Σύντομα η απόφαση του Ανωτάτου για την υπόθεση Α. Θεμιστοκλέους

Εντός των επόμενων λίγων ημερών το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του σε σχέση με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Θεμιστοκλέους για τροχαίες παραβάσεις, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Μύρωνας Νικολάτος.themistocleous-_office

Η πλευρά της υπεράσπισης του κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε σήμερα ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Δικαστηρίου ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ δεν εγείρει ένσταση στην άρση της ασυλίας του.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης υπέδειξε προς το δικαστήριο ότι, στη γραπτή αγόρευση της πλευράς υπεράσπισης του κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν διάφορα σημεία, τα οποία “τείνουν να κατευθύνουν το δικαστήριο να απορρίψει την αίτηση”.

Ο δικηγόρος του κ. Θεμιστοκλέους, Χρίστος Τριανταφυλλίδης ξεκαθάρισε ότι οποιοδήποτε σημείο στην αγόρευση της υπεράσπισης μπορεί να ερμηνευθεί ως ένσταση αποσύρεται και δεν ισχύει.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι “κατά τη σημερινή συνεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου η πλήρης Ολομέλεια άκουσε κάποιες προφορικές διευκρινήσεις, οι οποίες δόθηκαν από τις δύο πλευρές σε σχέση με την υπόθεση και αφού απαντήθηκαν κάποιες ερωτήσεις η απόφαση του Δικαστηρίου επιφυλάχθηκε”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα “εντός των προσεχών λίγων ημερών”.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι μια από τις ερωτήσεις που υπέβαλαν τα μέλη του Ανωτάτου αφορούσε και το σβήσιμο κάποιων προστίμων που επιβλήθηκαν στον βουλευτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι “η απόφαση ακόμη εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου και δεν θα ήθελα να απαντήσω σε καμία ερώτηση, η οποία άπτεται της ουσίας των όσων έχουν τεθεί ενώπιον του δικαστηρίου και όσων έχουν συζητηθεί προφορικά. Δώσαμε ενώπιον του δικαστηρίου κάποια στοιχεία, τα οποία θα αξιολογηθούν”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει η περίπτωση παραγραφής κάποιων αδικημάτων του κ. Θεμιστοκλέους επειδή έχει παρέλθει ο χρόνος, ο κ. Κληρίδης είπε ότι “αυτό το διέπει ο νόμος. Κάποια πάρα πολύ παλιά αδικήματα – όχι αυτά για τα οποία ζητούμε την άρση ασυλίας – τέθηκαν για να δώσουν μια σφαιρική εικόνα” για τη συμπεριφορά του βουλευτή διαχρονικά.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων για τις οποίες ζητείται η άρνηση της ασυλίας του βουλευτή ανέρχεται στις έξι.

Σε δικές του δηλώσεις, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι “σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενώπιον της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αναμένεται πλέον η απόφαση του. Η θέση του κ. Θεμιστοκλέους ήταν και παραμένει ότι δεν έχει ένσταση στην αίτηση και ότι έχει υποχρέωση – αφού του εζητήθη από το Ανώτατο Δικαστήριο – να βοηθήσει το δικαστήριο επί καθαρά νομικών ζητημάτων και αυτό έπραξε”.

“Εμφανέστατα αυτό βοήθησε το δικαστήριο, εξ ου και οι ερωτήσεις προς τον έντιμο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Ο κ. Θεμιστοκλέους θα αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου την οποία -και είναι το αυτονόητο – θα σεβαστεί πλήρως”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός αδικημάτων, τα οποία δεν αποτελούν το αντικείμενο της αίτησης, αλλά ανεφέρθησαν στην ένορκο δήλωση που υποστηρίζει την αίτηση, τα οποία βάσει του νόμου έχουν παραγραφεί. Εκείνα τα οποία αφορούν την αίτηση είναι αδικήματα τα οποία χρονολογούνται από δύο χρόνια μέχρι και δέκα μήνες”.

Ανέφερε ότι “τα αδικήματα ξεκινούν από το 1993, από τότε που έβγαλε άδεια και αναφέρθησαν -κατά τη γνώμη μου εντελώς εκ περισσού -στην ένορκο δήλωση που συνοδεύει την αίτηση”.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι ο κ. Θεμιστοκλέους το δήλωσε ευθύς εξαρχής και το επαναλαμβάνει: Δεν αισθάνεται ότι έχει οποιαδήποτε διαφορά από οποιονδήποτε Κύπριο πολίτη έναντι της δικαιοσύνης. Θεωρεί τον εαυτό του το ίδιο με οποιοδήποτε άλλο Κύπριο πολίτη έναντι της δικαιοσύνης, απλά λόγω της ιδιότητας του ως βουλευτού – ιδιότητας με την οποία τον τίμησε ο λαός – ήταν αναγκαίο να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του και ήταν υποχρεωμένος, σεβόμενος το Ανώτατο Δικαστήριο να θέσει ενώπιον του δικαστηρίου τις θέσεις του καθαρά από νομικής άποψης. Στέκει στο ότι δεν έχει ένσταση και θα αναμένει την ετυμηγορία του δικαστηρίου”.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση εκ μέρους του κ. Θεμιστοκλέους ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ενεργεί με κίνητρα άλλα από καθαρά νομικά. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος υπαινιγμός, υπάρχει πλήρης σεβασμός για το Γενικό Εισαγγελέα τόσο για το θεσμό όσο και για το άτομο που υπηρετεί το θεσμό”.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι “την περασμένη φορά εκείνο που είχαμε δηλώσει ήταν ότι δεν έχουμε καμία ένσταση για να αρθεί η ασυλία αλλά δεν αποδεχτήκαμε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία που συναποτελούσαν την αίτηση”.

Είπε επίσης ότι τα στοιχεία αυτά έχουν ανακρίβειες “διότι για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένα ένταλμα ή εξώδικο, το οποίο είναι απλήρωτο”.

Ανέφερε ακόμη ότι “ουδέποτε εγώ αποτάθηκα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μου απονείμει χάρη για οποιοδήποτε αδίκημα. Είναι ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας που είχε αποταθεί. Άρα, αυτό δεν με αφορά εμένα”. Ερωτηθείς εάν ήταν με δική του πρωτοβουλία, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε καταφατικά.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι “το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει εν τη σοφία του. Εγώ εμπιστεύομαι την κρίση και τη συνείδηση των δικαστών και ότι το τελικό ζητούμενο εναπόκειται στο ίδιο το δικαστήριο να αποφασίσει τι εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον και όχι εμένα προσωπικά ή οιονδήποτε άλλο βουλευτή”.

Όπως είπε, στην αίτηση έχουν συμπεριληφθεί όλα τα τροχαία αδικήματα, σύνολο 17, από τότε που έβγαλα άδεια οδηγού και οδηγώ τροχοφόρο όχημα. Από το 1992. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην προσοχή και στην εκτίμηση των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου”.

“Δεν μου μένει τίποτε άλλο να πω παρά να αναμένουμε την απόφαση διότι εάν ο Θεός το επιτρέψει θα είμαι ξανά υποψήφιος του ΔΗΣΥ και αντιλαμβάνεστε ότι ο προεκλογικός αγώνας θέλει δραστηριότητα και θα πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία”.