Ο Μεντβέντεφ κατά της Μέρκελ :«Πολύ βλακώδης η πολιτική σας για το προσφυγικό»

Πυρά πανταχόθεν δέχεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, για την πολιτική της στο Προσφυγικό, με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να χαρακτηρίζει «πολύ απλά βλακώδη» την ευρωπαϊκή πολιτική υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών που ενσαρκώνει η Μέρκελ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».assets_LARGE_t_420_54633355_type13145

«Ηταν πολύ απλά βλακώδες να ανοίξουν διάπλατα τα σύνορα της Ευρώπης και να προσκαλέσουν όλους εκείνους που επιθυμούσαν να έρθουν στις πατρίδες σας», επεσήμανε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
«Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική είναι απόλυτη αποτυχία, όλο αυτό είναι απόλυτα τρομακτικό. Στις πατρίδες σας υπάρχουν ήδη Σύροι και άνθρωποι από χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία», συνέχισε ο ίδιος. «Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Ανάμεσά τους υπάρχουν σίγουρα φτωχοί νέοι που έφυγαν καταδιωκόμενοι από τον πόλεμο. Τι θέλουν; Να επιβιώσουν, αλλά επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά επιδόματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι θεωρεί «πως η ανθρωπιά έχει πολύ μεγάλη αξία» και ότι κι εκείνος θέλει επίσης «να βοηθήσει τους πρόσφυγες», «μεταξύ αυτών των ανθρώπων, υπάρχουν πολλά κακοποιά στοιχεία που έχουν μεταβεί στην Ευρώπη με μια αποστολή αντίστροφης μέτρησης».
Αντιδράσεις
Κριτική στη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, άσκησε και η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο, που βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, ζητώντας σε συνέντευξή της που παραχώρησε στη «Bild» «αλλαγή πορείας, καθώς ο δρόμος που ακολουθήθηκε δεν πάει πιο πέρα».
Εκτίμησε μάλιστα ότι έχει «υποτιμηθεί» ο κίνδυνος που συνιστά η προσφυγική ροή: «Μέρα με τη μέρα ακούμε να μιλούν για πράξεις βίας στις οποίες εμπλέκονται μετανάστες», δήλωσε, αναφέροντας «τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι» και τις «σεξουαλικές επιθέσεις την Πρωτοχρονιά στην Κολονία».
Οταν ρωτήθηκε αν η πολιτική της Μέρκελ στο θέμα αυτό της προκαλεί ανησυχία, η Σίντλο απάντησε ότι «πρέπει να το παραδεχτούμε, έγιναν λάθη».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, μέσω της αναπληρώτριας κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Κριστιάνε Βιρτς, διαμηνύει πως «χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση» στο θέμα των συνόρων και της προσφυγικής κίνησης.
Η Μέρκελ συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό ηθοποιό και σκηνοθέτη Τζορτζ Κλούνεϊ, τη σύζυγό του, Αμάλ, και τον πρόεδρο της Οργάνωσης «Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης» και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους πιθανές δράσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε «υπερήφανα» τη διαρροή συνομιλίας του με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία προειδοποίησε ότι μπορεί να έλθει η στιγμή που η Τουρκία «θα ανοίξει τις πύλες και θα ευχηθεί στους πρόσφυγες ασφαλές ταξίδι» προς την Ευρώπη. «Είμαι υπερήφανος που το είπα. Υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα της χώρας και των Σύρων», δήλωσε.