Σε «στρατηγικό συνεταιρισμό Κύπρου – ΗΠΑ» αναφέρθηκε ο Τζ.Μπάιντεν

Στον στρατηγικό  συνεταιρισμό μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ αναφέρεται ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ.Μπάιντεν σε  γραπτή δήλωση που εκδόθηκε για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το γραφείο του Αμερικανού Αντιπροέδρου.Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα. Ξεκίνησε με κατ` ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών η οποία διήρκεσε 20 λεπτά και συνεχίστηκε με αντιπροσωπείες από τις δύο πλευρές.

«Ο Αντιπρόεδρος συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ηγεσία που επέδειξε μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών συζητήσεις για την επίτευξη μιας επανενωμένης και περισσότερο ευημερούσας Κύπρου», καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μπάιντεν.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στον στρατηγικό συνεταιρισμό Κύπρου – ΗΠΑ , σε στιχομυθία του με δημοσιογράφους μπροστά στις κάμερες, στο ξεκίνημα της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως περιγράφουν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στο pool, όταν οι εκπρόσωποι του Τύπου εισήλθαν στο δωμάτιο, όπου στεκόντουσαν έτοιμοι για τη χειραψία ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κ. Μπάιντεν άρχισε να αστειεύεται με τους δημοσιογράφους, λέγοντας στον Πρόεδρο της Κύπρου να πει καλά λόγια για έναν από αυτούς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε γιατί νομίζει ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για ειρήνη. Παρενέβη τότε αστειευόμενος πάλι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, λέγοντας «γιατί ο Μπάιντεν είναι εδώ … γιατί ο Τζο Μπάιντεν είναι εδώ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα πάντα με τα όσα μεταδίδονται, απάντησε στο δημοσιογράφο ότι «πάντοτε υπάρχει ο καιρός για την ειρήνη, αλλά, έχοντας κατά νου την τρομερή αναταραχή στη γειτονιά μας, πιστεύω είναι ο κατάλληλος καιρός για μακροχρόνια προβλήματα. Το Κυπριακό υπάρχει τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια, είναι ο κατάλληλος καιρός να εργαστούμε ακούραστα για να βρούμε λύση».

Παρεμβαίνοντας, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας: «Έχουμε γίνει στρατηγικοί εταίροι σε πραγματικά σημαντικές επιχειρήσεις που έχουμε, ειδικά στην τρομοκρατία».