Ακιντζί:Το 2016 μπορεί να ειναι η χρονιά λύσης του Κυπριακού

Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει δημοψήφισμα αυτή τη χρονιά για τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού. Ανέφερε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν θετικές εξελίξεις και στο περιουσιακό, ενώ για το κεφάλαιο της ασφάλειας-εγγυήσεων είπε ότι θα συζητηθεί τελευταίο σε πενταμερή διάσκεψη.CNA_M5ac9ad7eb1474722ac8ca7d69c6f6060

Όπως είπε δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το Μάιο που θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν και μετά το Μάιο.

Σε συνέντευξή του από το Νταβός, ο Τ/κ ηγέτης είπε: “Η δική μου ευχή είναι και να γίνει δημοψήφισμα και να βγουν δύο ναι από τα δημοψηφίσματα. Γι’ αυτό εργαζόμαστε. Το 2016 πλέον μπορεί να είναι χρονιά λύσης στην Κύπρο”.

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει πρόοδος στα τέσσερα από τα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε τα προηγούμενα χρόνια γινόταν αναφορά στα πρώτα τρία κεφάλαια (διαμοιρασμός εξουσίας, οικονομία και ΕΕ) ωστόσο αυτή τη φορά πέτυχαν πρόοδο και στο περιουσιακό.

“Μέχρι σήμερα δεν συζητούσαν το περιουσιακό, εμείς μπήκαμε και στο περιουσιακό και διασφαλίστηκαν κι εκεί θετικές εξελίξεις”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Όπως είπε στο εδαφικό και το θέμα της ασφάλειας-εγγυήσεων δεν μπήκαν ακόμη. “Το κεφάλαιο ασφάλεια-εγγυήσεις θα είναι το τελευταίο που θα συζητηθεί επειδή πρώτα θα προκύψει τι θα εγγυηθούμε και μετά θα συζητηθεί πως θα είναι οι εγγυήσεις. Επιπλέον αυτό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τις δύο κοινότητες. Υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και αυτή είναι μια διεθνής συμφωνία. Από αυτή την άποψη θεωρείται ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί τελευταίο σε μια πενταμερή διάσκεψη”, είπε ο Μουστραφά Ακιντζί.

Ανέφερε ακόμη ότι στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στα πέντε κεφάλαια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων πιστεύει ότι θα μπορούν να καταλήξουν σε ένα σημείο στο κεφάλαιο ασφάλεια-εγγυήσεις που να μπορεί να γίνει αποδεκτό.

“Εδώ το βασικό σημείο είναι αυτό. Ο τ/κ λαός βλέπει την ασφάλειά του στις εγγυήσεις της Τουρκίας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουν”, είπε. Όπως σημείωσε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων πρέπει να εκλείψουν οι ανησυχίες της κάθε πλευράς και να δημιουργηθεί αμοιβαία κατανόηση. “Μπορούμε αυτό να το πετύχουμε; Ναι μπορούμε να το πετύχουμε”, απάντησε ενώ πρόσθεσε πως εάν μέχρι το Μάιο δεν υπάρξει λύση, δεν είναι και το τέλος του κόσμου καθώς η διαδικασία θα συνεχιστεί και μετά το Μάιο. “Αλλά πλέον το 2016 ή θα είναι χρονιά λύσης ή εάν δεν μπορεί να υπάρξει λύση οι πλευρές θα έρθουν στο σημείο να πουν `δεν μπορεί να γίνει αυτή η δουλειά, να αναζητηθούν άλλες επιλογές`.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις σε κανένα κεφάλαιο δεν έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία ακόμη και πως σε μερικά κεφάλαια υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία που πρέπει να συμφωνηθούν, εκτιμώντας ότι θα προχωρήσουν στάδιο με στάδιο και στο τέλος θα κλείσουν όλα μαζί.

“Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας παρουσιάσω μια ρόδινη εικόνα αλλά δεν είμαστε και σε ένα ολοσκότεινο σημείο. Έχουμε σοβαρούς λόγους για να ελπίζουμε”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

“Με λίγη προσπάθεια, πιο εντατική δουλειά, με καλύτερη αλληλοκατανόηση και αρχίζοντας να βλέπουμε το κοινό μας μέλλον μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, τονίζοντας την ανάγκη της πολιτικής ισότητας και της εμπιστοσύνης.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αυτή η προσπάθεια είναι πλέον η τελευταία προσπάθεια της δικής του γενιάς. “Εγώ και ο κ. Αναστασιάδης είμαστε της ίδιας γενιάς. Πιστεύω πως εάν και εμείς δεν καταφέρουμε να συναντηθούμε κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη, οι επόμενες γενιές θα σκεφτούν πλέον άλλες επιλογές”, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχουν διανύσει απόσταση προς θετική κατεύθυνση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Για τα ενεργειακά αποθέματα, εξέφρασε την άποψη ότι θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν μια νέα δυναμική. “Εάν ακολουθήσουμε τη λογική οδό θα είναι ένας σωστικός παράγοντας. Εάν όχι δυστυχώς θα αποτελέσουν πηγή νέας έντασης. Εμείς λέμε να ακολουθήσουμε την οδό της λογικής”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ανέφερε πως εάν υπάρξει μια βιώσιμη λύση στο νησί θα δημιουργηθούν ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, με την ομαλοποίηση σύντομα των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ θα υπάρξει η δυνατότητα να ενωθεί το φυσικό αέριο του Ισραήλ με εκείνο της Κύπρου και μέσω Κύπρου να πάει στην Τουρκία για να καλύψει και τις ανάγκες της Τουρκίας αλλά και για να μεταφερθεί από εκεί στην Ευρώπη.