Ο ΓΓ του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν με γραπτή του δήλωση χαιρέτισε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στις 27 Φεβρουαρίου στη Συρία, που ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζιον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, ως συμπρόεδροι ειδικής επιτροπής για την εκεχειρία της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης Συρίας (ISSG).ng-oie-min-epidideste-se-paichnidia-epirripsis-efthynon

Όπως αναφέρει γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του, «έχοντας επίγνωση των μακροχρονίων και λεπτομερών συζητήσεων που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης αυτής, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πιστεύει ότι η συμφωνία, αν γίνει σεβαστή, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προόδου για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας 2254 (2015). Το γεγονός αυτό δείχνει τη δέσμευση της ISSG να ασκήσει επιρροή στα εμπόλεμα μέρη για να επιφέρει άμεση μείωση της βίας ως ένα πρώτο βήμα προς μια πιο βιώσιμη κατάπαυση πυρός. Συμβάλλει επίσης στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων. Πάνω απ `όλα, είναι ένα πολυαναμενόμενο σινιάλο ελπίδας για το λαό της Συρίας, πως μετά από πέντε χρόνια συγκρούσεων μπορεί να υπάρξει στον ορίζοντα το τέλος στην ταλαιπωρία τους».

Ο Γενικός Γραμματέας παροτρύνει σθεναρά τα μέρη να τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας και καθιστά σαφές ότι πολλή δουλειά βρίσκεται μπροστά τους για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα, η ISSG και οι πλευρές στη Συρία θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές στην απόφασή τους.

Καταλήγοντας, ο ΓΓ εκφράζει την ετοιμότητα του γραφείου του ειδικού του αντιπροσώπου για τη Συρία, Στεφάν Ντι Μιστούρα, να υποστηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας, τόσο επί του εδάφους στη Δαμασκό, όσο και στη Γενεύη.

«Επιπρόσθετα τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν στην συνεργασία των μελών της ISSG κι όλων των ενδιαφερομένων, να θέσουν από κοινού σε κίνηση το μηχανισμό εφαρμογής», αναφέρει η δήλωση του Μπαν γκι-Μουν.