Λούλα:Δεν πρόκειται να με λυγίσουν …

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος προσήχθη και ανακρίθηκε το Σάββατο  στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς Petrobras, δήλωσε ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλος και κάλεσε τους οπαδούς του να βγουν στον δρόμο για να υπερασπιστούν το αριστερό κυβερνών Κόμμα των Εργατών (PT).

Brazil's President Luiz Inacio Lula da Silva gestures during a news conference in a Sao Paulo hotel October 29, 2006, after winning a landslide victory in the run-off election against his rival Geraldo Alckmin, according to the vote tally by Brazil's electoral court. REUTERS/Rickey Rogers (BRAZIL)

“Αν θέλουν να με νικήσουν, θα πρέπει να με αντιμετωπίσουν στους δρόμους αυτής της χώρας” και “εγώ επέζησα από την πείνα και αυτός που επιβιώνει από την πείνα δεν εγκαταλείπει ποτέ”, είπε υ, απευθυνόμενος σε εκατοντάδες οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο Σάο Πάολο.
Η τρίωρη ανάκριση του Λούλα  υπό αστυνομική κράτηση ήταν η σπουδαιότερη εξέλιξη στη διετή έρευνα που επικεντρώνεται στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleo Brasileiro SA (Petrobras).
Η κράτηση του 70χρονου Λούλα, του πρώτου προερχόμενου από την εργατική τάξη προέδρου της Βραζιλίας και ήρωα εκατομμυρίων Βραζιλιάνων, προκάλεσε σοκ σε πολλούς στη χώρα. Η διακυβέρνησή του από το 2003 έως το 2010 βοήθησε να βγουν από τη φτώχεια 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι και ενίσχυσε τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Υποστηρικτές και αντίπαλοι του πρώην συνδικαλιστή ηγέτη συγκρούσθηκαν έξω από το σπίτι του σε προάστιο του Σάο Πάολο αφού τέθηκε υπό κράτηση το πρωί του Σαββάτου. Πραγματοποιήθηκαν επίσης θορυβώδεις διαμαρτυρίες έξω από τα αστυνομικά γραφεία όπου ανακρινόταν.
Ανώτεροι δικαστές εξέφρασαν σήμερα ανησυχία για το γεγονός ότι τέθηκε υπό κράτηση, παρόλο που τόνισαν πως στηρίζουν τη σαρωτική έρευνα υποθέσεων διαφθοράς, που απειλεί να ανατρέψει την διάδοχό του, Ντίλμα Ρούσεφ.
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Μάρκο Αουρέλιο Μέγιο δήλωσε την Κυριακή στον ραδιοσταθμό CBN πως “τίποτε δεν δικαιολογεί τη χρήση βίας”, όταν η αστυνομία πήρε απροειδοποίητα τον Λούλα από το διαμέρισμά του.
Ακόμη και ο δικαστής Γκίλμαρ Μέντες, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια πως υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι το κυβερνών Κόμμα των Εργαζομένων χρησιμοποίησε έσοδα από δωροδοκίες για να χρηματοδοτήσει προεκλογικές εκστρατείες, χαρακτήρισε “λεπτό” ζήτημα την προσαγωγή του Λούλα.
Ο ομοσπονδιακός δικαστής που διέταξε να προσαχθεί ο Λούλα για ανάκριση, ο Σέρτζιο Μόρο, αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε χθες ότι είχαν ληφθεί μέτρα για να προστατευθεί η εικόνα του πρώην προέδρου στη διάρκεια της επιχείρησης και εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η εν λόγω επιχείρηση προκάλεσε βιαιότητες.
Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στο αρχηγείο του Κόμματος των Εργατών μετά την απελευθέρωσή του , ο Λούλα είπε ότι οι ανακριτές ήταν “ασεβείς προς τη δημοκρατία” και καταχράσθηκαν την εξουσία τους.
Ο ίδιος έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα, είτε όσο ήταν στην εξουσία είτε αφότου την εγκατέλειψε.
Χθες το πρωί, 500 οπαδοί του PT είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την κατοικία του για να τον υποστηρίξουν
“Είμαστε εδώ από αλληλεγγύη. Το χθεσινό μέτρο είχε αντίθετο αποτέλεσμα. Ενισχύει το PT και το κίνημα υπεράσπισης του προέδρου Λούλα”, είπε ο Ζεσουάλντο Φρέιτας, ένας 57χρονος δημόσιος υπάλληλος.
Γύρω στις 13:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), ο Λούλα κατέβηκε από το σπίτι του και περπάτησε ανάμεσά τους σφίγγοντας πολλά χέρια, λίγο πριν φθάσει η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία αφίχθη από την Μπραζίλια για μια ιδιωτική συνομιλία στο διαμέρισμα του προκατόχου της.
Η Ρούσεφ, η δημοτικότητα της οποίας είναι πολύ χαμηλή, βρίσκεται κι αυτή σε δύσκολη θέση, καθώς απειλείται από μια διαδικασία καθαίρεσης την οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2015 μια ομάδα νομικών που υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση και την κατηγορούν ότι παραποίησε τους δημόσιους λογαριασμούς, σε μια περίοδο που η Βραζιλία, η μεγαλύτερη οικονομία της λατινικής Αμερικής, διέρχεται μια ύφεση χωρίς προηγούμενο.
