Με πλεόνασμα 60,1 δισ. δολάρια οι κινέζικες εξαγωγές

Αύξηση, πέραν των προσδοκιών, σημείωσαν το Δεκέμβριο οι εξαγωγές της Κίνας, ωθώντας σε μεγάλη άνοδο τις ασιατικές αγορές την Τετάρτη. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είχε πληγεί από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της και τη μείωση των εμπορικών συναλλαγών

epa04713032 Thai worker drives forklift carrying imports exports goods unload from containers at the Port Authority of Thailand in Bangkok, Thailand, 20 April 2015. The Thai exports in 2015 is forecasted to expand in a range between zero to one percent growth after shrinking of four percent in the first quarter as a result of the slower recovery of global economy while the Thai gross domestic product is projected to grow by 2.3 per cent. EPA/RUNGROJ YONGRIT

της το 2015.

Ή κινέζικη οικονομία αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά οι εισαγωγές της έχουν πληγεί από τις χαμηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο και τα σιδηρομεταλλεύματα και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην κινέζικη αγορά ακινήτων, ενώ οι εξαγωγές της αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της οικονομικής αδυναμίας των εμπορικών της εταίρων.

Ακόμα κι έτσι οι εξαγωγές του Δεκεμβρίου είχαν καλύτερη εικόνα από τις προσδοκίες, παρουσιάζοντας μείωση 1,4% σε όρους δολαρίου, στα 224,20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση των κινέζικων τελωνειακών αρχών. Σε όρους κινέζικου νομίσματος, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 2,3%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των εξαγωγών κατά 4,1%, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Εξάλλου, οι εισαγωγές μειώθηκαν το Δεκέμβριο κατά 7,6%, στα 164,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρουν οι τελωνειακές αρχές, παρουσιάζοντας βελτίωση σε σχέση με το ρυθμό μείωσης που κατέγραψαν το Νοέμβριο, αλλά και σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Bloomberg για μείωση κατά 11%.

Το εμπορικό πλεόνασμα Δεκεμβρίου εκτινάχθηκε στα 60,1 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άλμα 21,1%, σε σχέση με τα στοιχεία Νοεμβρίου.

Το Πεκίνο έχει μειώσει την αξία του νομίσματός του κατά τους τελευταίους μήνες, έτσι ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές οι κινέζικες εξαγωγές, με τον εκπρόσωπο Τύπου των τελωνειακών αρχών Huang Songping να δηλώνει ότι “θα πρέπει αυτό να αυξήσει τις εξαγωγές σε κάποιο βαθμό”.