O συμπατριώτης Σενέρ, ένας αυθεντικός Λεβέντ(ης)

 

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Ο μοναδικός λόγος που υποχρεώνομαι να κανω διαδικτυακή «λαθρανάγνωση » στην εφ.Πολίτης είναι για να διαβάσω τα άρθρα του γνωστού δημοσιογράφου και ενός πραγματικού Κύπριου πατριώτη του Σενέρ Λεβέντ*.Από  την αντίπερα όχθη από την άλλη μισή σκλαβωμένη πατρίδα λέει την κατοχή , κατοχή και τον φασισμό, φασισμό  με όλες του τις αποχρώσεις.Τα λόγια του μεστά, αυθεντικά , απλά και απέριττα από περίπλοκες αναλύσεις. Μιλα απευθείας στην ψυχή όλων όσων  θέλουν μια πατρίδα και έναν λαό να ζουν ενωμένοι, μονιασμένοι χωρίς στρατούς κατοχής.Χωρις  εποικοδομητικές ασάφειες που θα μπαίνουν σαν σφήνες για να ξεγελάσει ο πιο ισχυρός αργότερα του άλλου.

Διαβάζοντας τον αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι απένταντι απο έναν παλιό φίλο να κεντά τον πόνο   και τους καημούς της πατρίδας και να φωνάζει για να  ξυπνήσει από τον λήθαργο και τις ψευδαισθήσεις όλους οσους πιστεύουν πως η Τουρκία έχει  πρόθεση να ξεκουμπηστεί από αυτόν τον τόπο που κρατεί σε αιχμαλωσία  τους τ/κ και κατακρατεί παράνομα το βιός και τις περιουσίες των ε/κ. Εχει τον ρομαντισμό του Τσε που αγωνιζόταν για να πετύχει το άπιαστο και εν πολλοίς το πέτυχε. Τρανό παράδειγμα  η Κούβα,  η οποία αντέχει ακόμα  και σήμερα υποχρεώνει τον πλανητάρχη να κάνει τα πικρά γλυκά,  να σεβαστεί την κυριαρχία της και να την επισκεφθεί .

Ελάχιστοι έχουν την ευψυχία και αυτη την απαράμιλλη τόλμη  του Λεβέντ (η) Σενέρ να τα βάζει με τον νεοσουλτάνο Ερτογάν και να ξεσκεπάζει τις μικρότητες του κατοχικού ηγέτη Μ.Ακιντζί.Και των εκάστοτε κατοχικών ηγετών που όταν ήταν στην αντιπολίτευση άλλα έλεγαν και όταν βρέθηκαν να είναι επικεφαλής του υποτελούς στην Τουρκία μορφώματος, μιλούσαν με την γλώσσα της Αγκυρας.

« Η Κύπρος στα δικά μου οράματα- λέει  είναι απαλλαγμένη από στρατούς και όπλα. ….Ονειρεύομαι μια Κύπρο με δύο πλευρές αλλά μία Κύπρο όπου Ε/Κ και Τ/Κ θα ζουν στις ίδιες πόλεις, στα ίδια χωριά, ανάμεικτοι… Ο καθένας να ζει όπου επιθυμεί, ελεύθερα. Αυτή την Κύπρο έχω στα όνειρά μου. …»

