Θέμα εγγυήσεων συζήτησαν στο Νταβός Κάμερον και Ακιντζί

Το θέμα των εγγυήσεων συζήτησε στη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είχε και μια σύντομη συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.kameron-akintzi

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του επιστρέφοντας χθες βράδυ από το Νταβός ο κ. Ακιντζί είπε ότι το Λονδίνο συμφωνεί με τη θέση της τ/κ πλευράς ότι οι εγγυήσεις πρέπει να συζητηθούν στο τέλος. “Άλλωστε θα ήταν λάθος να συζητήσουμε το θέμα των εγγυήσεων λεπτομερώς με την Βρετανία. Λέμε συνεχώς ότι όταν έρθει η ώρα, αφού ολοκληρώσουμε με όλα τα άλλα, το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί σε μια πενταμερή διάσκεψη. Δεν τίθεται θέμα ως τ/κ πλευρά να αρχίσουμε να συζητούμε το θέμα των εγγυήσεων ξεχωριστά με κάθε χώρα. Αλλά εμείς θέλουμε να συνεχιστεί η ασφάλεια του τ/κ λαού στην Κύπρο”, όπως αποκάλεσε τους Τ/κ. “Αυτό το είπαμε στον Κάμερον”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, συνέχισε, αυτή η συνέχιση της ασφάλειας δεν σημαίνει ότι κάποιος άλλος πρέπει να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. “Υπάρχουν τρόποι γι` αυτό, όταν έρθει η ώρα θα αξιολογηθούν. Σήμερα το σημαντικό για εμάς είναι να επιτύχουμε σύντομα στην δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομόσπονδης δομής. Σε αυτό το θέμα έχει διανυθεί σημαντική διαδρομή”. Στο παρελθόν είπε, μιλούσαν για συγκλίσεις στα τρία πρώτα κεφάλαια: διακυβέρνηση, οικονομία και ΕΕ ενώ σήμερα μπορούν να περιλάβουν και το περιουσιακό. “Είμαστε στο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε τέσσερα κεφάλαια. Στο παρελθόν δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε για τέσσερα. Βεβαίως δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα και στα τέσσερα κεφάλαια”. Και στο εδαφικό, είπε, πρέπει να φτάσουμε σε ένα εύλογο και λογικό πλαίσιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Ακιντζί είπε ότι έκαναν μια κουβέντα στο πόδι. “Κάναμε χειραψία, ρωτήσαμε ο ένας τον άλλο τι κάνει, μας είπε ότι εύχεται να λυθεί το Κυπριακό και εμείς του ευχήθηκε η Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Ήταν μια φιλική κουβέντα, αυτό δεν είναι σωστό να το αξιολογήσουμε ως συνάντηση”. Όπως είπε, η συνάντηση αυτή “στο πόδι” έγινε μετά από ένα πάνελ συζήτησης για το προσφυγικό, την οποία παρακολούθησε.

Την τελευταία μέρα στο Φόρουμ μετέβη και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, πρόσθεσε, αλλά δεν υπήρξε προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του, όμως και ο κ. Κέρι στις ομιλίες του έκανε αναφορά στο Κυπριακό.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στο Νταβός μετέφερε την φωνή των Τ/κ και είχε την ευκαιρία να εκφράσει ειρηνικά και λογικά μηνύματα της τ/κ κοινότητας σε μια διεθνή πλατφόρμα λέγοντας ότι οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν χρήσιμες για το μέλλον της τ/κ κοινότητας και της Κύπρου. Επεσήμανε ότι πήγε στο Νταβός με πρόσκληση, ήταν μια σημαντική εμπειρία και η Κύπρος και οι Τ/κ δέχθηκαν τα φώτα της δημοσιότητας.

“Μπορεί να ΤΔΒΚ να μην έχει αναγνωριστεί, αλλά είναι γνωστό ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τους Τ/κ και τον εκλεγμένο ηγέτη τους”. Οι Τουρκοκύπριοι θα είναι ένας από τα δύο ισότιμους εταίρους στην ομόσπονδη ενωμένη Κύπρο που θα σχηματιστεί” συνέχισε, και ανέφερε ότι υπάρχουν δύο πλευρές, δύο κοινότητες και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους μέσω διαπραγματεύσεων θα προχωρήσουν στον σχηματισμό του συνεταιρισμού.

Όσον αφορά την τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΓΓ του ΟΗΕ,είπε ότι εκεί αξιολογήθηκε η διαπραγματευτική διαδικασία και προσπάθησαν να σχεδιάσουν το μέλλον. Για πρώτη φορά, επεσήμανε, πήγε στο Νταβός κάποιος εκπροσωπώντας τους Τ/κ και η τριμερής συνάντηση ήταν η πρώτη του είδους για τον ίδιο. Πρόσθεσε δε ότι για πρώτη φορά, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων μοιράστηκαν την ίδια πλατφόρμα σε διεθνές επίπεδο με ισότιμο καθεστώς. Είπε ότι τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο ίδιος έστειλαν από κοινού μηνύματα ειρήνης και υπέρ της λύσης. Αναφέρθηκε στις επαφές του με Νταβούτογλου, Μπάιντεν και Κάμερον, προσθέτοντας ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με γνωστούς ηγέτες σε διεθνές επίπεδο.