Βλ. Πούτιν:«Η συμπεριφορά της Αγκυρας κρύβει κινδύνους…»

Τον ιδιαίτερο προβληματισμό του για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και στην Α.Μεσόγειο, διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν στο περιθώριο της διάσκεψης του Valdai Club στο Σότσι, μη διαστάζοντας να κατηγορήσει την Άγκυρα ότι προβαίνει σε “αυτοκτονικού χαρακτήρα” κινήσεις!poutin_52

“Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να ακολουθεί μία πολιτική στην περιφέρειά της σε Ανατολή και Δύση, οποία μας προβληματίζει. Θέλουμε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα αλλά η συμπεριφορά της Αγκυρας κρύβει κινδύνους ειδικά για την Τουρκία. Ορισμένες φορές προβληματιζόμαστε για την λογική συνάφεια αυτής της πολιτικής. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εξουδετερώσουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή. Η Ρωσία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία και η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτής της οικονομικής σχέσης”.

Ο Β.Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου , που πρόσφατα εκβίασε ότι θα βοηθήσει το διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS μόνο αν υπάρχει σχέδιο για ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.

“Αν ο κ. Ερντογάν έχει σκοπό να αναμιχθεί στη Συρία μόνο και μόνο για να ανατρέψει τον Σύρο πρόεδρο και τη νόμιμα εκλεγμένη συριακή κυβέρνηση, θα ενεργοποιήσουμε τις εξοπλιστικές συμφωνίες με την συριακή δημοκρατία οι οποίες ανεαστάλησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τις ΗΠΑ” προειδοποίησε ο Πούτιν.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της κρατικής Δούμα, Sergey Naryshkin επίσης κατήγγειλε την Τουρκία ότι δολοπλοκεί από το 2011 για να ανατρέψει τη νόμιμη συριακή κυβέρνηση.

“Προσπαθούν να παρέμβουν με το πρόσχημα της δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης εντός του συριακού εδάφους”, ενώ χαρακτήρισε “θλιβερή παρωδία” την πρόσφατη αίτηση έγκρισης από το τουρκικό κοινοβούλιο ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας

“Λυπάμαι που βλέπω ότι το περίφημο δόγμα του Τούρκου Πρωθυπουργού “μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες ” έχει γίνει “μηδενική φιλική πολιτική” στη Μέση Ανατολή”, πρόσθεσε ο Naryshkin.

Ανησυχίες στην Ελλάδα

Στο μεταξύ όπως μεταδίδεται από την Αθήνα  εξαιρετικά προβληματισμένος επέστρεψε στην Ελληνική πρωτεύουσαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας (μέχρι αύριο το απόγευμα) Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρ.Τ.Ερντογάν.newego_LARGE_t_1101_54417657_type12713

Για πρώτη φορά είδε τόσο σκληρό τον Τούρκο πρόεδρο – με τον οποίο γνωρίζονται από την εποχή που ήταν αμφότεροο δήμαρχοι Αθηνών και Κωνσταντινούπολης – και τόσο αποφασισμένο να προχωρήσει σε Αιγαίο και Κύπρο σε ενέργειες οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ένταση και μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια της περιοχής και τα εθνικά συμφέροντα.

“Στην Κύπρο δεν κάνουν πίσω ούτε βήμα. Ανησυχώ” έλεγε στους στενούς του συνεργάτες ενώ δεν απέκρυψε πως υπάρχει ενα σκηνικό  υψηλής έντασης  με τις παραβιάσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πριν αναλάβει τα νεά του καθήκοντα στην Κομισιόν, βρέθηκε με τον Ερντογάν στο σπίτι του προέδρου της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η εικόνα που αποκόμισε ο Δ.Αβραμόπουλος είναι ότι η Τουκία είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση τους αδιαφορώντας για τις προσπάθειες να της ασκηθούν πιέσεις.