Η Τουρκία δεν τολμά να εισβάλει στη Συρία χωρίς τις ΗΠΑ

Η διεξαγωγή μιας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, δε βρίσκεται στην ατζέντα, ενώ μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει τη διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.3B06DC856A18CF17B56CC3EEC54FB66B

Οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

 

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η συριακή αντιπολίτευση, η οποία δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι συμφωνεί στην πιθανότητα προσωρινής ανακωχής θα έχει κύκλο διαβούλευσης αύριο στο Ριάντ.

Πολύνεκρη επίθεση

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες σε διπλή βομβιστική επίθεση από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας με τις πρώτες ενδείξεις να εκτιμούν ότι η πλειονότητα των θυμάτων είναι πολίτες.

Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, σύμφωνα με το Συριακό Πρακτορείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προσθέτει ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί λόγω της ύπαρξης πολλών βαριά τραυματισμένων.

Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό κράτο , σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες, που εμφανίζουν ένα πυκνό σύννεφο σκόνης από το σημείο της επίθεσης και στήλες μαύρου καπνού από τις φλόγες αλλά και ένα απανθρακωμένο πτώμα πάνω σε φορείο από το συνεργείο Πρώτων Βοηθειών.

Πυροσβέστες έτρεχαν μέσα σε ερείπια, ενώ άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες πάσχιζαν να ανοίξουν ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο και να απεγκλωβίσουν ένα άτομο.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο, προθήκες κτηρίων, σταθμευμένα αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά καταστράφηκαν.

Η πόλη Χομς κατ’ ουσίαν ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και συχνά γίνεται στόχος βομβιστικών επιθέσεων.

Για «νόμιμη άμυνα» μιλάει ο Ερντογάν

Οι βομβαρδισμοί κατά των Κούρδων είναι νόμιμη άμυνα υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιφυλάσσεται του δικαιώματος να καταφύγει «σε κάθε είδους στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη διαμήνυσε ότι «κανείς δεν μπορεί να περιορίσει, ή να παρεμποδίσει, το δικαίωμα νομίμου αμύνης της Τουρκίας απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Προκειμένου να πολεμήσει τις απειλές προς τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, στη Συρία και σε όποιο άλλο σημείο έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και ριζώσει αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, η Τουρκία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος να πραγματοποιεί κάθε είδους στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε.

Ο ίδιος κατηγορεί τους Κούρδους της Συρίας για το τρομοκρατικό χτύπημα της Πέμπτης, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 61.

Μάλιστα, σήμερα 21 ύποπτοι για την επίθεση στην Άγκυρα θα παραπεμφθούν σε δικαστήριο της τουρκικής πρωτεύουσας και το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα τους παραπέμψουν, ή θα τους αφήσουν ελεύθερους, μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να ψέξει τις ΗΠΑ, χωρίς όμως να τις κατονομάζει άμεσα, για την «έλλειψη ειλικρίνειας» που επιδεικνύουν απέναντι στις ανησυχίες του τουρκικού λαού σχετικά με τη δράση των Κούρδων μαχητών στη Συρία.