Ο Σενέρ κανει πολύ καλύτερη δουλειά  για να φέρει πιο κοντά Ε/κ και Τ/κ απ’ ότι όλοι μαζί οι πολιτικοί, ένθεν κακείθεν των οδοφραγμάτων.Γιατί έχει την διορατικότητα να  βλέπει μέσα στο σκοτεινό τούνελ τι μεθοδεύουν και ποίοι απεργάζονται τα συμφέροντα της πατρίδας μας.Ποίοι βάζουν στην ζυγαριά πρώτα τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα, την προίκα που θα αποκομίσουν με μια λύση στα μέτρα τους  και όχι  τη μοίρα τόσων ανθρώπων και ψυχών που για 42 χρόνια ούτε ο ΟΗΕ , ούτε η  πολυδιαφημιζόμενη  για τις αρχές της Ε.Ε. ούτε οι ΗΠΑ έχου καμιά διάθεση να βάλουν στο  εδώλιο την   Τουρκία ως τον  υπ’αριθμόν 1 ένοχο   για τα δεινά αυτού του τόπου.
Ο Σενέρ Λεβέντ τονίζει ότι στην Κύπρο «θα σωθούμε μόνο όταν ο Τουρκοκύπριος υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Ελληνοκύπριου και το αντίστροφο». Και  δικαίως του προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «… οι οπαδοί της ειρήνης που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους «οπαδούς του ναι»επιτίθενται σε όσους επιθυμούν ενιαία περιοχή αποκαλώντας τους «απορριπτικούς». Είναι δυνατόν να μην σαστίζει κανείς; διερωτάται :Συκοφαντούνται όσοι θέλουν μια ενιαία περιοχή. Ανακηρύσσονται «οπαδοί του όχι». Γιατί; Μήπως επειδή πιστεύουν ότι μόνο έτσι μπορεί να είναι εφικτή η λύση και ότι η τουρκική πλευρά δεν θα δεχτεί ποτέ τη μια ενιαία περιοχή; (….) Μήπως είναι κάτι ανεπιθύμητο να ζούμε μαζί σε αυτό το νησί στα ίδια χωριά και στις ίδιες γειτονιές; Σώνει και καλά οι Τούρκοι πρέπει να μαζευτούν σε ένα μέρος και οι Έλληνες σε άλλο; Αν ζούμε μεικτά μήπως θα φαγωθούμε μεταξύ μας; Σε αυτό το σημείο είμαστε μετά από τόσα χρόνια; 
Με τι στρεβλή εικόνα είμαστε αντιμέτωποι! Εκείνοι που τάσσονται υπέρ της διαίρεσης είναι υποστηρικτές της λύσης και της ειρήνης! Εκείνοι που αντιτίθενται στη διαίρεση είναι αντίπαλοι της λύσης! Όποιος μιλάει για δύο περιοχές είναι οπαδός του «ναι»! Όποιος μιλάει για μία περιοχή είναι οπαδός του «όχι»! Είναι ντροπή πλέον να ζητάει κανείς μιαν Κύπρο «ανεξάρτητη, αδέσμευτη, απαλλαγμένη από τις βάσεις»! Γίνεται αντιληπτό ότι είναι πιο εθνικιστές από εκείνους που αποκαλούν εθνικιστές όσοι επιθυμούν δύο περιοχές και απορρίπτουν τη συμβίωση σε μεικτά χωριά και γειτονιές….» Αν λένε «ναι» σε αυτό με το ζόρι χωρίς να το θέλουν απλώς και μόνο για να υπάρξει λύση, να μας το εξηγήσουν. Φυσικά πρέπει να τονιστεί και το εξής. Μήπως όσοι ζητούν μια ενιαία περιοχή το θέλουν αυτό επειδή αντιτίθενται γενικά στη λύση; Δηλαδή, το προβάλλουν αυτό ως δικαιολογία; Αν όλα τα υπόλοιπα είναι εντάξει και μόνο αυτό δεν είναι, μήπως θα πουν «όχι»; Για όλους υπάρχει μια ιδανική λύση και μια εφικτή λύση. Δεν βλάπτει κανέναν να λέμε την ιδανική λύση…»

Στα μάτια πολλών Τ/Κ και Ε/κ ο Σενέρ είναι ένας τολμηρός ,αυθεντικός πατριώτης ένας πραγματικός Λεβέντης που κωπηλατεί αντίθετα στο ρεύμα .Στα μάτια του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας είναι ένα εμπόδιο γι’ αυτό επιχείρησαν να τον φιμώσουν , να τον φυλακίσουν να τον αποτελειώσουν .Ευτυχώς δεν τα κατάφεραν .

Στα μάτια των μικρόψυχων, που δεν μπορούν να φτάσουν το μπόι του είναι ένας ονειροπόλος, ένας πράκτορας, ένας πολυλογάς…ένας ενοχλητικός που τους χαλά τα παιγνίδια.

Ευχομαι να συνεχίσει να ενοχλεί και να ξεσκεπάζει…Να βάζει μαύρο στο μαύρο, γκρίζο στο γκρίζο και με το βαθύ γαλάζιο που μας περιγράφει τα όνειρα του, να δώσει φτερά στις ελπίδες μας για να φτάσουμε στο τέρμα για μια πατρίδα ενωμένη και αδιαίρετη.

 

****

*Η λέξη Levent σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη αναφέρει ότι είναι περσικής καταγωγής (lawand: νέος, ανδρείος) ενώ το Ετυμολογικό Λεξικό του Νικ. Ανδριώτη και το λεξικό Μπαμπινιώτη ότι προέρχεται από την ιταλική leventi (σώμα ναυτών από την Ανατολή) < levante. Κατά τον Κ. Σάθα (1885, Έλληνες Στρατιώται εις την Δύσιν, σελ. 24) η λέξη προέρχεται από την λατινική levis (milites) δηλ. ελαφρός (στρατιώτης). Οι ελαφροί (δηλ. ελαφρά οπλισμένοι) στρατιώτες εχρησιμοποιούνταν στο Βυζάντιο και αργότερα από Τούρκους, Ενετούς και άλλες δυνάμεις που στρατολογούσαν μισθοφόρους (ιππείς, ναυτικούς, πεζούς) από την πρώην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ο όρος πέρασε και στην Τουρκική γλώσσα ως Levend