Ωστόσο στη διάρκεια της νύκτας άγνωστοι έγραψαν στους τοίχους του “Ινστιτούτου Λούλα” συνθήματα όπως “Λούλα κλέφτη! Κάτω η διαφθορά! Ήρθε η ώρα σου!”.
Φορώντας ένα κόκκινο μπλουζάκι με το άστρο του κόμματος στο στήθος, ο 70χρονος Λούλα επανέλαβε χθες το βράδυ το μήνυμα μαχητικότητας που είχε απευθύνει το πρωί μετά την ανάκρισή του.
Οι εισαγγελείς “ζωντάνεψαν τη φλόγα μέσα μου! Δεν ξέρω αν θα είμαι υποψήφιος το 2018 (για την προεδρία), αλλά αυτό αυξάνει την επιθυμία μου”, τόνισε υποσχόμενος να διατρέξει τη χώρα για να υπερασπιστεί το κόμμα που ίδρυσε το 1980, προς το τέλος της δικτατορίας.
Ο Λούλα κλήθηκε από τους εισαγγελείς να δώσει εξηγήσεις για ένα διαμέρισμα και μια εξοχική κατοικία που του ανήκουν και φέρεται ότι χρηματοδοτήθηκαν από επιχειρήσεις που κατηγορούνται για διαφθορά, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Μετά τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χθες, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα προσέφερε σήμερα την υποστήριξή του στον Λούλα: “Είμαι σίγουρος ότι δεν έχει καμιά σχέση με τα σκάνδαλα, θέλησαν να τον ταπεινώσουν”, δήλωσε.Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα χαρακτήρισε σήμερα “θέαμα για τα μέσα ενημέρωσης” την έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του για διαφθορά και τόνισε ότι “δεν έχει τίποτα να φοβηθεί”, λίγη ώρα αφότου αποχώρησε από την έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, όπου ανακρίθηκε επί περίπου τρεις ώρες.
Ο Λούλα προσήχθη για ανάκριση τα ξημερώματα, στο πλαίσιο των ερευνών που σχετίζονται με το σκάνδαλο της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras.
Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην έδρα του Κόμματος των Εργατών, ο Λούλα είπε ότι δεν χρειαζόταν να στείλουν την αστυνομία στο σπίτι της οικογένειάς του και ότι σήμερα αισθάνθηκε σαν κρατούμενος. “Αν ο δικαστής ήθελε να με ανακρίνει, θα αρκούσε να το ζητήσει”, τόνισε υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν έχει καταθέσει οικειοθελώς για την υπόθεση αυτή. Είπε μάλιστα ότι έχει ήδη απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν σήμερα και εξέφρασε το παράπονο ότι του αξίζει λίγος περισσότερος σεβασμός.
Η σημερινή ημέρα, συνέχισε, είναι “μια μέρα κατακραυγής και ασέβειας απέναντι στη δημοκρατία”. “Αν ήθελαν να με ακούσουν, αρκούσε απλώς να με καλέσουν και θα πήγαινα. Δεν χρωστάω τίποτα (σε κανέναν) και δεν φοβάμαι” τη δικαιοσύνη, είπε απο το Ινστιτούτο Λούλα, στο Σάο Πάουλο.
“Μου άναψαν μια φωτιά, η μάχη συνεχίζεται”, τόνισε, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειές που έκανε για να βοηθήσει τους φτωχούς έφεραν σε δύσκολη θέση τις ελίτ της Βραζιλίας.
Υπερασπιζόμενος εξάλλου την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ –η οποία δεν είναι κατηγορούμενη για την υπόθεση– είπε ότι δεν της έχει επιτραπεί να κυβερνήσει αφότου κέρδισε για δεύτερη φορά τις προεδρικές εκλογές. Όσον αφορά το δικό του πολιτικό μέλλον επανέλαβε ότι δεν ξέρει ακόμη αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2018.
Στο πλευρό του Λούλα τάχθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έχει πέσει θύμα μιας “άθλιας επίθεσης”.
“Λούλα, ο δρόμος ήταν μακρύς και δεν κατάφεραν να σε ξεφορτωθούν, από αυτήν την άθλια επίθεση θα βγεις πιο δυνατός, η Βενεζουέλα σ’ αγκαλιάζει”, έγραψε στο Twitter.
Ο Λούλα ανακρίθηκε σήμερα από την ομοσπονδιακή αστυνομία, αφού νωρίτερα είχε ερευνηθεί και το σπίτι του, για μια υπόθεση διαφθοράς και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που σχετίζεται με το σκάνδαλο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras.
Την αλληλεγγύη του στον Λούλα εξέφρασε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ενωμένου Σοσιαλστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), Έκτορ Ροντρίγκες. “Η δεξιά δεν έχει κανένα όριο, δεν πιστεύει στη δημοκρατία. Σήμερα συνέλαβαν τον σύντροφο Λούλα και χωρίς καμία απόδειξη τον κατηγορούν για διαφθορά. Τον συνέλαβαν επειδή ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία και τον στηρίζει το 70% του λαού”, ανέφερε ο Ροντρίγκες σε ένα μήνυμά του στο Twitter.
Ο Λούλα, που ήταν πρόεδρος από το 2003 μέχρι το 2010, δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Βραζιλίας, δηλώνοντας μόνο ότι θα το κάνει “εάν χρειαστεί”. Η δημοτικότητά του την εποχή που ήταν πρόεδρος είχε φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 80%.