Τέλη Φεβρουαρίου η ψήφιση του Ν/Σ για το στρατό

Το νομοσχέδιο που αναθεωρεί και εκσυγχρονίζει τον Περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμο καθώς και τους κανονισμούς για άρση των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών υπαξιωματικών, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Χριστόφορου Φωκαΐδη.15d43aef6c8a5134e1fc00a9c98b8ab0_L

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τον Περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμο, το οποίο θέτει μια τάξη σε νομοθετικά ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία της ΕΦ και το προσωπικό.

Το νομοσχέδιο, όπως είπε, αντανακλά εκσυγχρονιστικές πρόνοιες που περιλαμβάνονται στους σχετικούς κανονισμούς για τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, και οι οποίοι έχουν κατατεθεί το 2015 στη Βουλή. “Ήταν μια σειρά νομοθετήματα που εκκρεμούσαν μέχρι και 10 χρόνια που αυτή τη στιγμή ρυθμίζονται και τίθενται σε ένα συνολικό πλαίσιο έτσι ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός όλων των νομοθετημάτων που αφορούν τη λειτουργία της ΕΦ”, είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα, εντός της Επιτροπής ανέφερε πως στόχος είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το πολύ μέχρι τις αρχές Μαρτίου, να ολοκληρώσει η Βουλή με την ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών έτσι ώστε το Υπουργείο Άμυνας να μπορέσει να προχωρήσει με τις κρίσεις και τις προαγωγές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης στις δικές του δηλώσεις είπε πως έχουν οριστεί έκτακτες συνεδρίες της Επιτροπής Άμυνας ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η εργασία σε σχέση με τα εκκρεμούντα νομοθετήματα και να είναι σε θέση του Υπουργείο και η Εθνική Φρουρά να προχωρήσει με τις κρίσεις και τις προαγωγές.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο Περί Στρατού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αυτό αφορά τη δομή και οργάνωση του στρατού, την αποστολή του και γενικώς όλα όσα αφορούν τη λειτουργία του στρατού.

Επιπρόσθετα, είπε πως ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο η συζήτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο που αφορά τους κανονισμούς και έχουν ως στόχο μόνο την άρση οποιωνδήποτε διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών υπαξιωματικών. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ως κράτος έχουμε λάβει δύο προειδοποιητικές επιστολές από την ΕΕ και κινδυνεύουμε με βαρύ πρόστιμο αν δεν ψηφίσουμε τους κανονισμούς. “Ελπίζουμε να τελειώσει η Επιτροπή αύριο ή την ερχόμενη Δευτέρα τη μελέτη και να προωθηθούν προς την πρώτη Ολομέλεια του σώματος για να ξεπεράσουμε και αυτό τον κίνδυνο”, είπε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως όλοι που ασχολούνται και συζητούν με αυξήσεις μισθών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η “νούσιμη”, όπως ανέφερε, οικονομική πολιτική δεν πρέπει να μας εγκαταλείψει για να μην επανέλθουμε σε μια κακή οικονομική κατάσταση σε μερικά χρόνια.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον Περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου, οι βασικές πρόνοιες του αφορούν την ενσωμάτωση ενός προοιμίου ώστε να γίνεται η αναγκαία νομοτεχνική σύνδεση με τον Περί Εθνικής Φρουράς Νόμο. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι ο Περί Εθνικής Φρουράς Νόμος καταρτίστηκε και ψηφίστηκε μετά το 1963-64 ενώ ο Περί Στρατού Νόμος περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ημέρα της ίδρυσης της.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης ο καθορισμός της αποστολής του Στρατού, των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργικού και του Υπουργού Άμυνας καθώς και τις εξουσίες του Αρχηγού. Επίσης, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο καθορισμός της διαδικασίας τοποθέτησης, μετάθεσης, απόσπασης, καθώς και της διαδικασίας προαγωγής, παραίτησης, αφυπηρέτησης ή τερματισμού της υπηρεσίας μέλους του Στρατού.

Επιπλέον, το Νομοσχέδιο καλύπτει σειρά νομοθετικών κενών που υφίστανται ως προς την αντιμετώπιση σειράς ζητημάτων, τα οποία μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν με κατ’ αναλογία εφαρμογή νομοθετημάτων που ρυθμίζουν παρόμοια ή συναφή θέματα, όπως οι Νόμοι Περί Δημόσιας Υπηρεσίας και της Αστυνομίας.