Γ.Γ. ΑΚΕΛ:«Δυναμίτης στα θεμέλια του Ε. Συμβουλίου η δημοσιοποίηση πρακτικών »

Ο Αντρος Κυπριανού εξέφρασε φόβους ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα συγκαλέσει ξανά Εθνικό Συμβούλιο

 

Δυναμίτης στα θεμέλια της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η ηγεσία της ΠΣΕΚΑ και της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, στο Παγκύπριο Κοινοτικό Κέντρο.

Ï Ãåíéêüò ÃñáììáôÝáò ôïõ ÁÊÅË ¢íôñïò Êõðñéáíïý, ìéëÜ óôçí äçìïóéïãñÜöï ôïõ ÊÕÐÅ ÑáëëÞ Ðáðáãåùñãßïõ, Ëåõêùóßá 25 Éáíïõáñßïõ 2016.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

«Πολύ φοβούμαι ότι θα είναι ταφόπετρα για το Εθνικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος δεν θα ξανασυγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, μετά από αυτά που γίνονται».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ ενημέρωσε την ηγεσία της παροικίας για τους στόχους της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και τις εξελίξεις στο κυπριακό. Λίγο νωρίτερα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επισκέφθηκε και το οίκημα της Ενωσης Κυπρίων Αμερικής.
Χθες συνέχισε τις επαφές του με πρέσβεις μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και σήμερα ολοκληρώνει με συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ με τον βοηθό ΓΓ αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν.
Μιλώντας στο δείπνο προς τιμή του, ο Αντρος Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ από την αρχή της Προεδρίας του Νίκου Αναστασιάδη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει αντιπολιτευτικά στο κυπριακό κι επειδή η λύση του ή μη έχει να κάνει με το μέλλον της Κύπρου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας και πατριωτικού καθήκοντος.

«Το ταξίδι στις ΗΠΑ γίνεται από τη μια για να ενημερώσουμε πως αντικρίζουμε τις εξελίξεις στο κυπριακό και από την άλλη να ακούσουμε τις απόψεις τους. Πριν έρθουμε συνεννοηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα κινηθούμε στα πλαίσια που είχαμε κινηθεί στη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Κωνσταντινούπολη».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις του κυπριακού είπε ότι από την αρχή θέση του ΑΚΕΛ ήταν οι δύο ηγέτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δημόσιες παρεμβάσεις τους και να επικεντρωθούν στις συνομιλίες.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως έγινε πρόοδος στις συνομιλίες. Διευκρίνισε ότι στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας με ελάχιστες φραστικές διαφοροποιήσεις επαναβεβαιώθηκαν τα συμφωνηθέντα μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ , ενώ στο περιουσιακό πέραν των παλαιών συγκλίσεων έχει υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.
«Θέση μας ήταν πάντα στο περιουσιακό ότι θα έπρεπε να συνδεθεί με το εδαφικό, από το οποίο εξαρτάται η επίτευξη προόδου,. Δυστυχώς ενώ τα Ηνωμένα Εθνη συμφωνούν μαζί μας, η τουρκική πλευρά επιμένει ότι δεν δέχεται τα διασύνδεσή τους».
Είπε ότι καταφέραμε αναγνώριση του δικαιώματος της περιουσίας και πέραν των τριών θεραπειών που συμφωνήθηκαν μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί κατόρθωσαν να διαμορφώσουν και νέες κατηγορίες, ουσιαστικά υποδιαιρέσεις των τριών.
«Εγινε κατορθωτό να κατηγοριοποιηθούν οι περιουσίες ώστε να υπάρχει ταυτόσημη προσέγγιση των διαφόρων κατηγοριών τους. Εκεί που σκοντάφτουμε είναι το ποιος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει πρώτος για την τύχη της συγκεκριμένης περιουσίας, με βάση σε ποια κατηγορία ανήκει. Εμείς επιμένουμε ότι τον πρώτο λόγο έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης», είπε ο κ. Κυπριανού.
Πάντως αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκαλεί στις διαπραγματεύσεις η απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Δημόπουλου.
Σε σχέση με το εδαφικό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο αριθμός των 84.000 Ε/Κ που θα επέστρεφαν βάση του σχεδίου Ανάν πρέπει να ανέλθει στους 100.000.
«Μάλιστα σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όταν πήγαμε στην Τουρκία προτείναμε η χερσόνησος της Καρπασίας (4 χωριά) να τεθούν κάτω από τη διοίκηση της κεντρικής κυβέρνησης. Με την πρόταση αυτή άλλες 15.000 περίπου Ελληνοκύπριοι θα επέστρεφαν στην περιουσία τους κάτω από την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης και θα καταφέρναμε να αλλάξουμε το συσχετισμό αναφορικά με τις ακτογραμμές».
Ο Αντρος Κυπριανού έκανε εκτενή περιγραφή των συνομιλιών του στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι η πλευρά μας οφείλει να επιμείνει στις αρχές λύσης του κυπριακού, όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν των συνομιλιών.
«Στο οίκημα της Ενωσης Κυπρίων ένας νεαρός με ρώτησε ‘’θα μας πουλήσετε΄’; Ιδιαίτερα εμείς δεν θα πουλήσουμε κανένα. Θα επιμένουμε στις αρχές λύσης του κυπριακού. Όμως να κατανοήσουμε ότι μπροστά μας έχουμε δύο επιλογές και δεν υπάρχει τρίτη. Η μία, ξέροντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε από την Τουρκία να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέσω των διαπραγματεύσεων για να την πείσουμε ότι είναι και προς το συμφέρον της να συνεργαστεί για την επίτευξη λύσης. Και βέβαια την ίδια στιγμή να αναλάβουμε διεθνή εκστρατεία – κι αυτό κάνουμε εμείς εδώ – για να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην Τουρκία, που είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Ο κ. Κυπριανού απέρριψε την άλλη επιλογή, της λογικής ότι αφού η Τουρκία δεν θέλει λύση να σταματήσουμε να συνομιλούμε μαζί της και να περιμένουμε αφήνοντας τα δεδομένα να εξελιχθούν μόνα τους.

«Αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελίσσονται μόνα τους μοιραία οδηγούμαστε ολοένα πιο κοντά στη διχοτόμηση, η οποία για μας είναι καταστροφική και δεν πρόκειται να τη δεχθούμε ποτέ».

Διευκρίνισε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι πως αν φανεί ότι τα πράγματα δεν οδηγούνται σε λύση, ο Πρόεδρος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να μην υποβάλει το λαό σε δίλημμα μέσω δημοψηφίσματος.
«Να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις τότε και να περιμένουμε μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν εκ νέου. Αυτό θα πρέπει να πει και με τον τρόπο αυτό θα ακυρώσουμε τη δυνατότητα της Τουρκίας να προωθήσει το άλλο της στόχο, αν δε λυθεί το κυπριακό, να μπορέσει να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος. Αν έχουμε καλή θέληση και συνεργαστούμε, κανείς δεν θα μπορέσει να συμφωνήσει με αναβάθμιση του ψευδοκράτους».
Σε άλλο σημείο ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν έχουμε αυταπάτες ότι η Τουρκία θα μετακινηθεί στις θέσεις μας, όμως έχουμε υποχρέωση να το προσπαθήσουμε.
Τόνισε ότι για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό, κάτι που παραδέχθηκε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει.
«Δυστυχώς κυριαρχούν σκοπιμότητες. Και δεν κυριαρχούν μόνο από τη μια πλευρά, αλλά κι από την άλλη. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας ότι προχωρούμε και πάμε προς τη λύση είναι εξωπραγματική. Η πραγματικότητα λέει ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές δυσκολίες οι οποίες θα πρέπει να ξεπεραστούν για να φτάσουμε σε συμφωνία. Και δεν είμαστε σίγουροι αν θα ξεπεραστούν, γιατί χρειάζεται να επιδείξει πολιτική βούληση η Τουρκία».

Παράλληλα εξέφρασε απόλυτη διαφωνία με την προσέγγιση ότι «ο Αναστασιάδης έχει ξεπουλήσει τα πάντα και μας οδηγεί σε καταστροφική λύση».
«Αυτή η προσέγγιση είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας», είπε.
Την ίδια στιγμή ο Αντρος Κυπριανού εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για την δημοσιοποίηση από αρχηγό κόμματος πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου.
«Θεωρώ ότι αυτό που έγινε είναι δυναμίτης στα θεμέλια της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου. Πολύ φοβούμαι ότι θα είναι ταφόπετρα για το Εθνικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος δεν θα ξανασυγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, μετά από αυτά που γίνονται».

Χαρακτήρισε δευτερεύουσας σημασίας τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ παράλληλα μίλησε για μεγάλη διαστρέβλωση που γίνεται, φέρνοντας σαν παράδειγμα τον αριθμό δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, που είναι όπως είπε ίδιος με το σύνταγμα του 1960.

Στο ερώτημα ομογενή, πόσο θα επηρεάσουν οι εκλογές το κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως εξαρτάται από το πόσο υπεύθυνα θα συμπεριφερθούν τα κόμματα.
«Εμείς καταστήσαμε σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε τις θέσεις μας στο κυπριακό για χάρη του να πιάσουμε πέντε σταυρούς παραπάνω. Πολύ φοβούμαι όμως ότι και η ίδια η κυβέρνηση μπήκε σ’ αυτό το παιγνίδι», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αναφέροντας ως παραδείγματα την εξαγγελία 3 μήνες προ των εκλογών της διερεύνησης της διαδικασίας αδειοδότησης των τεμαχίων στην ΑΟΖ, αλλά και την μείωση της θητείας με παράλληλη πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, την οποία τοποθετεί χρονικά το Νοέμβριο.
«Όταν λες ότι θα λύσω το κυπριακό ως το Δεκέμβρη, αλλά το Νοέμβρη προσλαμβάνεις 3.000 στρατιώτες τη στιγμή που λες ότι λύση θα προνοεί αποστρατικοποίηση της Κύπρου, τι σημαίνει αυτό;», πρόσθεσε.