απομακρύνονται από τις γραμμές του μετρό μέσα σε τούνελ και κοντά στο σταθμό του μετρό Schuman.
Μετά το χτύπημα, η Κομισιόν, απηύθυνε σύσταση προς το προσωπικό της να παραμείνει εντός του κτιρίου και όσοι βρίσκονται σπίτια τους να μείνουν εκεί.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών στις γραμμές 2 και 6 του μετρό
Ξεκίνησε και πάλι η κυκλοφορία των συρμών στις γραμμές του μετρό 2 και 6 στις Βρυξέλλες, ενώ άνοιξαν και οι τρεις σιδηροδρομικοί σταθμοί της πόλης –με αυξημένα μέτρα ασφαλείας– σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Βελγίου.
Οι γραμμές 1 και 5, οι οποίες περνούν από το σημείο της έκρηξης, παραμένουν κλειστές.
Η οδηγία για αποφυγή μετακινήσεων ήρθη, ωστόσο οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση και το επίπεδο συναγερμού παραμένει στο 4 για το σύνολο του Βελγίου.
Πάντως, ο κεντρικός σταθμός θα παραμείνει κλειστός προς το παρόν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre, στους δύο σταθμούς που άνοιξαν θα υπάρχει παρουσία 500 στρατιωτών. Εν τω μεταξύ, τo αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό και την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου.
Το χρονικό των επιθέσεων
Ανάμεσα στους τραυματίες στο αεροδρόμιο είναι και μια Κύπρια υπήκοος, που όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου   νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Οι αρχές της χώρας ανέφεραν ότι πρόκειται για επιθέσεις αυτοκτονίας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα τρία γιλέκα καμικάζι που εντοπίστηκαν μέσα στους χώρους του αεροδρομίου. Την ίδια ώρα, το βελγικό δίκτυο RTFB μετέδωσε ότι στο Ζάβεντεμ εντοπίστηκε και ένα καλάσνικοφ -όπλο σήμα κατατεθέν των τρομοκρατών του Παρισιού. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι λίγα λεπτά πριν από τις εκρήξεις, ακούστηκαν πυροβολισμοί και φωνές στα αραβικά.
Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι όλα τα δρομολόγια προς και από το αεροδρόμιο από μέσα σταθερής τροχιάς έχουν ακινητοποιηθεί και οι αρχές ζητούν από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.
Το Sky News του Λονδίνου μεταδίδει ότι οι εκρήξεις έλαβαν χώρα στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, κοντά στο γραφεία της εταιρίας American Airlines και της SN Brussels Αirlines.
Συναγερμός στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες
Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τις εκρήξεις στο μετρό, που άφησαν πίσω τους νεκρούς και τραυματίες.
Οι βελγικές αρχές έχουν θέσει τη χώρα στον ύψιστο βαθμό συναγερμού ενώ προληπτικά μέτρα λαμβάνουν και διάφορα άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε στο Twitter ότι έχει ήδη συγκαλέσει σύσκεψη της ομάδας Cobra, της ομάδας που αντιμετωπίζει έκτακτα γεγονότα.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, τα σύνορα των Βρυξελλών με την Ολλανδία έχουν κλείσει ενώ μέτρα έχουν ληφθεί και στη μεθόριο με την Γερμανία. Ο Ολλανδικός στρατός έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας του και στα αεροδρόμια της χώρας.
Την ίδια ώρα, έχουν ακυρωθεί και όλα τα δρομολόγια των τρένων που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από το Παρίσι προς τις Βρυξέλλες.

Αυτοί ειναι οι καμικάζι;

newego_LARGE_t_1101_54651275_type13148

Μια φωτογραφία που εικάζεται ότι δείχνει τους καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών κυκλοφορεί στα βελγικά ΜΜΕ.

Οι δύο άντρες με τα μαύρα εικάζεται ότι είναι οι βομβιστές αυτοκτονίας ενώ ο εικονιζόμενος με την λευκή μπλούζα φαίνεται ότι έχει διαφύγει.
Το βελγικό δίκτυο RTBF αναφέρει ότι οι δύο καμικάζι φορούν από ένα μαύρο γάντι στο αριστερό τους χέρι –κάτι που σύμφωνα με ορισμένους μπορεί να αποδοθεί στην προσπάθειά τους να κρύψουν τον πυροκροτητή.
Οι βελγικές αρχές διέρρευσαν κατά λάθος την φωτογραφία στο διαδίκτυο αλλά αργότερα επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά της.
Οι επιθέσεις εν συντομία
• Λίγο μετά τις 8:00 τοπική ώρα, πραγματοποιήθηκαν δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζάβεντεμ, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι. Οι βελγικές εισαγγελικές αρχές αναφέρουν ότι τις επιθέσεις εξαπέλυσαν βομβιστές αυτοκτονίας. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.
• Σε δεύτερη επίθεση στο μετρό του Maalbeek κοντά στο κτίριο της Κομισιόν, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι.
• Την ευθύνη για τις επιθέσεις έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος
• Το Βέλγιο κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος
• Το διεθνές αεροδρόμιο του Βελγίου θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. Όλα τα δρομολόγια τρένων μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού έχουν ανασταλεί.
• Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στο πυρηνικό κέντρο Τιχάνζ στο Βέλγιο.
• Οι αρχές της χώρας αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στο τέσσερα, το υψηλότερο δυνατό.
• Οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε ελεγχόμενες εκρήξεις στο αεροδρόμιο, κοντά στο μετρό αλλά και στο Φλαμανδικό πανεπιστήμιο.
• Όλα τα σχολεία των Βρυξελλών είναι κλειστά.
• Το τηλεφωνικό δίκτυο έχει καταρρεύσει, και οι αρχές προτείνουν στον κόσμο να επικοινωνεί με τους οικείους τους μέσω SMS και κοινωνικά δίκτυα
• Ο βέλγος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τυφλές, βίαιες επιθέσεις» και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν δεκάδες θύματα.
• Οι ηγέτες του κόσμου στέκονται δίπλα στις Βρυξέλλες. Μεταξύ αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντέιβιντ Κάμερον.
• Ο δήμαρχος των Βρυξελλών δήλωσε ότι η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων θα είναι μακρά και δύσκολη.