Ο αντικομμουνιστής Γκάουκ επιτίθεται ξανά στην Αριστερά της Γερμανίας

Αμφισβητεί το δικαίωμα στο Die Linkeνα

να  κυβερνήσει στις περιφέρειες  της πρώην Ανατολικής Γερμανίας

Ο πρόεδρος της Γερμανίας έκανε σήμερα μια σπάνια παρέμβαση στην κομματική πολιτική αμφισβητώντας ότι το κόμμα που κατάγεται από τους κομμουνιστές που κάποτε ήλεγχαν την Ανατολική Γερμανία είναι έτοιμο για να κυβερνήσει ένα από τα 16 κρατίδια της επανενωθείσας χώρας.newego_LARGE_t_1101_54417761_type12713

Μία εβδομάδα πριν από τους «εορτασμούς» , από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Γιόαχιμ Γκάουκ δήλωσε πως εξακολουθεί να μην πιστεύει πως το Die Linke, το ριζοσπαστικό κόμμα “Η Αριστερά”, μπορεί να κυβερνήσει καλά.
Ο Γκάουκ, η θέση του οποίου ως αρχηγού του κράτους είναι κυρίως εθιμοτυπική, είναι ένας λουθηρανός πρώην πάστορας ο οποίος είχε διεξαγάγει εκστρατεία κατά  της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας  υπερασπιζόμενος τάχατες τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του που θα μεταδοθεί σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Γκάουκ δήλωσε πως, ενώ σέβεται το δικαίωμα του ανατολικογερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας να επιλέξει τον πρωθυπουργό του μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν εκεί το Σεπτέμβριο, εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες για το Die Linke.
“Άνθρωποι της ηλικίας μου που έζησαν την ΓΛΔ ( Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία) το βρίσκουν δύσκολο να το δεχθούν”, δήλωσε στο ARD ο 74χρονος πρόεδρος. “Όμως είμαστε σε μια δημοκρατία”.
“Σεβόμαστε την απόφαση που παίρνει ο κόσμος στις εκλογές, αλλά ταυτόχρονα αναρωτιόμαστε: άραγε το κόμμα που θα δώσει τον πρωθυπουργό του κρατιδίου έχει πραγματικά αλλάξει τόσο πολύ τις ιδέες που είχε κάποτε για την καταπίεση του λαού ώστε να μπορούμε να το εμπιστευόμαστε πλήρως;”
Πάντως οι δηλώσεις  του Γκάουκ είναι πιθανό να αναζωπυρώσουν νέες εντάσεις  και συζήτηση για το Die Linke, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, καθώς χαίρει μεγάλης υποστήριξης σε τμήματα της ανατολικής Γερμανίας.
Ο ηγέτης του Die Linke και πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του προέδρου, ωστόσο ο συμπρόεδρος του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ δήλωσε πως ο Γκάουκ “υπερέβη τα εσκαμμένα”.
“Το Die Linke είναι ένα δημοκρατικό κόμμα που έχει συμβιβαστεί με το παρελθόν του και … έχει δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση με εντολή των ψηφοφόρων”, δήλωσε ο Ρίξινγκερ σε δημοσιογράφους. “(Ο Γκάουκ) δεν έχει δικαίωμα να το επικρίνει τόσο αυστηρά”.
Ο Ραλφ Στέγκνερ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπογράμμισε πως ο Γκάουκ θα πρέπει να παραμένει υπεράνω κομμάτων.
Οι εκλογές στη Θουριγγία αναστάτωσαν τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, οι οποίοι ήρθαν πρώτοι, αλλά χωρίς αρκετές ψήφους για να παρατείνουν την 24ετή κυριαρχία τους στο κρατίδιο.
Η Αριστερά ήρθε δεύτερη με τον Μπόντο Ράμελο, έναν 58χρονο συνδικαλιστή που μεγάλωσε στη Δυτική Γερμανία. Ο Ράμελο πλησιάζει να πείσει τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους να τον κάνουν τον πρώτο πρωθυπουργό κρατιδίου του Die Linke.
Κάτι τέτοιο θα ήταν διπλό πλήγμα για την Μέρκελ, καθώς το SPD είναι σε ομοσπονδιακό επίπεδο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της.