ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν συζητούμε για τη λύση του Κυπριακού θα οδηγηθούμε σε καταστροφικές καταστάσεις

Αν δεν συζητούμε για λύση του Κυπριακού τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις, οι οποίες θα είναι καταστροφικές, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να συζητούμε, όχι για χάρη της συζήτησης, αλλά προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε επιτέλους στην επιθυμητή λύση.

Ðñïåäñéêü ÌÝãáñï óýóêåøç ôïõ Óõìâïõëßïõ Áñ÷çãþí ôùí êïììÜôùí, õðü ôçí ðñïåäñßá ôïõ ÐñïÝäñïõ ôçò Äçìïêñáôßáò Íßêïõ ÁíáóôáóéÜäç. Óôç óýóêåøç óõììåôÝ÷ïõí áðü ôï ÄÇÓÕ ï ÁâÝñùö Íåïöýôïõ, áðü ôï ÁÊÅË ï Áíôñïò Êõðñéáíïý, áðü ôï ÄÇÊÏ ï Íéêüëáò Ðáðáäüðïõëïò, áðü ôï ÊÓ ÅÄÅÊ ï ÃéáííÜêçò ÏìÞñïõ, áðü ôï ÅÕÑÙÊÏ ï ÄçìÞôñçò Óõëëïýñçò, áðü ôï Êßíçìá Ïéêïëüãùí Ðåñéâáëëïíôéóôþí ï Ãéþñãïò Ðåñäßêçò êáé áðü ôç Óõììá÷ßá Ðïëéôþí ï Ãéþñãïò ËéëëÞêáò.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι “αν δεν συζητούμε για λύση, τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις, οι οποίες θα είναι καταστροφικές γι` αυτό πρέπει να συζητούμε, όχι για χάρη της συζήτησης βέβαια, αλλά προσπαθώντας να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να φτάσουμε επιτέλους στην επιθυμητή λύση”.

“Και όταν μιλούμε εμείς για λύση – θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά επειδή υπάρχουν δυστυχώς οι πολλοί κακοπροαίρετοι που διαστρεβλώνουν – δεν εννοούμε την όποια λύση, εννοούμε λύση όπως την έχουμε συμφωνήσει και που θα βασίζεται σε αρχές που καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, πάνω στις αρχές που θεμελιώνεται η ΕΕ και βέβαια στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου”.

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις Νταβούτογλου για τη “συμφωνία” του νερού στα κατεχόμενα, οι οποίες, σύμφωνα με παρατήρηση δημοσιογράφου, “πολλοί θεώρησαν ότι απευθύνονται προς το ΑΚΕΛ”, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “μας κατονόμασε και ο κ. Νταβούτογλου και ο κ. Ταλάτ. Η θέση μας δεν αλλάζει, δεν διαφοροποιείται”.

“Η τ/κ κοινότητα με τη λύση στο Κυπριακό θα έχει τη δυνατότητα να υπογράφει συμφωνίες, οι οποίες θα συμφωνηθούν. Δηλαδή, στα θέματα τα πολιτιστικά, σε κάποια ζητήματα εμπορικής φύσης. Αυτό εξάλλου είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και έχει επαναβεβαιωθεί απ` ό,τι γνωρίζω μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί”, είπε.

Η “συμφωνία” για το νερό, πρόσθεσε, “ ξεφεύγει εντελώς απ` αυτά τα πλαίσια και είναι με αυτή την έννοια που εμείς είπαμε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και αυτή είναι η μια πτυχή. Υπάρχει βέβαια και η άλλη πτυχή που λέει ότι: Ξεπουλιέται ο φυσικός πλούτος της Κύπρου σε τουρκικές εταιρείες κάτι που δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Εμείς επιμένουμε ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο δημόσιο και εκεί πρέπει να παραμείνει”.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι το γεγονός ότι οι δύο πολιτείες θα μπορούν, σε περίπτωση λύσης, να κάνουν κάποιες συμφωνίες, αυτό “σε καμία περίπτωση” δεν σημαίνει κυριαρχία και πρόσθεσε πως “ως συνιστώσες οντότητες θα έχουν το δικαίωμα σε τομείς που είναι διαφορετικοί. Και ο τομέας της παιδείας, όπως ξέρουμε, είναι ένας τομέας που η κάθε κοινότητα και η κάθε πολιτεία μελλοντικά θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει δικές της συμφωνίες”, κατέληξε.