Συρία:Ειδικές δυνάμεις τραυμάτισαν βαριά το δολοφόνο του ρώσου πιλότου

 

Σε ειδική επιχείρηση μονάδας του Συριακού στρατού  τραυματίσθηκε βαριά ο Τούρκος ισλαμιστής Alparslan Celik ο οποίος δολοφόνησε άνανδρα πυροβολώντας την στιγμή που έπεφτε με το αλεξίπτωτο τον Ρώσο πιλότο του Su-24 στις 24 Νοεμβρίου, ενώ αιχμαλώτισε έναν άλλο Τούρκο ισλαμιστή μαχητή, ο οποίος βρισκόταν μαζί του.Alparslan Celik

Σύμφωνα με το αραβικό RT και το ιρανικό κρατικό δίκτυο, στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 12 Spetsnaz.“Εμφανίζεται στην τηλεόραση και σε αριθμό εφημερίδων που δημοσιεύουν τις συνεντεύξεις του και περπατά ελεύθερος στην Τουρκία, οι τουρκικές αρχές απλώς παρακολουθούν και δεν λαμβάνουν μέτρα ώστε να πιαστεί ο Celik. Εμείς θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να τον συλλάβουμε και να αποδώσουμε δικαιοσύνη “ είχε πει ο πρέσβης της Ρωσίας Andrey Karlov στο κανάλι Rossiya 24 και φαίνεται ότι οι Ρώσοι επιχείρησαν να κάνουν την απειλή τους πράξη.

Ο Alparslan Celik βαρύνεται με δεκάδες δολοφονίες αμάχων Αλεβιτών στην Συρία, εντός από την δολοφονία του Ρώσου πιλότου και θεωρείται το “αγαπημένο παιδί” του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Η επιχείρηση έγινε κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, νύχτα σε ένα σημείο όπου η ρωσική GRU είχε πληροφορίες ότι είχε καταλύσει ο Alparslan Celik μαζί με μία μονάδα ισλαμιστών. Η προσπάθεια σύλληψής του δεν πέτυχε γιατί έγιναν αντιληπτοί λόγω των πυροβολισμών από τους λοιπούς και αναγκάστηκαν να τον πυροβολήσουν, αλλά είχαν καταφέρει να βάλουν στο ελικόπτερο (ένα Mil Mi-8TBK) τον συνεργάτη του, επίσης υψηλόβαθμο ισλαμιστή. 

Η όλη επιχείρηση έγινε υπό την κάλυψη δύο μαχητικώων εγγύς κρούσης Su-25, δύο βομβαρδιστικών Su-35 και δύο μαχητικών Su-30SM που περιπολούσαν σε μεγαλύτερο ύψος.

Παρακωλύει τη διέλευση ρωσικών πλοίων η Αγκυρα

Στο μεταξύ, με διάφορες προφάσεις η Άγκυρα επιχείρησε να παρεμποδίσει σήμερα  την διέλευση έμφορτου ρωσικού αποβατικού πλοίου .Ccheot2WIAAPiFP

Κινητοποιώντας σκάφη, ελικόπτερα και υποβρύχια έδωσαν εντολή να  δράσουν “αν υπήρχε παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ” δήλαδή ύπαρξη ένοπλων ανδρών του ρωσικού Ναυτικού στο κατάστρωμα του ρωσικό αποβατικού πλοίου «Novocherkassk» που κατευθυνόταν στην Συρία.

Δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής κλάσης TCSG Guven 702, ελικόπτερο της τουρκικής Αστυνομίας και υποβρύχιο κλάσης 209/1400 Preveze/Gur παρακολουθούσαν την διέλευση έμφορτων ρωσικών αποβατικών και εμπορικών πλοίων  και συγκεκριμένα του Alexander Otrakovsky 031, του  Kazan-60 και του A.Tkachenko με προορισμό την Συρία. 

Το ρωσικό αποβατικό πλοίο «Novocherkassk» εισήλθε  στο Βόσπορο από την θάλασσα του Μαρμαρά γύρω στις 07.15 π.μ. στις 2 Μαρτίου 2016, με την Τουρκία να λαμβάνει πρωτόγνωρα  εναέρια και θαλάσσια μέτρα ασφαλείας καθόλη την διάρκεια της διέλευσης  του.

Την ίδια στιγμή η τουρκική αστυνομία είχε παραταχθεί κατά μήκος των ακτών του Βοσπόρου, ενώ το πλοίο κινούνταν συνοδευόμενο από τα τουρκικά πλοία, ελικόπτερα και υποβρύχια.