Διαφορετικά αποτιμούν τα κόμματα τις επαφές Προέδρου στο Νταβός

Τα πολιτικά κόμματα διαφορετικά αποτιμούν τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός με το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να βλέπουν θετικά , ενώ τα υπόλοιπα να εκφράζουν αμφιβολίες και να σημειώνουν  πως ο κατοχικός ηγέτης αναβαθμίστηκε και αξιοποίησε τις επαφές του εκεί υπέρ του ψευδοκράτους.

epa05115671 Nicos Anastasiades, (L), President of Cyprus shakes hands with Turkish Cypriot Leader Mustafa Akinci, (R), in front of German Klaus Schwab, (C), founder and president of the World Economic Forum, WEF, during a panel session during the 46th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 21 January 2016. The overarching theme of the Meeting, which takes place from 20 to 23 January, is 'Mastering the Fourth Industrial Revolution.' EPA/LAURENT GILLIERON

ΔΗΣΥ

Ο  Κοινοβουλευτικός  Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Τορναρίτη σχετικά με το Νταβός, ανέφερε:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία καθημερινά ενισχύει την Διεθνή της αξιοπιστία.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός υπήρξε απόλυτα επιτυχής.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αξιοποίησε την ευκαιρία παρουσιάζοντας το όραμα του για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη.
Παράλληλα πραγματοποίησε συναντήσεις και επαφές τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν πολύ σύντομα.
Η Κύπρος κερδίζει μόνο όταν είναι παρούσα»

ΑΚΕΛ

Ο  Εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε:
«Το ΑΚΕΛ θωρεί χρήσιμη και επωφελή την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και δυνατότητας για διεθνοποίηση του Κυπριακού και για προβολή των θέσεων της πλευράς μας επί των διάφορων πτυχών του πολιτικού μας προβλήματος.
Επωφελή κρίνουμε και την προσωπική εμπλοκή του Γ.Γ. του ΟΗΕ και την δια ζώσης ενημέρωση του για την εν εξέλιξη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ανέκαθεν, η ουσία αυτής μας της προσπάθειας αφορούσε στο βαθμό που πετυχαίνουμε να καναλιάσουμε το διεθνές ενδιαφέρον υπέρ των θέσεων μας και για παρέμβαση προς στην κατεύθυνση της Άγκυρας ώστε η Τουρκία να συγκατανεύσει σε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, στηριγμένη στο διεθνές δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.»

ΕΔΕΚ

«Διεθνείς συναντήσεις (ιδιαίτερα εάν πρόκειται για υψηλού επιπέδου, όπως αυτές που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο Νταβός) είναι θετικές και χρήσιμες αρκεί να μην είναι επιφανειακές, αλλά και να έχει γίνει η σωστή προετοιμασία από τη δική μας πλευρά για να υπάρχει και ουσιαστικό αποτέλεσμα», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τα Μέλη Πρωτοβουλίας Κοινωνικού Ελέγχου Τ.Κ.Α., ο κ. Σιζόπουλος είπε πως “αποτιμώντας αντικειμενικά και υπεύθυνα τα αποτελέσματα του Νταβός εκείνο που είναι ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο είναι το κέρδος που είχε η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί, ο οποίος για πρώτη φορά συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ”.

Όπως είπε, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του μπορούν να εξηγήσουν στον κυπριακό λαό ποια είναι τα συγκεκριμένα κέρδη από τις επαφές που είχαν στο Νταβός ως προς το Κυπριακό και την πορεία επίλυσης του, πως εξυπηρετεί τις προσπάθειες για μια δημοκρατική λύση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίστηκε ως ηγέτης κοινότητας ισότιμος με τον κ. Ακιντζί και τι όφελος έχουμε από τη διεθνή αναβάθμιση του κ. Ακιντζί, ο οποίος από το διεθνές βήμα επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις”.

Επίσης, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του μπορούν να εξηγήσουν στον κυπριακό λαό “πώς αντέδρασε η κυβέρνηση στη δήλωση του κ. Ακιντζί ότι εάν δεν υπάρξει λύση εντός του 2016 τότε οι Τ/κ θα ακολουθήσουν άλλες επιλογές και εάν ισχύει ότι τώρα ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει σωστή εικόνα για τις συγκλίσεις και τις διαφωνίες στις συνομιλίες, γιατί η κυβέρνηση ανεχόταν τον υπόγειο ρόλο του κ. Έιντε, ο οποίος συστηματικά λειτουργεί εκτός των όρων εντολής του”.

“Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ανέχεται τον κ. Έιντε, ο οποίος θα έχει ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο τους επόμενους μήνες ή μήπως θα περιμένει το επόμενο διεθνές φόρουμ, για να εξηγήσει τη `σωστή εικόνα` στον Γ.Γ του Ο.Η.Ε;”, διερωτήθηκε ο κ. Σιζόπουλος.

Πρόσθεσε ότι “το μόνο δυστυχώς που φαίνεται να ενδιαφέρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνησή του είναι η δημιουργία εντυπώσεων, για να εξυπηρετήσουν επικοινωνιακά παιχνίδια εντός Κύπρου, την ώρα που εκτός Κύπρου είναι ουραγοί των εξελίξεων”.

ΕΥΡΩΚΟ
Ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Ανδρέας Τελεβάντος, σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στο Νταβός για το κυπριακό, ανέφερε:
«Δυστυχώς ο κύριος Ακιντζί στο Νταβός παρουσιάστηκε και μίλησε ως εκπρόσωπος της κατοχής επιχειρώντας να κτίσει πάνω στην Τουρκική προπαγάνδα ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κατοχή, ότι η Τουρκία είναι καταλύτης και βοηθός της λύσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «εκλιπούσα» και ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο συμπρόεδροι που εκπροσωπούν δύο λαούς και δύο κράτη.
Στην ίδια γραμμή ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εσκεμμένα και προκλητικά υποβάθμισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε στο Νταβός επί ίσοις όροις με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη.
Η προσπάθεια της Τουρκίας είναι σήμερα περισσότερο έντονη και εμφανής από ποτέ. Επιδιώκει την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου της και την εξίσωση τους με το κατοχικό καθεστώς και τον κατοχικό ηγέτη.
Αυτή την προσπάθεια ενισχύουν δυστυχώς η Γραμματεία του ΟΗΕ και οι ζηλωτές της όποιας λύσης εντός και εκτός Κύπρου.
Δηλώνουμε ξανά και ξανά ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη διολίσθηση σε λογικές διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή την αποδοχή της λογικής εξίσωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΥΡΩΚΟ.

 

Ελένη Θεοχάρους

Από το Γραφείο της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάους εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:

«Στο Νταβός δεν αναβαθμίστηκε μόνο το ψευδοκράτος, αλλά ταυτοχρόνως, υποβαθμίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε Κοινοτάρχη. Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και ο εν Κύπρω εκπρόσωπος του, Έιντε δεν τον προσφώνησαν ως Πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη ενώ στο πάνελ της συζήτησης δεν έγινε αναφορά ούτε μία φορά στην Κυπριακή Δημοκρατία». Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωβουλευτής Δρ. Ελένη Θεοχάρους και προσθέτει «Ο Ακιντζί όχι μόνο αναβαθμίστηκε σημαντικά αλλά ταυτοχρόνως προώθησε τις τουρκικές θέσεις τονίζοντας ότι για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου υπάρχει μόνο μία επιλογή: Να περάσει αγωγός προς την Τουρκία. Στην ουσία ξεκαθάρισε ότι και ο παράνομος αγωγός μεταφοράς νερού από την Τουρκία θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρη υδατική εξάρτηση της Κύπρου από την χώρα «στην οποία ανήκει το ψευδοκράτος».
Το τραγικό είναι ότι την ίδια ώρα, που λειτουργούσε το σκηνικό αναβάθμισης του ψευδοκράτους και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος αγνόησε την σαφή δήλωση της Άγκυρας ότι « από την λύση θα προκύψει μια νέα χώρα, ομόσπονδη, που δεν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία». Την θέση αυτή υποστήριξε στο Στρασβούργο ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος Σελίμ Γιενέλ. Δυστυχώς, και το ΑΚΕΛ έσπευσε να δώσει άλλοθι στην Τουρκία. Όταν -τονίζει η κ. Θεοχάρους – ρωτήθηκε σχετικά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είπε ότι η δική του θέση είναι περί της μετάλλαξης του υφιστάμενου κράτους και ότι όντως δεν θα ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία».
Η Δρ. Θεοχάρους καταλήγει: «Να υποθέσουμε ότι και το ΑΚΕΛ θεωρεί ήδη εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία; Είμαστε σίγουροι ότι ο κάθε πατριώτης είναι αντίθετος με τη διάλυση του κράτους. Γιατί ακόμη και οι μη γιατροί γνωρίζουν ότι οι μεταλλάξεις συνήθως οδηγούν σε συγγενείς ανωμαλίες ».

 

Οικολόγοι

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκη αναφέρει:

«Όπως αναμενόταν το διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός, μετατράπηκε σε βήμα για την Τουρκική προπαγάνδα και ευκαιρία για προβολή των πάγιων Τουρκικών θέσεων.

Η δέσμευση του κ. Ακιντζί σε επίτευξη λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, που αποτελεί το αποτέλεσμα σειράς οδυνηρών υποχωρήσεων των Ελληνοκυπρίων, δεν μπορεί να ικανοποιήσει κανένα λογικό άνθρωπο, αφού την ίδια ώρα φρόντισε να επιρρίψει ευθύνες για τη μη λύση στους Ελληνοκύπριους γιατί απέρριψαν το σχέδιο Ανάν και μίλησε για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα περιέγραψε το όραμα του για το μέλλον της Κύπρου, καταγράφοντας μια σειρά προϋποθέσεων δέσμευσης της χώρας μας στον ισχυρό γείτονα, την Τουρκία. Το όραμα του Ακιντζί για το μέλλον της Κύπρου έχει έντονο Τουρκικό χρώμα αφού απαιτεί να συνδεθούμε με την Τουρκία τόσο ενεργειακά (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός) όσο και υδατικά. Ο κ. Ακιντζί επιδιώκει αντί της αποκοπής του ομφάλιου λώρου της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τη «μητέρα Τουρκία», τη μόνιμη υποταγή ολόκληρης της Κύπρου στα δεσμά της Τουρκίας.

Παράλληλα το Νταβός έδωσε την ευκαιρία στον Ακιντζί και Νταβούτογλου να ζητήσουν εμπλοκή των «μητέρων πατρίδων» και να αναδείξουν τη διεθνή προσωπικότητα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και του ηγέτης της.

Τέλος, παρά τη διάψευση από μέρους της Κυβέρνησης, φαίνεται να επιβεβαιώνονται πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας κ. Μποσκίρ, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι δύο «ηγέτες» εργάζονται επί κοινού εγγράφου συγκλίσεων – αποκλίσεων, αφού ένα τέτοιο έγγραφο φαίνεται να κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Το Νταβός ήταν ένα λάθος. Ελπίζουμε το κόστος από αυτό το λάθος να μην αποδειχθεί ιδιαίτερα βαρύ»